[Koninki] Zawody

mateuszDH
Kontakt:

[Koninki] Zawody

Post autor: mateuszDH »

witam ma ktos jakies info czy odbeda sie zawody 17-18.05
monster11pl
Kontakt:

Post autor: monster11pl »

cała trasa podobno rozwalona
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

podobno zawody beda polegac na uciekaniu przed leśniczym
mateuszDH
Kontakt:

słyszałem że tam jakiś wójt tam łapy maczał, a jak myślicie odbudują trasę czy zawody gdzieś przeniosą?
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Żaden Wójt tam łap nie maczał.
Tak się składa, że znam dużo ludzi z okolic, którzy znają m.in parkowców, szefa parku, właścicieli gruntów itp ...
Po 1 - to są górale, z nimi się nie zadziera, bo ludzie Ci są charakterni i pamiętliwi - nadepniesz takiemu na odcisk, nie popuści.
Po 2 - trasy zrobione w otulinie parku, na terenach należących do wsi, czyli do wszystkich
Po 3 - Właściciel wyciągu miał regulować należności z miejscowymi za użyczenie lasu, to im zrobił opłatek w swoim hotelu jednego roku, a kolejnego kazał spierdalać.

Koleś wkurwił na siebie wszystkich, od parkowców, po mieszkańców. Grunty na których są trasy NIE NALEŻĄ do Stacji Narciarskiej, więc może się ta stacja odgrażać, kombinować, i tak nic nie zrobi. Nie trzeba było mieczem wojować, to by się nie doigrało. Proste.
Zawody to oni sobie mogą zrobić albo na nielegalu, na szybko sprzątając trasę, robiąc zawody, i może się uda zanim się ludzie pokapują, albo pod wyciągiem. Ew mogą przenieść w inne miejsce.
mateuszDH
Kontakt:

nie rozumiem takich ludzi pieniądze z turystyki wszyscy chcą ale żeby dać coś o siebie to nie...... wyciągi i trasy narciarskie blokują cepy które 5cm ziemi nie odpuszczą zakopianka to samo nie ma trasy bo ziemia z dziada na dziada przekazywana, przyjdzie Niemiec albo Czech z kapitałem to za niewolników będą robić tak jak w Szczyrku nie mogli się dogadać to Czesi 50 baniek inwestują heheheheh ach ten nasz kraj
motomysz
moderator
Kontakt:

mateuszDH - nie do końca masz rację. Postaw się w takiej sytuacji. Masz las - swój majątek. Przychodzi do Ciebie chłop i mówi, że zrobi tam trasy rowerowe, mówisz, że w sumie to spoko, ale pasowałoby żeby Ci chociaż flaszkę dobrą odpalił, albo zapłacił jakieś grosze. Mija chwila i nagle nie masz jednej trasy tylko 5 tras (a zgodziłeś się na jedną), ktoś Ci rozjeździł las na amen, woda wymywa koleiny, ogólny rozpierdol. Idziesz do chłopa, po tą swoją flaszkę i kilka stówek, bo kolejny rok się zaczął a chłop mówi Ci "S-P-I-E-R-D.....".

I co zrobisz? Skulisz uszy po sobie i spier$%^olisz ?

Zauważ, że ludzie się ZGODZILI, trasy powstały, jak myślisz, czemu nagle im się odwidziało? Inna faza księżyca?
mateuszDH
Kontakt:

nom może w tym przypadku masz racje ale jest dużo przykładów z mojej wersji, jedzilem pare lat w motocrossie i też tam było bardzo ciekawie z torami:D
a jak myślisz zawody gdzie mogą przenieść?
motomysz
moderator
Kontakt:

Tak naprawdę to oni mają dupę w każdej miejscówce. Koninki - opisane powyżej. Drugie miejsce, które jest w ich władaniu to Myślenice - tam nie muszę mówić, że trasę w zasadzie mogą zrobić tylko pod starym wyciągiem, chociaż jest jedno miejsce gdzie by się dało. Nawet kiedyś tam wyznaczałem trasę z MTC jak wyciąg był jeszcze we władaniu Ecosportu, problem w tym, że wtedy Ecosportowi się nie chciało w to inwestować. Poza tym, tam nad lasem pieczę trzyma leśniczy, i z nim się nie dogada.

Ostatecznie mają wydzierżawioną Magurę w Małastowie, gdzie podobno cały las obok stoku należy do stacji, więc mogli by tam zrobić trasę teoretycznie.
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Mam świetne rozeznanie jeśli chodzi o Magurę, bo sam kiedyś zastanawiałem się czy nie warto by tam spróbować, ale w ostateczności wybrałem inna opcje. Nawet mam sporo papierów od nich jak zaczynaliśmy wstępne rozmowy, kiedyś Ci pokaże jak wygląda sprawa gruntów na ich mapce, które dostałem od niegdyś ich menedżera :)
Ich grunty to jedynie obszar pomiędzy wyciągiem, a wąską nartostradą - szeroki las odpowiadający pod jakąkolwiek trasę jest praktycznie przez 40-50% długości wyciągu- 3,43 ha bodajże - 140m szerokości w najgrubszym punkcie wybrzuszenia - takto średnio 60-65 m przez pozostałe 40-50% zwęża się do kilku metrów i robi się bardzo gęsto co uniemożliwia działanie. Owszem już w 2012 widziałem plany na zrobienie niemal symetrycznej drugiej trasy narciarskiej względem wyciągu i mieli się wymieniać gruntami z Leśnikami(tradycyjnie - potrójna przebitka - witamy w Polsce) wtedy zakres dostępnego lasu by się znacznie powiększył i miałby sens 2 tras DH i 1 FR, ale chyba brak dochodów głównego inwestora pokrzyżowały plany - a jak ktoś siedzi w temacie holding Zasady się wycofa w bardzo krótkim czasie z Świeradowa i już praktycznie wychodzi z Małastowa, więc plany pewnie legły w gruzach.

