Problem z pierwszą był taki, że była asymetryczna, wymagała przeciwwagi 500g, więc całość była ciężka, a do tego mocowanie do kasku było niezbyt zgrabne.
Nadszedł nowy sezon, więc i zrodził się projekt nowej tyczki.
Tym razem użyta została karbonowa rurka o długości 100cm. Na jej środku została wklejona aluminiowa tuleja, a całość przewiercona.
Na końcach tyczki zrobione są proste obejmy z pasków blachy alu, z myślą o mocowaniu GoPro.
Myślę, że w finalnej wersji ten element będzie poprawiony. Może bardziej uniwersalny.
Sam rotor jest modułowy. Idąc od dołu jest:
1. Mocowanie w standardzie GoPro, czyli "podwójny grzebień"
2. Dolna część rotora z łożyskiem maszynowym oraz otworem z gwintem M8, w który wkręcony jest "podwójny grzebień". Taka konstrukcja daje możliwość dorobienia elementu mocującego w innym standardzie.
3. Górna część rotora wciśnięta w wewnętrzną bieżnię łożyska. Jest tam też otwór z gwintem M6.
4. "Nóżki" z kawałka blachy alu przykręcone śrubką M6 do górnej części rotora. Ten element też prawdopodobnie zostanie dopracowany.
5. Za pomocą śrubki M5 przykręcona jest tyczka. Użyto dwóch podkładek "półksiężycowych", by tyczka miała większą powierzchnię styku z wewnętrzną powierzchnią nóżek. Widać też dwie cieniutkie, białe podkładki teflonowe.
Są dwa sposoby zamontowanie samej tyczki do rotora:
1. Luźno, tzn. tak, by się wahała góra-dół. Daje to dodatkową stabilizację i bardzo dynamiczne ujęcie.
2. Ciasno, tzn. tak, by tyczka tylko obracała się 360* pozostając nieruchomo w płaszczyźnie pionowej. Takie zamontowanie zmniejsza ryzyko zaczepienia tyczką o rękę, kierownicę czy lusterka... jako że mam zamiast pojeździć z tą tyczką na motocyklu drogowym.
W finalnej wersji tyczki, półksiężycowe podkładki prawdopodobnie będą mieć karbowaną zewnętrzną powierzchnię, dla zwiększenia tarcia na połączeniu.
Najlepsza przeciwwaga jest oczywiście z drugiej kamerki. U mnie jest ona zrobiona z tworzywa z dodatkowym obciążeniem. Tak, by przekrój poprzeczny miał bardzo podobny do GoPro, przy zachowaniu wagi, czyli 165g.
Okazało się przy okazji jazd z poprzednią tyczką, że opory powietrza mają duże znaczenie dla pozycji, w której ustawia się kamera.
Tyczka, z rotorem i uchwytami do kamery/przeciwwagi waży 165g. Więc zestaw gotowy do użycia waży poniżej 500g.
Samo mocowanie, u mnie, jak zwykle na taśmę

Poniżej kilka zdjęć oraz film z testów w Wiśle.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany zakupem niech pisze do mnie na maila frango@wp.pl

https://www.youtube.com/watch?v=b29w692 ... e=youtu.be