Pedały Echo Urban 169zł - 330gramów !!!

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Pedały Echo Urban 169zł - 330gramów !!!

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam, doszedł do Mnie pocztą dzisiaj komplecik pedałów Echo Urban i mogę wam powiedzieć co nieco na ich temat. Po pierwsze waga- 330 gramów z osią CR-MO miażdży! ( wersja Ti ok 250g, Sic!) , po drugie- b.duża i stabilna platforma, żadne anorektyczne gówienko, jest w nich bardzo dużo materiału. Łożyskowanie: 1x łożysko maszynowe+ 1x łożysko ślizgowe/ pedał . Cienka (15-16mm) platforma z 20 dużymi pinami na każdy pedał, umożliwia lepszą kontrolę nad rowerem. Platforma o wymiarach 95mm x 100mm ( mierzone po powierzchni na której opieramy stopę, wymiary całego pedału są nieco większe ). Trzymanie- dotychczas miałem ok. 5 par różnych platform, w tym świetnie trzymające ht-an02ss
http://allegro.pl/mocne-ht-an02ss-na-ma ... 92603.html , jednak Echo Urban po prostu wgryzają się w podeszwę jak wściekłe, trzymając nieporównywalnie lepiej niż ht.
Jedyne o co się boję, to luzy podczas eksploatacji, jednak znając renomę firmy Echo, nie sądzę żeby wypuścili jakąś lipę... :wink:

Podsumowując:

PLUSY:
-ekstremalnie niska waga ( 330g dla wesji z osią CR-MO ) - większość plastikowej konkurencji waży w granicach 370-380g, NS Aerial Pro- 390g
-niska, b.duża platforma (15-16mm wysokości)
-duża ilość materiału i dobre wykonanie, wskazują na sporą wytrzymałość mechaniczną
-diaaabelsko dobre trzymanie nogi
-stylowy wygląd
-pełna gama kolorystyczna
-niska cena

MINUSY:
-zobaczymy?

Dostępność:
http://www.trialshop.pl/index.php?_a=vi ... ductId=438

Pozdrower
Załączniki
20110330133.jpg
20110330132.jpg
20110330129.jpg
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

bardzo fajne.

Moje pytanie brzmi: Czy mają wymienne piny? Jezeli tak, to jakie ?
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Piny przypominają te z pedałów SARS- są grube i wysokie http://bicyklon.pl/index.php?page=shop. ... 1&Itemid=1 , u podstawy mają nacięcia w kształcie sześciokąta, jak gdyby pod klucz, jednak nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na 100% czy są wymienne.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Jedyne co mnie zniechęciło do zakupu to fakt, że mają tylko 1 łożysko i ślizg. Wybrałem HT i w sumie żałuję, bo po kilku jazdach 2/3 glebach już prawy pedał skrzywiony :|

Tak więc czekam na testy tych Echo, jak je poobijasz o kamienie i zaliczysz parę gleb to napisz jak z wytrzymałością bo pewnie będę musiał zmienić te HT jak się będą dalej tak krzywić...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

miki_ck pisze:Jedyne co mnie zniechęciło do zakupu to fakt, że mają tylko 1 łożysko i ślizg. Wybrałem HT i w sumie żałuję, bo po kilku jazdach 2/3 glebach już prawy pedał skrzywiony
Brales magnezowe? Czy alu platforme i cro-mo os? Bo w sumie rebrandowane ht pod logiem kony u mnie przezyly spoko kopania. Pecha raczej miales bo wielu osob z pogietymi ht nie znam ;)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

miki_ck - pedałki wylądowały aktualnie w drugim rowerze ( street/dirt ) , jeżeli się spiszą, to zamówię jeszcze komplecik do zjazdówki. Jednak nie musisz się martwić- pedały na pewno solidnie spałuje na murkach, schodach i dirtach, a styl mam dosyć ciężki ( często latam i skacze na płaskie itp. ) , więc pedały lekkiego życia mieć nie będą. Jak wytrzymają taką intensywną jazdę bez objawów luzu i ubytków "mięsa" w platformie- to dam wam znać. ;)
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

jeżdże na nich już z miesiąc i moge polecić raz już udało mi się przwalić pinem po betonie i jest cały ;) luzu poki co zero ale zobaczymy co bedzie po sezonie. foto w kolorze zlotym w podpisie ;)
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Plastiki też tyle ważą http://allegro.pl/nowe-ht-p12a-czerwone ... 11338.html ,a kosztują 89zł :lol: Dziwi mnie krótka gwarancja - tylko 6 miesięcy.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

"Zaznaczamy, że okres gwarancyjny nie odzwierciedla zaufania producenta do danego produktu a jedynie okres, w którym producent przewiduje możliwość wystąpienia wad fabrycznych, których gwarancja dotyczy".

