wybór ramy do xc czasem lekkie am

analityklucyfera
Kontakt:

wybór ramy do xc czasem lekkie am

Post autor: analityklucyfera »

Witam.
Na wstępie zacznę od tego, że jestem z wlkp, więc głównie jeżdze po płaskim, lubie robić długie wycieszki po min 50km.

Jako, że typowe rowery XC (mój poprzedni to merida kalahari 510) mi się znudziły z uwagi na przerzutki przednio - tylne, słaby amor i hamulce, oraz czeste naprawy; nie chciałem ciągle w kółko ładować w sterego szrota.

W zeszłym roku złożyłem Honrneta 14" i problem był tego typu, że po przejechaniu ok 20km strasznie mnie plecy bolały za każdym razem.
Nawet po podniesieniu sztycy dość wysoko problem nadal pozostawał choć trochę malał. Domyślam się że to wina kątów.

Dlatego w tym roku chce zmienić ramę i zastanawiam sie czy przejście na Horneta 16" załatwi problem czy lepszy będzie Primal 16" lub może nawet 17". Słyszałem, że Primal będzie bardziej przypominał XC czyli na dłuższe trasy lepszy. Dodam że mam 170cm wzrostu. Nie chce innych ram, ponieważ polubiłem jedną przerzutke z tyłu, z przodu napinacz, no i tą wytrzymałość. Raz na jakiś czas chce np też odwiedzić Mosine w wlkp parku narodowym. Proszę o odp!
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Hornet 16' będzie ok, 14' to zdecydowanie za mała rama na dłuższe wycieczki.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Ja brał bym Primala. Sam mam Horneta 16" zrobionego właśnie pod AM i jestem z niego bardzo bardzo zadowolony ale na przyszły sezon myślę o średnim kole i o Primalu.
Zastanowił bym się też nad tym napinaczem, w góry jednak przydało by się mieć ze dwa blaty z przodu, tak mi się zdaje.
Hornet oczywiście też jest spoko. Osobiście składając rower na Hornecie bałem się czy nie wyjdzie z tego pancerny kloc ale wyszedł naprawdę fajny zwinny rowerek.
analityklucyfera
Kontakt:

Właśnie ciężki wybór po tym pojawieniu się Primala nastał...
porównywałem wszytkie odległości i kąty, pod tym względem Hornet 16" wydaje się dość wielki jak na mój wzrost w porównaniu do 14" ma o ponad 6cm szerszy rozstaw kół, więcej o ponad 3cm od Primala 17". Jeśli ktoś ma czas to niech rzuci okiem na geo: http://dartmoor.pl/sites/default/files/ ... _new_7.pdf
dzisiejszy Hornet 4x to bardzo zbliżone geo do zeszłorocznego Horneta 14" jakiego posiadam.
Tak się zastanawiam co najbardziej wpływa na ból pleców, pewnie długość rury podsiodłowej która między Hornetem 14" a 16" jest 5 cm różnicy to dość dużo, oraz, efektywna długość górnej rury. Tutaj różnica między dwoma Hornetami jest, ale zależy też od wysokości skoku widelca, czym wyższy tym bardziej się skraca. Primal oczywiscie będzie krótszy z uwagi na kąty bardziej zbliżone do XC. Szkoda tylko ze primal nie ma ośki 12mm, ale za to waga -200g jest kusząca. Jeśli się myle co do geometrii, co wplywa na wygode dłuższej jazdy to niech mnie ktoś poprawi.
Chciałbym uniwersalny rower do jazdy zarówno po płaskim jak i lekkie AM
Ronnin
Kontakt:

Nie no kolego bez przesady...
Jak chcesz rower do jazdy po górach to przy twoim wzroście nigdy 14", na takiej ramce to możesz sobie popedałować do bikeparku na 20 minut poskakać po chopkach.
Zdecydowanie 16" zwłaszcza że jak mniemam jeszcze rośniesz ?
Jesli ta 16" była by faktycznie za długa zawsze możesz się ratować krótkim mostkiem, z 14" już nic nie zrobisz, będziesz wyglądał jak rycerz na psie.

Jeszcze jedno..
Nowy Hornet na sztywnej osi jest jeszcze bardziej pancerny od poprzednika i skoczył kategorię wyżej na tym rower do XC/AM to tak już średnio.
Jeśli to mają być ramy z tego rocznika modelowego to zdecydowanie Primal 17"
analityklucyfera
Kontakt:

Ok, 2:1 dla Primala, tylko teraz pytanie czy aż 17" ??
Mam co prawda 170cm wzrostu, ale już nie rosnę od dawna i na pewno nie urosnę ani centa, co najwyżej będę się kurczył, bo trzydziestaka tuż tuż :)
Ronnin
Kontakt:

Ok przepraszam.
Ja to po prostu porównuję do długości Horneta 16".
Primal 16" niby ma tylko o centymetr mniej długości efektywnej więc przy twoim wzroście chyba może być i 16".
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Podepnę się do tematu

Też mam ten sam problem Primal czy Hornet - chcę mieć zwrotny rower do ciśnięcia po singlach, ale też chce zaliczyć z 50-60km bez większych problemów :D
Primal wydaje mi się o tyle fajny, że nie trzeba odrazu zmienić koło (choć i tak to planuję zrobić), ma wewnętrzne prowadzenie linek i jest lżejszy ;)

Czy przy moim wzroście - 180cm - Primal 17" byłby za mały?
Breaking The Law
Ronnin
Kontakt:

Ja przy wzroście 179 mam 16" i jest mi bardzo wygodnie ale z mostkiem 8cm. Porównaj sobie geo jednej i drugiej ramy będziesz miał jasność.
analityklucyfera
Kontakt:

No ja osobiście wolałbym żeby Primal miał też ośkę 12mm z tyłu to bym nie miał dylematu na tą chwilę... No i szkoda ze nie ma mocowania pod napinacz ale to można załatwić adapterem.
Nie lubie przerzutek z przodu, więcej problemów niż korzyści. 9 przełożeń z tyłu w zupełności starczy. W takim razie bardziej uniwersalny na dłuższe trasy Primal. Hornet bardziej pancerny. Chociaż na dłuższe trasy przy dłuższym mostku i siedzonku wyżej też nie powinien stanowić problemu oczywiście 16"...
FraQ
Kontakt:

Re:

Post autor: FraQ »

[quote="analityklucyfera"] Weź Ty zajrzyj czasami na PM, bo ramą jestem zainteresowany :P
ODPOWIEDZ