Tylne przerzutki

Neffry
Kontakt:

Tylne przerzutki

Post autor: Neffry »

Siemano ostatnio urwałem w lesie moją starą przerzutkę, którą już dawno chciałem wymienić więc jest okazja :D Mam wolnobieg 7 zębów, a z przodu 3. Zastanawiam się nad jakąś z serii Deore, Zee, Saint na krótkim lub średnim wózku. Myślałem też nad jakąś Sram ale za bardzo się w nich nie orientuje... X7 i X5 chyba są ok? Nie chce wydać za dużo jakieś 150zł max może (i raczej będzie) używana. Latam ogólnie w dircie w lesie i po asfalcie sporo km na dojazdy.
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

To czy Shimano czy SRAM to zależy jaką masz manetkę. Obie firmy mają inny standard przełożenia w tylnej przerzutce (w przedniej nie ma różnicy).
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

A ja może coś z innej beczki.
DURO- tania mocna cała metalowa z megamocną sprężyną.
U mnie sprawuje się wyśmienicie. W DH czy FR nie śrubkuje się jakoś specjalnie tą przerzutką za to potrzeba jest żeby była dość pancerna i dobrze napinała.
Jedyny minus to waga.
Neffry
Kontakt:

Mam manetkę Shimano. Duro jest ciekawą propozycją ale cienko z używanymi na rynku...

Zdecyduję się chyba na Sainta lub Zee, zależnie od ceny, którą uda mi się wytargować. Myślicie, że to dobry wybór? I jak z manetką czy lepiej by pracowała na manetce z zestawu czy może innej? Teraz mam klamko-manetkę bodajże Tourney.

Jak sprawa ma się z mocowaniem? Dotychczas miałem przymocowaną przerzutkę do haka, a te dwie są chyba do osi. Czy będą pasować?
mati56721
Kontakt:

Post autor: mati56721 »

A może shimano sora.Na pewno nie polecam shimano deore mam ją rok luzy ma straszne do zmiany zębatek sie zbytnio nie pali i mega słabo napina łańcuch
Malowanie proszkowe :D
monster11pl
Kontakt:

Post autor: monster11pl »

Saint na 7 biegów? To chyba nie będzie chodzić...
Neffry
Kontakt:

W sumie Sora jest spoko nie wiem czemu ją odrzuciłem na początku chociaż chodzą różne opinie. Jak z manetką i mocowaniem to wygląda?
quake
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: quake »

monster11pl pisze:Saint na 7 biegów? To chyba nie będzie chodzić...
9'tka bedzie dzialac, 10tka nie.

Sora jest ok, ale zwroc jeszcze uwage na SLX - to lepsza opcja od Sory + dzieki Shadow powinna byc cichsza od starszych Shimano.

Sore mialem dobrych 11-12 lat temu i przezywala dirty, 4x i ds bez problemu... ale to bylo dawno wiec oczekiwania tez mialem duzo mniejsze.

Wypowiedzi, ze w DH sie nie zmienia biegow traktowalbym raczej jako drobny zart ;-). Naped jak najbardziej JEST wazny, w dodatku w DH obrywa duzo mocniej, niz w XC czy szosie. Malo doswiadczeni jezdzcy nie przywiazuja do tego wagi "bo i tak jest w dol" ale moge zapewnic - w zjezdzie biegi zmienia sie czesto.

Nie mowiac juz o tym, ze zalozyciel tematu jezdzi "ogólnie w dircie w lesie i po asfalcie sporo km na dojazdy." czyli dobrej jakosci przerzutka mu sie przyda.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Zle mnie zrozumiałeś, używa się ale to jednak co innego niż zmienić parę razy bieg w czasie ostrego pompowania pod górę, zupełnie inna bajka.
A co do Duro to po co ci używka jak masz nową za grosze:
http://www.ebay.pl/itm/SR-SUNTOUR-DURO7 ... 43bdd1d15a
Za kilka złotych więcej masz Durolux.
Ja tam nikogo nie namawiam ale mając 4 rowery do różnych dyscyplin mam porównanie.
Duro to miał być budżetowy zakup z braku kasy ale bardzo miło mnie zaskoczyła trwałością i kulturą pracy. Dodatkowa zaleta, kompatybilna z obydwoma systemami 1:2 i z 1:1
Pupgo
Kontakt:

Post autor: Pupgo »

Nie chcąc zakładać nowego tematu: czy takie coś ma rację bytu-
- kaseta 12-27 9rz.
- manetka deore 9rz.
- przerzutka Shimano 105 5700 ss
- całość bez przedniej przerzutki
tzn. czy wszystko będzie ze sobą ładnie banglać?
Pupgo
Kontakt:

Re:

Post autor: Pupgo »

Banan725135650 pisze:Będzie działać! ;)
Podziękował!
ODPOWIEDZ