[hendels] Nukeproof Scalp / Marzocchi 888 CR '14/ DSP Dueler

hendels
Kontakt:

[hendels] Nukeproof Scalp / Marzocchi 888 CR '14/ DSP Dueler

Post autor: hendels »

Siema, udało się złożyć pierwszego fulla, wyszło powyżej umiejętności i zakładanego budżetu, ale trzeba jeździć. Jakieś sugestie co do zmian mile widziane. Poniżej info.

Specyfikacja:
Rama: Nukeproof Scalp 2012 + Rock GuardZ
Widelec: Marzocchi 888 CR 2014
Damper: DSP Dueler / Sprężyna 400 lbs
Kierownica: Cloud Perform
Mostek: Sunline
Gripy: Dartmoor
Stery: Dartmoor Exile
Siodło: Transition Jump
Sztyca: Specialized

Korby: Shimano Zee
Pedały: Prodigy Tinky Winky
Napinacz: E13 LS1+
Przerzutka tył: Sram X7 9s. - short cage
Manetka: Sram X7
Kaseta: Sram

Koła: Transition Revolution 32
Opona przód: Onza Ibex DH 26x2.4 RC2 55a
Opona tył: Geax DHEA 26x2.30

Hamulec przód: Shimano BR 675 / tarcza Shimano XT 200mm
Hamulec tył: Shimano BR 675 / tarcza Shimano XT 180mm

Waga: koło 19kg, nie ważyłem dokładnie

imag0304.jpg
imag0286.jpg
imag0283.jpg

Pozdro!
hendels
Kontakt:

up, lepsze foty :) przy okazji, miał ktoś styczność z podobnym setem rama-damper i chciałby się podzielić wrażeniami? Damper jest bardzo czuły, ważę 72 kg i jeżdżę na sprężynie 300 - po sprawdzeniu wszystkich wartości na internetach to była uśredniona wartość. Lepiej będzie zmienić na coś z zakresu 350-375 lbs?

pozdro
endor
Kontakt:

Post autor: endor »

Hej, jak CI się sprawuje 888? Kupowałeś go w Gregorio?
BTW - widziałem Cie chyba niedawno kolo Arkad:-)
Shut up and ride...
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

2014-05-17 13.00.24.png
350 ci styknie i uważaj na pokrętło pojemności komory tak aby zawsze było ustawione poziomo bo jak zamkniesz zawieszenie to może być kłopot.
Wcześniej nukianuki.
hendels
Kontakt:

@endor CRki chodzą pięknie - jak na podstawową wersję amorka jestem bardzo zadowolony, zastanawiałem się do pierwszego wyjazdu w góry czy nie popełniłem błędu nie dopłacając do RC3 EVO, na szczęście nie - bo jak na mojego skilla, prawdopodobnie nie wykorzystałbym potencjału. Subiektywnie, świetnie się uginają, chociaż przy większej prędkości nie wyrabiają na większej częstotliwości kamieni/korzeni. Troche ciągną w dół na hopach na początku, więc trzeba się przyzwyczaić :D. Zawsze jak jadę na kili to przejeżdzam przez Arkady, więc bardzo prawdopodobne, że to ja - jak się pogoda zrobi to lece na kili, bo parcie - wpadnij, pouginasz sobie. Tak, dostałem dobrą cenę w Gregorio, nie mogłem się oprzeć :)

@znajdor - zmieniłem na 400 (bo + zbroja i inne protectory) i to jest spring dla mnie, jeździ mi się 2x lepiej, nie przesadzam. Dzięki za tipa z pokrętłem, szkoda stracić głupio.

Pozwól, że zadam kilka pytań co do Duelera:
*Duża różnica jest z Ti springiem w pracy, warto inwestować?
*Możesz podać swoją konfigurację Duelera w jakiś ogólny sposób na poszczególnych trasach? Będę wdzięczny, ponieważ to mój pierwszy full i jakieś ogólne tipy zawsze w cenie.

pozdro
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

tytanowa sprezyna nie zmienia pracy,tylko wage
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Nabyłem też bez sprężyny a na focie jest K9 od Eibacha wagowo niewiele więcej niż ti.
Ustawienia,osobiście wolę miękko(bo stary jestem).
Przy moich 80+kg mam sprężynę 400, sag +/- 35% ciśnienia dokładnie nie powiem bo mam z d pompkę ale coś tak lekko ponad połowę,kompresja wolnych dość mocno zakręcona,szybkie do połowy, objętość komoru 1 do 2 obrotów na +,powrót dość szybko.
No i zmiany w zależności od trasy.
Z ciśnieniem w komorze nie ma co przesadzać gdyż zawieszenie scalpa samo w sobie pod koniec skoku robi się progresywne.
Wcześniej nukianuki.
ODPOWIEDZ