Rower Rockrider Fr6

DaNiOnEk
Kontakt:

Rower Rockrider Fr6

Post autor: DaNiOnEk »

Witam .
Jak w temacie interesuje mnie kupno rowerku , jak narazie jeździłem na sztywniaku i mam zamiar kupić jakiegoś niskobudżetowego full'a . Przeglądając tablicę yy olox'a w/e , znalazłem oto taki egzemplarz .
http://olx.pl/oferta/rower-rockrider-fr ... 318ebbdeb2
Nie ma opisanej żadnej specyfikacji rowerku , i cena jak dla mnie jest jakoś dziwnie niska :) , nie wiem jeszcze jaki amorek jest z przodu ale to kwestia czasu ^^ Więc co o nim myślicie ?
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Cena jak najbardziej normalna nie ma co wymagać za rower na tym osprzęcie miałem swego czasu tą ramę 2 tyg strasznie buja jak to 1 zawias
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Tylko to jakiś wieeelki rozmiar.
neejm
Kontakt:

Post autor: neejm »

na ciezsza jazde bal bym sie ze zostawie pol rower z tylu. lepiej kupic cos sprawdzonego
Ronnin
Kontakt:

Tjaaa..... Tylko byś się zdziwił ilu producentów składa na tych samych ramach co Dec.
Jak by tam pisało Mondraker i kosztował +2k to już było by ok?
http://www.bigbike-magazine.com/media/g ... r-fr10.jpg
http://img826.imageshack.us/img826/2876/ibici1861.jpg
Lepiej bo RR nie pisze no nie?
Od razu rower zyskuje w oczach ;)
To tak jak z ciuchami, metka musi byc.
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

Ja strasznie odradzam zakupy sprzętu od tego producenta. Miałem wątpliwą przyjemność być serwisantem w tej firmie i niestety jakość sprzętu pozostawia bardzo wiele do życzenia. Ciągle zdenerwowani klienci (nie dziwię się), którzy nie mogli bez obaw korzystać z rowerów i sprzęt rozlatujący się w rękach.
Rowery miejskie czy przełajowe lekkie mtb jeszcze jak Cię mogę, ale w życiu "zjazdówki" bym nikomu z czystym sumieniem nie oddał.
Jeśli chodzi o to konkretne ogłoszenie to cena adekwatna do oferowanych komponentów.
Miałem okazję tym odrobinę pojeździć i przede wszystkim buja, ale do parkowego jeżdżenia wystarczy :P
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
Ronnin
Kontakt:

No to chyba tylko zle świadczy o serwisie a nie o marce bo te rowery mają z Decem niewiele wspólnego poza napisem na ramie. Osprzęt taki jak w produktach innych firm z podobnego przedziału cenowego.
Dobrze to konkrety. Co leciało np w FR10? Ile takich rowerów robiłeś?
Bo z tego co wiem to dużo tego u ludzi nie ma.
Ciekaw jestem bo jeśli chodzi o "zjazdówki" to w ofercie Deca tylko ten można zjazdówką nazwac.
Rama ma z tylko napis Deca i tu jej wspólnota z firmą się kończy. Wszystkie tuleje, podkładki i łączniki w zawieszeniu to wyrób RS. Amortyzator korba itp... nawet się nie będę się wypowiadał bo wiadomo. Więc jeszcze raz się pytam.... co konkretnie??? Bo ja tam nie widzę nawet śrubki w tym rowerze której producentem był by Decathlon lub firma należąca do grupy.
Koleszka ma taki rower (szczęśliwie już 3 lata), miałem okazję nim pomykac i nic specjalnie mu zarzucic nie mogę.
Prosił bym o jakieś konkerty że to się psuje bardziej niż wyrób firmy x czy y i co konkretnie.
No bo rozumiem z twojej wypowiedzi że to psucie się to wina tej akurat firmy.

Oglądałem rowery w Decu nie raz, wszystko to w większości wyrób Schimano, Avid, Sram itp.... niczym się to nie różni specjalnie od popularnych wyrobów innych firm w podobnym przedziale cenowym więc to może to psucie się to wina g...... montażu??????

