Avid Elixir 1 vs Tektro Auriga Comp

Retep
Kontakt:

Avid Elixir 1 vs Tektro Auriga Comp

Post autor: Retep »

Witam, dawno mnie tutaj nie było, a ostatnio zastanawiam się nad zmianą hamulców.
Od 4-5 lat jeżdżę na Tektro Auriga Comp z tarczami 203 i 180 mm, są one absolutnie (!) bezawaryjne, raz na rok lub dwa wystarczy je odpowietrzyć, zalać nowym płynem mineralnym shimano i jest ok. Dodam że nie są oszczędzane, nie golę nóg, góry mam na codzień, ważę 90-100kg i jeżdżę w szeroko pojętym, Freeride, kilka razy w sezonie w zawodach DH.
Ale mam okazję kupić komplet nowych Avidów Elixir 1 za 240zl (+30zl na paliwo) z adapterami i tarczami 160mm.

Tylko czy warto ? Czy podejdą do moich adapterów i tarcz ? Słyszałem że Avidy są dość awaryjnymi hamulcami lubią cieknąć i się pocić oraz zapowietrzać same z siebie, czy to prawda ? Nie chciał bym się wkurzać co chwile że coś będzie nie tak a po sezonie czy 2 znów zmieniać hamulców. Jak jest z dostępnośćią klocków i ich ceną ? Bo do Tektro są klocki od shimano, i to dosyć popularnych modeli w bardzo dobrej cenie i dostępne w pierwszym z brzegu rowerowym. Jeżeli chodzi o to co mnie skłoniło do tej myśli to koszt, bo sprzedając moje, dokladam tylko 80zl a nie chciał bym się rozczarować. Pasuje mi w Avidach to że zalewane są DOT'em który jest tańszy, poza tym w każdym z garaży jest kilka butelek. Pozdrawiam, czekam na pomoc z waszej strony.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Jak dla mnie nie warto. Jak jesteś zadowolony, to po co zmieniać? Elixiry 1 są najniższą wersją, słabą i bez regulacji. Chyba że kupisz i sprzedasz drożej (nie wiem po ile chodzą- zorientuj się)
Co do tarcz i adapterów to pełna kompatybilność, klocki bezproblemowo dostępne.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Nie zmieniac. To troszkę tak "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Znajdą się tacy co powiedzą że Elixiry to świetne hamulce co nie zmienia faktu że są awaryjne czy to się komuś podoba czy nie.
Masz bezawaryjne hamulce o przyzwoitej sile hamowania (wiem bo miałem) o dośc przyzwoitej jakości wykonania.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Miałem porównanie, w jednym rowerze Elixir 3, Shimano 596 i Tektro Auriga Comp.
I zdecydowanie wybrałem konfiguracje M596 + Auriga, także nie próbuj jeszcze niższych Elixirów. Jak już musisz na coś zmienić to M596 - odczujesz więcej siły i nieco lepszą modulację. Do tego Shimano to taka sama konstrukcja jak Auriga - raz na jakiś czas zmiana płynu i spokój z czymkolwiek.
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Ale chwila, jak jesteś zadowolony ze swoich hamulców, to dlaczego masz ochotę je zmienić? ;)
Breaking The Law
Retep
Kontakt:

Post autor: Retep »

Myślę nad zmianą z tego względu że po pierwsze jak pisałem, Avidy mogę mieć nowe za połowę ceny (240zł komplet). Po drugie moje mają już swoje lata, wymagają oleju mineralnego który jest droższy niż dot no i mogły by mocniej hamować, jako że troche mi się urosło przez zimę :oops: Trzecią kwestią jest to że te Tektro idealnie nadawały by się do zjazdówki mojej dziewczyny która waży prawie połowe mniej odemnie i ma troche gorsze hamulce :)
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Tak, może i by ci się przydało zmienić hamulce, ale wiesz, że Elixiry 1 to najniższy model, lepiej dozbieraj do czegoś lepszego (nie koniecznie Avida) ;)
Breaking The Law
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

To kup elixiry dla dziewczyny :P
Miodożer.
ODPOWIEDZ