Jeśli chodzi o tereny wokół Magury to wszystko jest automatycznie spisane na stratę - obszary w bezpośrednim sąsiedztwie wyciągu są wpisane do "kręgu" obszarów Natura 2000 i tutaj już zaczynają się pierwsze schodki. Wszystko da się załatwić jak są pieniądze i nawet zadośćuczynienia pewnie by przeszły, bo natura 2000 nie wyklucza gospodarczego użytkowania w kilku przypadkach, jednak trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami, a skoro nie ma ich na trasy i dzierżawy to co będzie jak jeszcze do tego dojdzie użytkowanie na terenach chronionych. Sam życzę samych sukcesów nowym miejscówkom - chciałbym pomóc tylu miejscówkom ile tylko dałbym radę. Podkarpacie miałoby pod nosem dostęp do treściwego wyciągu, ale nie ma się co oszukiwać. Z ochroną środowiska jeszcze nikt na dłuższą metę nie wygrał w naszym kraju, nawet jeśli lokalesi pocisną z ekipą trasę to znając realia jakie panują w RDOŚ maksymalnie po roku -dwóch latach plan upadnie - przede wszystkim wyciąg to klasyczna czwórka - cholernie słabo rentowna - praktycznie słabo opłacalna w przypadku małych ilości narciarzy, a co dopiero w przypadku maksymalnie setki rowerzystów. Ale niech się dzieje, życzę powodzenia z całego serca !
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
motomysz
moderator
Kontakt:

Pamiętacie wpis z FB "Koninki Gravity Park New" , że zgłosili do prokuratury zniszczenie tras ?

Skonfrontujcie to z mejlem jakiego dostałem od GPNu:

"Szanowny Panie

Pragnę poinformować, że „ trasy rowerowe” ( rekomendowane na stronach gravity park Koninki) znajdują się poza terenem Gorczańskiego Parku Narodowego, w tzw. „Lesie Podobińskim”. Obszar ten podlega jednak ochronie, leży bowiem w „Ostoi Gorczańskiej” i wchodzi w skład Europejskiej Sieci Natura 2000. Właścicielami lasu są Wójt Gminy Niedźwiedź i społeczność miejscowości Podobin.

Stanowisko Parku – prowadzącego nadzór nad gospodarką leśną w tym lesie – w zakresie użytkowania go w ten sposób jest negatywne, co wielokrotnie przedstawiano w pismach do różnych instytucji.

Z posiadanej przez nas wiedzy w tym zakresie wynika, że trasy zostały wykonane przez inwestora bez jakichkolwiek uzgodnień, zezwoleń wymaganych prawem.

Z poważaniem
J. Tomasiewicz
/ dyr. Parku/
Teraz napiszę mejla do wójta gminy Niedźwiedź aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat zawodów :)
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Filip pamiętasz jak lat temu kilka Schodek spinał się kiedy to samo powiedziałem, cytuję schodka "ferment siejesz". Wszystko wyszło. Wspominałem wtedy o opłatku i trasach zalegalizowanych na "gębę" z sołtysem. Tak się nie da, bo wystarczy że jeden właściciel gruntu będze miał coś przeciw i dupa.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Reasumując, skończy się na notce w stylu "my się bardzo staraliśmy a niedobreludzie nie pozwolili " - czyli zawody nie odbędą się w wyniku działań "czynników niezależnych od KGP".
PS.Obym się mylił.
motomysz
moderator
Kontakt:

ravfr - albo nie zrozumialem sarkazmu, albo jestes w wielkim bledzie i zle interpretujesz to co jest tu napisane.

Jesli sie zawody nie odbeda, to wlasnie z winy ludzi odpowiedzialnych za KGP a dokladniej szeryfa Ostoi Gorskiej Koninki. I te zle ludzie to wg mnie wlasnie szeryf, bo to on wojuje ze wszystkimi i mysli ze kazdy bedzie mu pedzla cmokal.
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

W załączeniu podgląd jak to mniej więcej wygląda
Załączniki
DSC09212s.jpg
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Spokojnie, dadzą radę: "Informujemy wszystkich zainteresowanych, że przygotowania do 2 edycji Pucharu Polski DH w Koninkach , które zaplanowane są na 17-18 maja idą pełną parą."

W Twoich załączników wynika, że to chyba zdjęcia z przygotowań :)
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

pisalem to juz sto razy ale napisze jeszcze raz - bylem wielkim fanem koninek, bylem tam po 2 razy w miesiacu mimo ze mam troche drogi, od jesieni 2012 odpuscilem sobie.

bylem tam kilka kolejnych razy rzeczonej jesieni 2012, obsluga zrobila sie tak opieszała ze szczyrk to jest arystokracja w porownaniu z tymi ludzmi z koninek. bylo 10 osob i łaskę robili ze w ogole wpuszczali nas na wyciag. Sytuacja powtorzyla sie 3 krotnie. NIGDY WIECEJ. Na zawodach tak samo, zero wsparcia medycznego, rany kazali szlauchem przemywać jak tylko odjechala karetka.

Zburzyc to wszystko i zaorać! Piekny las, fajna góra, ciekawe trasy, tylko ludzie głąby więc to by było na tyle. Pozdro dla wszystkich mądrych, którzy chcą wspierać swoim portfelem ten burdel!
mateuszDH
Kontakt:

dokladnie jebac takie miejsca jak juz wczesniej napisalem kase z turystyki taaaak od siebie nic...
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Zaskoczy Was miło Kasina. Oby tylko kierownik nie bruździł, to będzie najlepsza miejscówka tego sezonu.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
ODPOWIEDZ