Zrób to sam: obrotowa tyczka do GoPro

frango
Kontakt:

Zrób to sam: obrotowa tyczka do GoPro

Post autor: frango »

Jak zapowiadałem tak się stało. Powstała druga wersja mojej obrotowej tyczki do GoPro.

Problem z pierwszą był taki, że była asymetryczna, wymagała przeciwwagi 500g, więc całość była ciężka, a do tego mocowanie do kasku było niezbyt zgrabne.

Nadszedł nowy sezon, więc i zrodził się projekt nowej tyczki.

Tym razem użyta została karbonowa rurka o długości 100cm. Na jej środku została wklejona aluminiowa tuleja, a całość przewiercona.

Na końcach tyczki zrobione są proste obejmy z pasków blachy alu, z myślą o mocowaniu GoPro.
Myślę, że w finalnej wersji ten element będzie poprawiony. Może bardziej uniwersalny.

Sam rotor jest modułowy. Idąc od dołu jest:
1. Mocowanie w standardzie GoPro, czyli "podwójny grzebień"
2. Dolna część rotora z łożyskiem maszynowym oraz otworem z gwintem M8, w który wkręcony jest "podwójny grzebień". Taka konstrukcja daje możliwość dorobienia elementu mocującego w innym standardzie.
3. Górna część rotora wciśnięta w wewnętrzną bieżnię łożyska. Jest tam też otwór z gwintem M6.
4. "Nóżki" z kawałka blachy alu przykręcone śrubką M6 do górnej części rotora. Ten element też prawdopodobnie zostanie dopracowany.
5. Za pomocą śrubki M5 przykręcona jest tyczka. Użyto dwóch podkładek "półksiężycowych", by tyczka miała większą powierzchnię styku z wewnętrzną powierzchnią nóżek. Widać też dwie cieniutkie, białe podkładki teflonowe.

Są dwa sposoby zamontowanie samej tyczki do rotora:
1. Luźno, tzn. tak, by się wahała góra-dół. Daje to dodatkową stabilizację i bardzo dynamiczne ujęcie.
2. Ciasno, tzn. tak, by tyczka tylko obracała się 360* pozostając nieruchomo w płaszczyźnie pionowej. Takie zamontowanie zmniejsza ryzyko zaczepienia tyczką o rękę, kierownicę czy lusterka... jako że mam zamiast pojeździć z tą tyczką na motocyklu drogowym.

W finalnej wersji tyczki, półksiężycowe podkładki prawdopodobnie będą mieć karbowaną zewnętrzną powierzchnię, dla zwiększenia tarcia na połączeniu.

Najlepsza przeciwwaga jest oczywiście z drugiej kamerki. U mnie jest ona zrobiona z tworzywa z dodatkowym obciążeniem. Tak, by przekrój poprzeczny miał bardzo podobny do GoPro, przy zachowaniu wagi, czyli 165g.
Okazało się przy okazji jazd z poprzednią tyczką, że opory powietrza mają duże znaczenie dla pozycji, w której ustawia się kamera.

Tyczka, z rotorem i uchwytami do kamery/przeciwwagi waży 165g. Więc zestaw gotowy do użycia waży poniżej 500g.
Samo mocowanie, u mnie, jak zwykle na taśmę ;) waży tyle, co zwykła baza do GoPro z podstawowym zaczepem.

Poniżej kilka zdjęć oraz film z testów w Wiśle.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem niech pisze do mnie na maila frango@wp.pl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=b29w692 ... e=youtu.be
pozdro

frango
Włóczykij89
Kontakt:

Post autor: Włóczykij89 »

Co tu dużo mówić. Bombowo!! Gratulacje.
Wlodzmin
Kontakt:

Post autor: Wlodzmin »

He! Mega sprawa można powiedzieć, że masz osobistego kamerzystę który cały czas za Tobą popierdziela:)Zawsze się obawiam jak taki wynalazek zachowa się przy szlifie:/Ale ujęcia pierwsza klasa:)
frango
Kontakt:

Re:

Wlodzmin pisze:He! Mega sprawa można powiedzieć, że masz osobistego kamerzystę który cały czas za Tobą popierdziela:)Zawsze się obawiam jak taki wynalazek zachowa się przy szlifie:/Ale ujęcia pierwsza klasa:)
Liczę na to, że ułamie się w najsłabszym miejscu, czyli na plastikowym łączniku do GoPro (podróbki).
Poza tym, oczywiście z taką tyczką jadę jeszcze bardziej zachowawczo niż zwykle ;)
pozdro

frango
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

zajebiste, wjedz z tym do lasu i niech przekreci sie bokiem :D
frango
Kontakt:

Musiałbym mieć wyjątkowego pecha, by zablokować się między drzewami. Tyczka ma tylko 20-25 więcej niż kierownica... więc nie obawiam się tego.
pozdro

frango
Włóczykij89
Kontakt:

Post autor: Włóczykij89 »

Z taką tyczką widziałem tylko filmy DH. Ciekawe czy w przyszłości jakiś pros przyczepi do kasku podczas skakania dirtów czy SS. Najbardziej chciałbym zobaczyć ujęcia z Red Bull Rampage.
frango
Kontakt:

Poszukaj filmów promocyjnych RotoR, który był inspiracją do stworzenia mojej tyczki.
pozdro

frango
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

jak to jest w przypadku gleby? urywa się wtedy mocowanie w punkcie mocowanie-tyczka, czy kask ponosi jakieś konsekwencje gleby?

EDIT: filmik jest genialny, super ujęcia, czuje się ten balast na głowie? :D
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
frango
Kontakt:

A nie wiem :D nie zaliczyłem jeszcze ani jednej ani w sztywnej tyczce ani w obrotowej.
U mnie mocowanie gopro jest akurat przyklejonej taśmą, bo niestety na 661 Evo nie ma na szczycie "garnka" odpowiednio dużo płaskiej powierzchni, by przykleić zwykłą bazę gopro.
Dzięki temu, że całość ciągle się rusza i waha, nie czuć prawie przeciążeń.
pozdro

frango
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Shaaaa Tzuuun :)
Ujecia mistrz. Mam takie wrazenie ze wjezdza Ci to przed oczy ?!
frango
Kontakt:

Wjeżdża, ale tak samo jak ze sztywną tyczką, można się przyzwyczaić ;) Czasami tylko zasłania kamienie, które akurat chcesz ominąć ;)
pozdro

frango
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

Za ile konkretnie chcesz takie wypasy sprzedawać ?
frango
Kontakt:

Cena jeszcze nie jest ustalona, bo tyczka wymaga ulepszeń. Myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie będzie znana :)
pozdro

frango
jasiek_krk
Kontakt:

Re:

Post autor: jasiek_krk »

frango pisze:Wjeżdża, ale tak samo jak ze sztywną tyczką, można się przyzwyczaić ;) Czasami tylko zasłania kamienie, które akurat chcesz ominąć ;)
Polc mial jeszcze niżej zamntowane niż Ty, jemu to dopiero musiało wchodzić w oczy. No i jako przeciwwage miał drugie gopro co po montażu pogłębiało efekt WOW.
frango
Kontakt:

W Wiśle jeździliśmy w kumplem na dwie kamery, ale jak chciałem zgrać filmy z mojej, to okazało się, że pliki uległy uszkodzeniu :( Próbowałem odzyskiwać i naprawiać, ale z mizernym skutkiem.
pozdro

frango
ODPOWIEDZ