nopainnogame- trochę Mnie to dziwi, bo na innych stronach ( w tym joyride.pl ) znalazłem zupełnie inny opis:
Producent: HT
Model: P12A
Wymiary: 100 x 100mm
Materiał: tworzywo sztuczne wysokiej jakości
Oś: Cro-moly
Łożyska: Maszynowe podwójnie uszczelniane + tuleja ślizgowa
Piny: 20 wymiennych pinów
Waga: 540g (para)
Wersje kolorystyczne: Czarny, błękitny, zielony, czerwony

Są i plastiki o wadzę 305 gramów na kulkach, z plastykowymi pinami i kosztują w granicach 50zł - avebmx.pl . Kwestia upodobań

Zresztą, jeden lubi tak, drugi woli inaczej, Ja osobiście wole mieć pewność, że gdy przypier#ole na speedzie o kamień tak, że aż Mnie razem z rowerem przestawi, pedał wytrzyma i będę mógł jechać dalej- a nie szukać jego plastikowych resztek po krzakach i kombinować skąd tu wziąć na szybko nowe pedały... Oczywiście nie twierdzę, że plastiki są złe ale metal pomimo większej wagi zawsze będzie miał wyższą wytrzymałość na udar. Pozdro
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

fajna cena ale 100x95 to nie jest duza powierzchnia,
ja a moimi pletwami 44,5 dopiero na tym czuje sie dobrze
http://superstar.tibolts.co.uk/product_ ... cts_id=129

105x100x17mm +5 i +10mm do wymiarow ale czuc roznice.

podobaly mi sie straitline ale ze wzgl na kieszen skonczylem na superstar i jestem zadowolony.
Spaced
moderator
Kontakt:

Tylko ja jestem niechętny pedałom magnezowym?

btw. Superstar = HT.
puchu
Kontakt:

Post autor: puchu »

Ht'ki P12a waża 342 gramy a nie jak wszędzie podają 540 .
http://mkbikeonline.com/sklep/product_i ... s_id=26406
Pozdro
NOX Startrack
http://www.mkbikeonline.com
miki_ck
Kontakt:

Spaced pisze:Brales magnezowe? Czy alu platforme i cro-mo os? Bo w sumie rebrandowane ht pod logiem kony u mnie przezyly spoko kopania. Pecha raczej miales bo wielu osob z pogietymi ht nie znam ;)
ANO1SS, oś cr-mo.
Ja znałem kilka przypadków kumpli którym się ośki w HT pogięły ale miałem nadzieję, że to faktycznie kwesia pecha;)
Zresztą tego samego dnia co ja pokrzywiłem swoje to Cycu tak wygiął swojego HT że się nawet kręcić nie chciał :roll:
Po prostu te pedały nie lubią gleb i tyle...

Wellgo wydają się mieć mocniejsze ośki ale tam niestety jest 1 łozysko i ślizg i dość szybko luzy łapią :|
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

"Zaznaczamy, że okres gwarancyjny nie odzwierciedla zaufania producenta do danego produktu a jedynie okres, w którym producent przewiduje możliwość wystąpienia wad fabrycznych, których gwarancja dotyczy".
A czy wszystkie produkty sprzedawane na terenie UE nie mają ustawowo 2 lat gwarancji?
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck pisze:ANO1SS, oś cr-mo.
Ja znałem kilka przypadków kumpli którym się ośki w HT pogięły ale miałem nadzieję, że to faktycznie kwesia pecha;)
Zresztą tego samego dnia co ja pokrzywiłem swoje to Cycu tak wygiął swojego HT że się nawet kręcić nie chciał
Po prostu te pedały nie lubią gleb i tyle...
Zastanawiem sie czy moja kona wah wah od ht rózni sie czyms poza 2 extra pinami bo ostro zglebic zdarzyło mi sie ladnych pare razy i nic.
miki_ck
Kontakt:

Spaced pisze:Zastanawiem sie czy moja kona wah wah od ht rózni sie czyms poza 2 extra pinami bo ostro zglebic zdarzyło mi sie ladnych pare razy i nic.
Też nie wiem, znajomy miał te pedaly kony i choć były strasznie zjechane na kamieniach (Czarna Góra itp) to chyba dalej były proste jak je wymieniał.

Narazie swoje muszę podprostować i jeździć dalej, do czasu następnej gleby powinny być proste ;)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

owczar pisze:A czy wszystkie produkty sprzedawane na terenie UE nie mają ustawowo 2 lat gwarancji?
Coś też mi się tak wydaje.
miki_ck
Kontakt:

owczar pisze:A czy wszystkie produkty sprzedawane na terenie UE nie mają ustawowo 2 lat gwarancji?
Owszem, nie.
Na terenie UE obowiązuje 2-letni okres rękojmi a nie gwarancji. To co innego, ale było już o tym przynajmniej kilka razy na forum.
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Musze chyba swoje echo rozebrać i nasmarować łożysko slizgowe bo coś skrzypi..
ogólnie pedały miażdżą :)

ODPOWIEDZ