rekonstrukcja stawu barkowego
rekonstrukcja stawu barkowego
Jak w tytule, czeka mnie rekonstrukcja za miesiac - 2-3 kotwiczki, rozwalony obrabek - mozliwe ze tez przeszczep kosci (lekarz stwierdzi jak zobaczy). Jestem ciekaw jak szybko uda mi sie wrocic do chociaz czesciowej sprawnosci, czy mieliscie jakies komplikacje/poprawki, jest sens kupowac rower na sezon?
Moze ktos z was przerabial ten temat bo uraz dosc czesty.
Z gory dziekuje za wszelkie przydatne info!
Pozdro
Moze ktos z was przerabial ten temat bo uraz dosc czesty.
Z gory dziekuje za wszelkie przydatne info!
Pozdro
Wypadl mi z 2 lata temu pierwszy raz, pozniej wypadal co jakis czas na rowerze ( ladowania hop bez jednej reki to nic przyjemnego)/motorze, doszlo w koncu do tego ze wypada jak spie czy wykonuje proste czynnosci. Jak znajde dodam zdjecie opisu rezonansu magnetycznego ale z tego co zrozumialem mam rozwalony obrabek, splaszczona kosc ramienna i zerwane wiezadla.
Kupilem juz rower enduro, zaraz kupuje motor i zastanawiam sie czy to ma po prostu sens, po swietach w kwietniu zabieg.
Kupilem juz rower enduro, zaraz kupuje motor i zastanawiam sie czy to ma po prostu sens, po swietach w kwietniu zabieg.
Hmm mam dla ciebie dwojakie wieści... Jeśli chodzi o powrót do pełnej sprawności to nie ma mądrych. Jeden klient ma przykurcze i nie morze osiągnąć pełnego zakresu ruchów przez 2 mies a drugi po 2 tyg ma pełny zakres( co nie oznacza ze wszytko jest już w pozadku) W każdym bądź razie ważne jest żebyś zaczol rehabilitacje od razu po operacji ( nie tydzień po od razu...) na początku bierna (ktoś ci będzie ruszał łapą) potem już samemu. Jeśli mam ci coś radzić to jak już osiągniesz stopień gdzie będziesz mógł wykonywać dość "mocne" ćwiczenia to od razu je wprowadzaj. Nie skupiaj się tylko na cwiczeniach od rehebilitanta ale w maire możliwości wprowadzaj sobie ćwiczenia siłowe żeby jak najbardziej rozbudować potrzebne partie mięśni.
Po krotce mówiąc szybkość twojego powrotu do pełnej sprawności będzie zależała od tego jak szybko wróci ci zakres ruchów i odpowiedniego wzmocnienia mięśni. Licz sobie ze ok 2 mies ci się tam wszytko będzie zrastało. Lekarz karze ci przez następne 6 mies do roku "dalej uważać z ręką" ale prawda jest taka ze w tym momencie jak odpowiednio sie zrehabilitujesz to wrócisz szybciej. Moze być tak ze po tych dajmy an to 3 mies z łapą będziesz czul się na tyle dobrze ze będziesz mógł wsiąść na rower. Jednak będziesz musiał się wtedy liczyć z tym ze w wypadku większego upadku możesz sobie coś z tym narobić ( sam musisz zdecydować czy będziesz gotowy podjąć ryzyko) W każdym bądź razie im bardziej obudujesz sobie ten bark tym lepiej i tym mniejsze ryzyko ponownego uszkodzenia
Po krotce mówiąc szybkość twojego powrotu do pełnej sprawności będzie zależała od tego jak szybko wróci ci zakres ruchów i odpowiedniego wzmocnienia mięśni. Licz sobie ze ok 2 mies ci się tam wszytko będzie zrastało. Lekarz karze ci przez następne 6 mies do roku "dalej uważać z ręką" ale prawda jest taka ze w tym momencie jak odpowiednio sie zrehabilitujesz to wrócisz szybciej. Moze być tak ze po tych dajmy an to 3 mies z łapą będziesz czul się na tyle dobrze ze będziesz mógł wsiąść na rower. Jednak będziesz musiał się wtedy liczyć z tym ze w wypadku większego upadku możesz sobie coś z tym narobić ( sam musisz zdecydować czy będziesz gotowy podjąć ryzyko) W każdym bądź razie im bardziej obudujesz sobie ten bark tym lepiej i tym mniejsze ryzyko ponownego uszkodzenia
W 3/4 przypadków to zależy czy masz dobrego lekarza. Jeden Ci powie 2 lata, inny powie ci 1/4 tego. Wiele zależy też do jakich rzeczy ma dostep klinika chociaz podejrzewam, że prywatnie w sportowej się leczysz bo masochistą nigdy nie byłeś 
btw. Na szosie kumpel jezdzi z wypadajacym barkiem na 1000ku bodajże i nic mu sie nie dzieje, a na rowerze wypada mu tak często, że juz przestałem się dziwić. Na tym forum - Frango. Chociaz nie wiem z jakiego powodu konkretnie mu wypada. Warto zapytać.