Naprawdę prosił bym o konkrety, bo jestem baaardzo ciekaw.
Awaria
Kontakt:

Re:

Ronnin pisze:No to chyba tylko zle świadczy o serwisie a nie o marce bo te rowery mają z Decem niewiele wspólnego poza napisem na ramie. Osprzęt taki jak w produktach innych firm z podobnego przedziału cenowego.
Dobrze to konkrety. Co leciało np w FR10? Ile takich rowerów robiłeś?
Bo z tego co wiem to dużo tego u ludzi nie ma.
Ciekaw jestem bo jeśli chodzi o "zjazdówki" to w ofercie Deca tylko ten można zjazdówką nazwac.
Rama ma z tylko napis Deca i tu jej wspólnota z firmą się kończy. Wszystkie tuleje, podkładki i łączniki w zawieszeniu to wyrób RS. Amortyzator korba itp... nawet się nie będę się wypowiadał bo wiadomo. Więc jeszcze raz się pytam.... co konkretnie??? Bo ja tam nie widzę nawet śrubki w tym rowerze której producentem był by Decathlon lub firma należąca do grupy.
Koleszka ma taki rower (szczęśliwie już 3 lata), miałem okazję nim pomykac i nic specjalnie mu zarzucic nie mogę.
Prosił bym o jakieś konkerty że to się psuje bardziej niż wyrób firmy x czy y i co konkretnie.
No bo rozumiem z twojej wypowiedzi że to psucie się to wina tej akurat firmy.

Oglądałem rowery w Decu nie raz, wszystko to w większości wyrób Schimano, Avid, Sram itp.... niczym się to nie różni specjalnie od popularnych wyrobów innych firm w podobnym przedziale cenowym więc to może to psucie się to wina g...... montażu??????

Naprawdę prosił bym o konkrety, bo jestem baaardzo ciekaw.
Spróbuję odtworzyć ten przypadek, bo z powodu mojego zainteresowania dh zapadł mi w pamięć.
Mieliśmy na sklepie sztukę tego cuda techniki i faktycznie dopóki rower przebywał na sklepie był ideałem, marzeniem nastolatków. Niestety dotarł do nas na serwis używany egzemplarz (ktoś miał 1 darmowy serwis do 6 miesięcy od zakupu i się zgłosił).
Przedni amortyzator rzygał olejem, suport miał naprawdę nieprzyjemne luzy podobnie z resztą jak tylna piasta. To było to co przykuło moją uwagę. Ogółem sam rower nie sprawiał przyjemnego wrażenia, ale wiadomo, że zależy to głównie od tego jak kto o sprzęt dba.
I na pewno nie zmieniłoby to mojej opinii o tym konkretnym modelu gdyby nie sytuacja w Wiśle gdzie spotkałem bliźniaczą konstrukcję, gdzie niemal nowy rower po 3-4 dniach jazdy poza luzami na korbie był w identycznym stanie, z tym, że aż żal człowieka ogarniał kiedy patrzył jak chłopak męczył się jeżdżąc na tym damperze który zamiast tłumić odbijał z jeszcze większą mocą.
Niestety o ile jeszcze polecam (a raczej nie odradzam) zakupu wszelkich innych produktów z tej sieci sklepów w szczególności ciuchów, które są naprawdę fajnie, o tyle szerokim łukiem omijam wszelkie techniczne działy jak właśnie rowery. "Misją" sklepu jest: "udostępnienie wszystkim sportu" niekoniecznie robiąc to chociażby poprawną jakością sprzętu.
To, że coś się nazywa shimano nie znaczy, że odrazu mamy tam egzemplarz klasy xtr czy saint, bo w najtańszych modelach mamy marnej klasy podzespoły z metką producenta.
Na dodatek nie jest to moja opinia, a opinia wszystkich serwisantów i pracowników działu rowerowego ze sklepu w którym pracowałem.
Nie ze wszystkimi modelami tak jest, wyższe miały już faktycznie dobrej klasy podzespoły i dalej były to rowery dużo tańsze od konkurencji.
Szczególnie model mtb 8.1 był całkiem sympatyczny i bardzo atrakcyjny cenowo.
Jednak spośród najniższych modeli jak ten z tego tematu awaryjność jest duża. Jeśli ktoś się zadowala gwarancją oraz latanie co chwilę do serwisu i lęk przed wyjazdem w dalszą trasę jest mu niestraszny to nie odradzam.

EDIT: temat dotyczy chęci zakupu roweru, dlatego właśnie zdecydowałem się w nim napisać. Miałem z nim do czynienia i nie polecam jego zakupu, to jest moja opinia.
Natomiast jeśli interesuje cię moje zdanie dotyczące sprzętu w tym sklepie to napisz pw lub załóż osobny temat, bo co chwila w każdym jest to samo: ktoś pyta o konkretną rzecz, a po kilku postach robi się offtop w którym nie pada żadna sensowna odpowiedź na zadane pytanie.
Ronnin
Kontakt:

Kolego zle mnie rozumiesz, wcale nie ma zamiaru chwalic tej czy innej marki czy toczyc tu z tobą potyczek słownych, absolutnie nie o to mi chodzi. Po prostu chciałem merytorycznej odpowiedzi czym to sobie dana marka zasłużyła na taką a nie inną reputację.
Pozwól że jeszcze się odniosę i już nie zawracam głowy.
To że amortyzator ciekł to nie jest wina nikogo poza producentem amortyzatora, a 66 to jak sam wiesz jeden z bardziej uznanych widelców.
Roco też nie w jednym rowerze siedzi i lepszych i gorszych. Można miec do niego zastrzeżenia ale jak sam wiesz w znamienitszych sprzętach potrafią siedziec gorsze, to samo z reszta osprzętu.
Przepraszam kolego ale takie rzeczy nie tyczą się tylko tej konkretnej marki i nic z tutaj opisanych rzeczy nie przekonuje mnie że to wina konstrukcji Deca. Jego blizniek Prayer ma praktycznie identyczną konfigurację, tam to też mogło się zdazyc. Po prostu te rowery mają ciężkie życie, tyle.
I uwierz naprawde byłem po prostu ciekaw bez zadnych podtekstów czy uszczypliwości.
Pozdrawiam.
Awaria
Kontakt:

Re:

Ronnin pisze:Kolego zle mnie rozumiesz, wcale nie ma zamiaru chwalic tej czy innej marki czy toczyc tu z tobą potyczek słownych, absolutnie nie o to mi chodzi. Po prostu chciałem merytorycznej odpowiedzi czym to sobie dana marka zasłużyła na taką a nie inną reputację.
Pozwól że jeszcze się odniosę i już nie zawracam głowy.
To że amortyzator ciekł to nie jest wina nikogo poza producentem amortyzatora, a 66 to jak sam wiesz jeden z bardziej uznanych widelców.
Roco też nie w jednym rowerze siedzi i lepszych i gorszych. Można miec do niego zastrzeżenia ale jak sam wiesz w znamienitszych sprzętach potrafią siedziec gorsze, to samo z reszta osprzętu.
Przepraszam kolego ale takie rzeczy nie tyczą się tylko tej konkretnej marki i nic z tutaj opisanych rzeczy nie przekonuje mnie że to wina konstrukcji Deca. Jego blizniek Prayer ma praktycznie identyczną konfigurację, tam to też mogło się zdazyc. Po prostu te rowery mają ciężkie życie, tyle.
I uwierz naprawde byłem po prostu ciekaw bez zadnych podtekstów czy uszczypliwości.
Pozdrawiam.
Ja się odnosiłem do tego modelu:
http://olx.pl/oferta/rower-rockrider-fr ... 318ebbdeb2

Tak jak napisałem wyżej im więcej zapłacimy tym lepszego sprzętu możemy się spodziewać. Odradzam właśnie ten a nie inny rower.
Model o który tobie chodzi wydaje mi się, że to ten zbliżony wyglądame do Prayera, w którym faktycznie jest już marzocchi z przodu i tyłu.
Niestety w mojej miejscowości pradopodobnie nikt nie pozwolił sobie na taki zakup więc nie miałem możliwości osądzić, ale jeździłem na nim podczas szkolenia. Niestety to zupełnie inny rower i nie ma nawet sensu porównywać do tego o który pytał założyciel tematu.
Nie odebrałem tego jako atak, bo fajnie skonfrontować opinię, jak najbardziej zależy mi na jej poprawie, ale to się moim zdaniem nie godzi sprzedawać tak wadliwy towar, który rozpada się w rękach - mowa o najtańszych i najniższych modelach z każdej dyscypliny rowerowej.
Wiem, że nie wszystkich stać na coś porządnego, ale w przypadku mtb sensowny model to dopiero 8.1 w nim już raczej nic nie ma prawa się rozpaść, bo wszystko jest już fajne. Niestety w pozostałych modelach w każdej specyfikacji znajdzie się jakaś czarna owca, która zburzy całą harmonię :(
maczejson
Kontakt:

Post autor: maczejson »

Gwoli ścisłości: Decathlon miał w tamtym roku w ofercie prawdziwą zjazdówkę - Rockrider Drowp 9 http://zawsze-glodny.blogspot.com/2014/ ... .html#more
Szpej: Romet Mosquito + Marzocchi 55 RS

[ Ja nie latam, ja się staczam... :/ ]
Ronnin
Kontakt:

Re: Re:

Awaria pisze: mowa o najtańszych i najniższych modelach z każdej dyscypliny rowerowej.
Wiem, że nie wszystkich stać na coś porządnego, ale w przypadku mtb sensowny model to dopiero 8.1 w nim już raczej nic nie ma prawa się rozpaść, bo wszystko jest już fajne. Niestety w pozostałych modelach w każdej specyfikacji znajdzie się jakaś czarna owca, która zburzy całą harmonię :(
A no tutaj zgadzam się kolego, no ale wiesz...
Ile płacisz to masz...
A że tani rowerek się sypie no to cóż, to chyba nie tylko u Deca ;)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