Dwa dni temu nabyłem oponę kenda blue groove i założyłem ją z konieczności na tył. Jest to wersja zwijana 2.35 mieszanka 60/50a. Wcześniej miałem k-rad w wersji podstawowej i nie polecam nikomu tego syfu. Moje pytanie dotyczy sprężystości. Czy jak teraz kupię HR 2.35 w wersji 70a to będzie też tak dobrze toczyczyć się po schodach, czy jak k-rad kamień i rumuńska nędza. Szukać opon o większym tpi czy miękkiej gumie by jazda na ht była przyjemnością. BTW kendę kupiłem na alegro za 59 nową polecam bo wygląda na uniwersalną i dobrą gumę
od wysokości balona opony.
sprężysty - w tej kwestii jest continental. i np maxxis ikon.
70a to lepkość gumy,i kompletnie nie ma znaczenia na efekty jakie chcesz uzyskać/porównać.
w zależności po czym jeździsz? dobre są race king,x-king,icon i inne xc opony nastawione na speed
Wiesz balony są identyczne. Tak jak wsponiałem lubię schody dropy mam dirt i trasie mini DH na zboczu góry Kazoorki. Skoro mówisz, że guma nie ma wpływu na jazdę po bezdrożach to oprócz balona jest jeszcze tpi.
balon- to znaczy wysokość opony od obręczy.
szerokość to nie balon-to szerokość.
tak jak ci napisałem. continental przoduje w wysokości opon.
ich opony sa super spręzyste
To może ilość gumy albo gęstość oplotu? Jakoś ten Twój balon mnie nie przekonuje. Bodajże Krad i BG mają takie same oznaczenia co do wysokości od obręczy.
sokół 2ply odpada, więc mógłbyś parametry jakie podać. Na tą chwilę kenda BG po prostu mnie zaskoczyła jakością i szukam gumy tak samo lekkiej co sprężystej. Żeby po nabiciu 2,5-3 barów była "miękka" czaisz?