Rockrider 5.3 co wymienić?

Corpse
Kontakt:

Rockrider 5.3 co wymienić?

Post autor: Corpse »

Cześć,
Jestem posiadaczem roweru Rockrider 5.3 i chciałbym zacząć jeździć freeride. Jego specyfikacje można znaleźć na ich stronie:http://www.decathlon.pl/rower-gorski-ro ... 06682.html
Wiem, że nie jest od odpowiedni do takiej jazdy, ale chciałbym zacząć go do niej przygotowywać. Jakie części powinienem na początek wymienić? Co wybada w nim najgorzej i będzie sprawiało mi problemy? Wiem, że amortyzator ma jedynie 100mm skoku, ale jego i ramę będę miał możliwość zmienić dopiero na koniec. Muszę niestety ciąć po kosztach i nie mogę kupić nowego roweru. Co wymienić na początek? Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam
DaNiOnEk
Kontakt:

Post autor: DaNiOnEk »

Jak bym miał coś zmienić to z pewnością amortyzator . Mozę jakies z1 dj3 na allegro znajdziesz do 400 zł .
Corpse
Kontakt:

Myślałem żeby najpierw wymieniać np. koła, kierownice itd. ponieważ w przyszłości wymieniłbym ramę razem z amortyzatorem. Dzięki
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Koła bez sensu bo zapewne nowy amor kupisz na 20mm, tylne koło też możesz z piastą nie trafić. Więc bez sensu.
Jaką ramę chcesz kupić w przyszłości? bo od tego też zależy mufa 83 czy 68mm
Żeby tak przełożyć bezpiecznie to mostek, kierownica, pedały, napęd, siodło. Czyli nic Ci to nie da. Kup chociaż jakiegoś dragstara za 150zł + duro za 100 i przynajmniej będzie się dało jeździć.
Corpse
Kontakt:

Myślałem nad jakąś nie amortyzowaną do 400zł jeżeli na tej niczego nie zamontuje. Może coś zaproponujecie? Chciałbym do niej przełożyć jak najwięcej rzeczy z tego roweru. Potem stopniowo kupować nowsze.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

wszystko trzeba tu wymienic. sproboj go pogonic calego doloz kilka stowek i kup jakiegos sztywniaczka uzywanego.
Corpse
Kontakt:

Z początku myślałem, że może wymienię amortyzator i ramę, ale sprawa się komplikuje i od razy trzeba wymieniać mostek, kierę itd... Przemyślę sprawę i może spróbuję opchnąć tego rockridera. Szkoda bo miałem nadzieję, że coś na nim złoże, a później kupię ramę i amoryzator. Dzięki za podpowiedzi.
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

W tym przypadku dużo więcej cię to wyniesie, bo wszystko co zmienisz (poza kokpitem) będziesz prawdopodobnie odsprzedawał.
Najlepiej będzie tak jak pisali wyżej odsprzedać cały rower.
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
Corpse
Kontakt:

Na tą chwilę zadecydowałem, że za jakiś miesiąc kupuję ramę (Hornet lub Bitch) do 300zł, a w wakacje jakiś amorek. Wszystko zależy od sytuacji finansowej, ponieważ nie mogę sprzedać rockridera. Po mału i do celu. :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