Scott Voltage FR30 - short CZY long?

hotsoul
Kontakt:

Scott Voltage FR30 - short CZY long?

Post autor: hotsoul »

Witam,
przymierzam się do zakupu mojego pierwszego FR.
Padło na Scott Voltage FR30.
Pytanie tylko o rozmiar - short czy long?
Mam 176cm i 75kg.
Producent podaje że mieszczę się w dwóch rozmiarach: http://www.scott.pl/rama.php?s=1
Szukałem info na forum, ale nic konkretnego na moje wątpliwości nie znalazłem. Wiem, że najlepiej to się przymierzyć do obu i zdecydować, ale nie mam takiej możliwości. Każda rada będzie zatem cenna.

Dzięki wielkie z góry
Pozdrawiam
K
toms
Kontakt:

Post autor: toms »

Ja mam około 180 cm i jeżdżę na "long", jest mi jak najbardziej wygodnie. Jeżeli masz zamiar jeździć coś ukierunkowanego w DH/FR to "long" jak najbardziej, jeżeli z kolei slope itp to podobno "short". Podsumowując, rama i tak jest mała, więc "long" to nie żadna kobyła więc nie będzie dla Ciebie udręką.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Nikt Ci przez neta nie doradzi, jaki rozmiar kupić, zbyt indywidualna sprawa. Jak wolisz krótsze rowery i śmigasz bardziej fr niż dh, to bierz S, jak wolisz odwrotnie- L. Będziesz jeszcze rósł? Bo to może też mieć znaczenie jesli nie chcesz zmianiać ramy szybko ;P
hotsoul
Kontakt:

dzieki wielki za pierwsze podpowiedzi
w sumie wczesniej jezdzilelem na MTB felta 17 i chociaz bajk byl zwinny to chcialem montowac dluzszy mostek lub inna sztyce bo czulem sie jakos "garbaty".
mniejsze w sumie podchadza mi bardziej ze wzg na ich zwinnosc, ale wiem ze przesadzac sie mozna, dlatego tez mam rebus.
chcialbym aby rower byl w sumie do wszystkiego z naciskiem na zjazdy w gorach i czasami jakas hopa.
We Wrocku nie ma miejsca gdzie moglbym sie przymierzyc do obu, a do kupienia mam longa w mega atrakcyjnej cenie na dobrym osprzecie.

Juz nie rosne, mam 31 lat :]
Gdybym mial 4cm wiecej to bym sie nawet nie zastanawial a tym 176 to sam nie wiem...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Lepiej za długą niż za krótką rame. Voltage wielką ramą nie jest, a w najgorszym razie możesz skrócić rame krótkim mostkiem.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

może też założyć krótkie haki.
najfajniej jeżdzi się na long z długimi hakami. czyli w maksymalnym rozstawie osi.
hotsoul
Kontakt:

dzieki wielkie
ppawell
Kontakt:

Post autor: ppawell »

mam 179cm i mam Voltage w rozmiarze L, waże okolo 70kg, stosunkowo długie mam nogi. Siedziałem na S i stwierdziłem, że za krótki, kolana były za blisko kiery.

ODPOWIEDZ