[kaseta]Łańcuch przeskakuje

Martinos
Kontakt:

[kaseta]Łańcuch przeskakuje

Post autor: Martinos »

Witam. Mam pewien nieciekawy problem. Otóż po zakupie roweru okazało się że ostatnia 8 zębatka jest trochę zniszczona i łańcuch przeskakuje. Ale myślę sobie no nic na 7 mogę jeździć...i wtedy coś mnie podkusiło żebym sobie łańcuch naoliwił :( i teraz nawet na 7 łańcuch przeskakuje mimo że wcześniej tak nie było. Przeskoczył 2-3 razy i wróciłem do domu wycierać łańcuch ze smaru. Umyłem go benzyną wodą aby nie było tłuszczu. Czu jest szansa że chociaż na 7 nie będzie przeskakiwał? A jeżeli będzie to czy da się jakoś uratować tą kasetę czy tylko nowa albo jazda na 6 :[ ?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jest szansa, że kupując używany rower masz napęd do wymiany - niestety tak bywa. Aczkolwiek popróbuj jeszcze może z kątem opasania łańcucha (śrubka przerzutki tuż przy haku)
Martinos
Kontakt:

Spróbuję wymyć wszystko w benzynie żeby sliskie nie było bo skoro przed smarowaniem działało to po odtłuszczeniu może zadziała. A co to opasanie łańcucha? Żeby bardziej przerzutka była wygięta w tył czy żeby bardzie do wewnątrz się chowała ?
Martinos
Kontakt:

A nie wiecie czy można zrobić tak : ściągnąć te 2 ostatnie zębatki poprzez odkręcenie nakrętki a potem pilnikiem okrągłym każdy rowek rozpiłować żeby głębsze były. Czy to może zniszczyć zębatkę?
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

To sie nazywa szlifowanie kasety, patent stosowany od wielu lat, nawet działa. Szcegóły można wygoglać
Miodożer.
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

To co opisałeś w pierwszym poście stało się dlatego że syf który jest w łańcuchu i znajduje się pomierzy powierzchniami trącymi, minimalnie je od siebie oddala, gdy wyczyścisz łańcuch tego syfu nie ma i łańcuch się tak jakby rozciąga. Często spotykany problem :D

A co do szlifowania to tutaj masz dokładnie opisane: http://rowery.zbooy.pl/szlif.html
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
kibon
Kontakt:

Post autor: kibon »

Taka moja rada sprawdz łancuch mialem to samo po wymianie lala..
ODPOWIEDZ