btw. Na szosie kumpel jezdzi z wypadajacym barkiem na 1000ku bodajże i nic mu sie nie dzieje, a na rowerze wypada mu tak często, że juz przestałem się dziwić. Na tym forum - Frango. Chociaz nie wiem z jakiego powodu konkretnie mu wypada. Warto zapytać.
Wiele zależy od tego, ile wskórają lekarze podczas zabiegu-panewka stawu ramiennego jest bardzo płytka i obrąbek ją właśnie pogłębia; jeżeli więc będzie miała miejsce jakaś porządna rekonstrukcja i 'komponenty' stawu wrócą do względnej normy anatomicznej, wówczas tak jak pisał wyżej Godryk-optymalnie intensywna rehabilitacja, z naciskiem na stożek rotatorów barku, który jest jednym z najbardziej istotnych czynników w stabilizacji głowy kości ramiennej w panewce łopatki i wpływa na czynność całego barku. Problemem jest to że tkanki miękkie jak więzadła, scięgna czy chrząstki regenerują się bardzo wolno(chrząstki właściwie wcale), więc z intensywnym usprawnianiem poczekałbym do momentu, kiedy będzie pewność, że obrąbek będzie w stanie to znieść.
Sam borykam się z uszkodzonym barkiem-całkowite zerwanie więzozrostu barkowo-obojczykowego, na początku stycznia włożyli mi płytkę platynową; wyjmą pod koniec maja. Mam całkiem niezłą ruchomość-prawie pełny zakres, nad względną siłą pracuję, ale wiem, że w tym sezonie ostrzejszą jazdę mam z głowy. Ja swój rower sprzedaję i Tobie radzę nie kupować, bo przy dobrych nawet wiatrach jeżeli będziesz w stanie pojeździć to będzie ryzykowne.
Pozdrawiam
Sam borykam się z uszkodzonym barkiem-całkowite zerwanie więzozrostu barkowo-obojczykowego, na początku stycznia włożyli mi płytkę platynową; wyjmą pod koniec maja. Mam całkiem niezłą ruchomość-prawie pełny zakres, nad względną siłą pracuję, ale wiem, że w tym sezonie ostrzejszą jazdę mam z głowy. Ja swój rower sprzedaję i Tobie radzę nie kupować, bo przy dobrych nawet wiatrach jeżeli będziesz w stanie pojeździć to będzie ryzykowne.
Pozdrawiam
Re: rekonstrukcja stawu barkowego
Początkiem lutego miałem wypadek na nartach, zerwane więzadła barkowo obojczykowe. Po 2 miesiącach z drutami jutro w końcu nadchodzi czas na wyciągnięcie ich. Ma ktoś doświadczenie jak długo może potrwać dojście do sprawności (powrót na rower). Już w tym momencie ręka jest w miarę sprawna, posiada dosyć duży zakres ruchów (może jeszcze nie pełny).