Pierwszy rower DH

ZetDoU
Kontakt:

Pierwszy rower DH

Post autor: ZetDoU »

http://allegro.pl/rower-b1-team-downhil ... 22316.html opłaca sie to kupic na pierwszy rower do DH?
Zaju
tracer252.56@o2.pl
Kontakt:

Post autor: tracer252.56@o2.pl »

moim zdaniem za 2 tys nie kupisz dobrego fulla a poza tym jezeli zaczynasz przygode w dh to kup sobie rower tylko z przednim zawiasem (amorem) zebys nabrał techniki oraz zebys manewrowal w powietrzu rowerem
hydron
Kontakt:

Post autor: hydron »

Nie
Jak chcesz fulla w tej cenie to celowałbym w coś takiego http://allegro.pl/kona-stinky-marzocchi ... 56230.html
ZetDoU
Kontakt:

A co jest nie tak w tym rowerze że się nie nadaje? Ogolnie to podezespoly wydaja sie nawet ok jak na ta cene, moze z wyjatkiem tej ramy bo nei moge o niej znalesc zadnych informacji. Co do hardtaila to ciezko bedzie mi sie przerzucic bo mialem fulla do enduro i raczej ht odpada.
Zaju
StinkySanta
Kontakt:

Post autor: StinkySanta »

Aż się zalogowałem...
ZetDoU - kolega hydron dobrze Ci podpowiada. Mam podobną Konę Stinky i wiesz mi, że w sam raz na początek i oswojenie się z rowerem "full suspension". Ten B1 to stara, może i dobra marka (taka co to jej "gimby nie znajo"), ale wykreśl ten rower z potencjalnego kupna... Czy nie widzisz jak to wygląda względem dzisiejszych, powszechnych rowerów do FR i DH? Toż to rower w sam raz dla Josha Bendera - jeśli wiesz kim on był i do czego był zdolny ;) Ten B1 waży ze 2 razy tyle co ta Kona :P I nie wiem jakim cudem może Ci się takie szkaradztwo podobać... Może określ budżet jakim dysponujesz, opisz do czego potrzebujesz rower itp - to większe grono Ci wtedy pomoże w wyborze. Tyle ode mnie. Pozdrawiam :)
In Trance We Trust
ZetDoU
Kontakt:

Mój budżet wynosi około 2500pln . Poszukuje roweru do dh/fr. Przeglądając allegro wydaje mi się ze w tych pieniądzach można kupić już jakiegoś fulla. Moze będzie bez rewelacji ale na początek powinien wystarczyć. Ta kona stinky wydaje się ok. Myślałem jeszcze o czymś takim http://allegro.pl/specialized-big-hit-m ... source=mlt. A co do tego B1 to wydawał mi się solidny i chciałem po prostu zapytać :)
Zaju
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Można kupić, ale czy się opłaca?
:*
Puncu
Kontakt:

Re:

Post autor: Puncu »

Big Hit Comp z 2003r. ale nie na tych częściach i nie za te pieniądze...
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
xpaulaasx
Kontakt:

Post autor: xpaulaasx »

Hej, podłączam się pod temat:) Mam zamiar kupić jakiś rowerek do dh tak na początek, cena fajnie by było, jakby mieściła się w 1500zł, max 2k. Jeździłam na ns sodzie fr i od znajomego na mondrakerze (szczegółów nie znam). Soda bardzo mi podpasowała, ale cena nie ta.
Rozglądałam się tu i tam, niby da się znaleźć jakiś rowerek, ale wolałabym jakieś propozycje od ludzi, którzy się na tym bardziej znają:p. Podobno na początek lepszy jest rower z hardtailem?
xpaula
Puncu
Kontakt:

Re:

xpaulaasx pisze:Podobno na początek lepszy jest rower z hardtailem?
Nie koniecznie lepszym ale tańszym do złożenia/kupienia.
Podeślij co masz na oku a my doradzimy Ci czy to coś warte ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
quake
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: quake »

xpaulaasx pisze:Hej, podłączam się pod temat:) Mam zamiar kupić jakiś rowerek do dh tak na początek, cena fajnie by było, jakby mieściła się w 1500zł, max 2k. Jeździłam na ns sodzie fr i od znajomego na mondrakerze (szczegółów nie znam). Soda bardzo mi podpasowała, ale cena nie ta.
Rozglądałam się tu i tam, niby da się znaleźć jakiś rowerek, ale wolałabym jakieś propozycje od ludzi, którzy się na tym bardziej znają:p. Podobno na początek lepszy jest rower z hardtailem?
Przede wszystkim, Soda to nie rower DH ;-)
Rowery do DH maja to do siebie, ze:
a) sa drogie
b) maja amortyzatory z przodu i z tylu
c) rama i amortyzator maja (w lekkim uproszczeniu) przynajmniej 200mm skoku
d) maja odpowiednia geometrie do DH

W tym budzecie roweru do DH sie nie kupi, ale mozna znalezc rower, na ktorym "na poczatku" poradzisz sobie w gorach i bedziesz miec z tego fun.

Na allegro jest kilka rowerow, ktore bylyby ok (np. http://allegro.pl/duncon-pitbull-16-z-m ... 95875.html )... ale przede wszystkim napisz, ile masz wzrostu ;-).
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Quake moim zdaniem troszkę za drogi ten pitbull, jedynie nadrabia 66 tą cenę.
:*
xpaulaasx
Kontakt:

Puncu, rozglądałam się praktycznie tylko za sodą, a na allegro itp szukam po omacku. Natrafiłam na kross sign (http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/779/foto:1/) i niby mieści się do 2k. Czytałam, że na początek jest okej, a potem tylko zmienić widelce na większe. Co do hardtaila po prostu słyszałam, że lepiej mieć ht niż słabego fulla, i że technikę, podstawy można wypracować, a potem full jak masełko ;p
Zapomniałam dopisać, że rower oczywiście może być używany. Wiem jakie ceny roweru dh idą normalnie:p
xpaula
quake
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: quake »

Śpiący pisze:Quake moim zdaniem troszkę za drogi ten pitbull, jedynie nadrabia 66 tą cenę.
Fakt, zeby sie oplacalo, wypadaloby zbic troche z ceny, ale tak jak piszesz - 66 podbija wartosc.
Puncu
Kontakt:

Re:

xpaulaasx pisze:...a potem full jak masełko ;p
To nie jest tak, na HT się inaczej jeździ, a na FS inaczej, ja jeździłem 3 lata na sztywniaku i parę miesięcy zajęło mi opanowanie fulla.

Może warto spróbować się podłączyć?
http://allegro.pl/specialized-big-hit-8 ... 89249.html
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
xpaulaasx
Kontakt:

Piszę to co słyszałam, pewnie jest tak jak mówisz.
Może, może, dzięki;)
xpaula
ODPOWIEDZ