Crank Brothers Opium DH lub inne
Crank Brothers Opium DH lub inne
Witam.
Za jakiś czas mam zamiar kupić właśnie ten zestaw kół Crank Brothers Opium DH lecz nie są to typowe koła i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z centrowaniem i częściami zamiennymi(szprychy czy obręcze).
A może warto zainwestować w jakiś inny komplet kół do ~1800zł?
Lub składanie jednak interesuje mnie piasta(tył) która cyka jak hope jednak cena żeby nie przekraczała ~600zł
Za jakiś czas mam zamiar kupić właśnie ten zestaw kół Crank Brothers Opium DH lecz nie są to typowe koła i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z centrowaniem i częściami zamiennymi(szprychy czy obręcze).
A może warto zainwestować w jakiś inny komplet kół do ~1800zł?
Lub składanie jednak interesuje mnie piasta(tył) która cyka jak hope jednak cena żeby nie przekraczała ~600zł
Powiem ci tak miałem kupić właśnie koła opiumy dh ale doszedłem do wniosku że nie kupie ich dlaczego ? A dlatego że po 1 , 1szprycha koło 20zł , po 2 24szprychy tylko czyli raczej brak zamienników obręczy jak by orginał się rozwalił itd , po 3 jak dla mnie za wąskie jednak są jak na dh .
I zamiast kół OPIUM DH złożyłem sobię mega fajne koła na piastach NUKE PROOF GENERATOR 20MM/12X150 MODEL 2014 , szprychy CN spokes , obręcze SPANK EVO 35AL red .
Jestem z tych kół bardzo zadowolony za komplet nowy wyszło mi 1280zł a i części zamiennych jest mega dużo poza tym co do opiumów dh to jakoś jednak nie wydze takich piast zaplatanych jak w deemaxach albo właśnie w crankach .
Powiem ci tak złóż sobie nowe koła na mega fajnych komponentach i będziesz bardzo zadowolony na pewno nię będziesz mdlał jak coś się stanie w zwykłych kołach niż w kolach za 1800zł bo ja np chyba bym się zapłakał zak bym kupil kola jednak za 1800zł i po katowaniu coś by jeb...o .
To moje zdanie ale zrobisz jak uważasz /Pozdrawiam
I zamiast kół OPIUM DH złożyłem sobię mega fajne koła na piastach NUKE PROOF GENERATOR 20MM/12X150 MODEL 2014 , szprychy CN spokes , obręcze SPANK EVO 35AL red .
Jestem z tych kół bardzo zadowolony za komplet nowy wyszło mi 1280zł a i części zamiennych jest mega dużo poza tym co do opiumów dh to jakoś jednak nie wydze takich piast zaplatanych jak w deemaxach albo właśnie w crankach .
Powiem ci tak złóż sobie nowe koła na mega fajnych komponentach i będziesz bardzo zadowolony na pewno nię będziesz mdlał jak coś się stanie w zwykłych kołach niż w kolach za 1800zł bo ja np chyba bym się zapłakał zak bym kupil kola jednak za 1800zł i po katowaniu coś by jeb...o .
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
Nie mam zamiaru przyciągać wzroku nastolatek :p
Lubię po prostu cykanie piast jak już napisałem wcześniej i nie chodzi mi o to jak głośne są bo wiem, że piasty można podgłośnić przez ściągnięcie smaru i wsadzeniu "sprężynki" z kluczy a celuję bardziej w częstotliwość z jaką cyka piasta. W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
Ważę ~50kg więc jakieś mocne kółka nie są potrzebne, jak narazie jeździłęm na dartmoorach raider/fortress i po 2 sezonach w sztywniaku nie ma prawie bicia a w fullu to już pewnie w ogóle nie będzie
Lubię po prostu cykanie piast jak już napisałem wcześniej i nie chodzi mi o to jak głośne są bo wiem, że piasty można podgłośnić przez ściągnięcie smaru i wsadzeniu "sprężynki" z kluczy a celuję bardziej w częstotliwość z jaką cyka piasta. W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
Ważę ~50kg więc jakieś mocne kółka nie są potrzebne, jak narazie jeździłęm na dartmoorach raider/fortress i po 2 sezonach w sztywniaku nie ma prawie bicia a w fullu to już pewnie w ogóle nie będzie
Re:
MaxxisDH pisze:Powiem ci tak miałem kupić właśnie koła opiumy dh ale doszedłem do wniosku że nie kupie ich dlaczego ? A dlatego że po 1 , 1szprycha koło 20zł , po 2 24szprychy tylko czyli raczej brak zamienników obręczy jak by orginał się rozwalił itd , po 3 jak dla mnie za wąskie jednak są jak na dh .
Ponad 1000zl na koła i dajesz podstawowe cn spoke? Na szprychach ubiłbys sporo bez utraty wytrzymałosci.
Weź albo raidery albo darty revolty, przednia piasta dowolna, tyl dart albo nuke + dt competition (nie champion) i masz lekkie koła. Lekki jestes to stykna.
Re:
częstotliwość więc zależy od ilości zapadek i ilości punktów zaczepuKamilQ pisze: W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)

Tak z ciekawości: ile można ubić z dwóch kół po 32 szprychy schodząc z DT Chamion np. na DT Revolution przy założeniu tych samych nypli DT? 200g na komplecie? 300g?
Re: Re:
Masz wage na stronie ale revolution nie dawałbym inaczej niz do 823, obreczy carbonowych i ew. 821 jak okaza sie sztywne bo revo sie mocno wyciagaja. Compy juz tak.MUSZEL pisze:częstotliwość więc zależy od ilości zapadek i ilości punktów zaczepuKamilQ pisze: W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
Tak z ciekawości: ile można ubić z dwóch kół po 32 szprychy schodząc z DT Chamion np. na DT Revolution przy założeniu tych samych nypli DT? 200g na komplecie? 300g?
Re:
wagę liczyłem dla obu kółKamilQ pisze:ooo nie wiedziałem, że na samych szprychach można tyle zaoszczędzić
Dzięki Panowie za pomoc

Re: Re:
Wiesz ale to jest zero straty wytrzymałosci. Własnie to mnie zadziwia w odchudzaniu rowerów w PL. Czesto ludzie idą za duzymi zyskami wagi w miejscu gdzie traca wytrzymałosc, a olewaja te małe gdzie nie traci się nic.MUSZEL pisze:wagę liczyłem dla obu kółKamilQ pisze:ooo nie wiedziałem, że na samych szprychach można tyle zaoszczędzić
Dzięki Panowie za pomocjak na moje (i 80% użytkowników forum co najmniej) potrzeby, sztuka dla sztuki :P
Do tego mozna pomyslec czy 821 nie jest dostatecznie sztywne, to samo super obrecz nowa e13. Jesli są to dajesz tam revo i zyskujesz jeszcze wiecej. Efektem takich kombinacji mój zestaw najlżejszych kół w rowerze dh wychodzi mnie 1870g, a tylna obrecz jest na prawde solidna.