Crank Brothers Opium DH lub inne

KamilQ
Kontakt:

Crank Brothers Opium DH lub inne

Post autor: KamilQ »

Witam.
Za jakiś czas mam zamiar kupić właśnie ten zestaw kół Crank Brothers Opium DH lecz nie są to typowe koła i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z centrowaniem i częściami zamiennymi(szprychy czy obręcze).

A może warto zainwestować w jakiś inny komplet kół do ~1800zł?

Lub składanie jednak interesuje mnie piasta(tył) która cyka jak hope jednak cena żeby nie przekraczała ~600zł
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

Powiem ci tak miałem kupić właśnie koła opiumy dh ale doszedłem do wniosku że nie kupie ich dlaczego ? A dlatego że po 1 , 1szprycha koło 20zł , po 2 24szprychy tylko czyli raczej brak zamienników obręczy jak by orginał się rozwalił itd , po 3 jak dla mnie za wąskie jednak są jak na dh .
I zamiast kół OPIUM DH złożyłem sobię mega fajne koła na piastach NUKE PROOF GENERATOR 20MM/12X150 MODEL 2014 , szprychy CN spokes , obręcze SPANK EVO 35AL red .
Jestem z tych kół bardzo zadowolony za komplet nowy wyszło mi 1280zł a i części zamiennych jest mega dużo poza tym co do opiumów dh to jakoś jednak nie wydze takich piast zaplatanych jak w deemaxach albo właśnie w crankach .
Powiem ci tak złóż sobie nowe koła na mega fajnych komponentach i będziesz bardzo zadowolony na pewno nię będziesz mdlał jak coś się stanie w zwykłych kołach niż w kolach za 1800zł bo ja np chyba bym się zapłakał zak bym kupil kola jednak za 1800zł i po katowaniu coś by jeb...o .
To moje zdanie ale zrobisz jak uważasz /Pozdrawiam
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Zgodzę się z kolegą powyżej, lepiej "normalne" koła na dobrych częściach poskładać. A te cranki podobno nie są zbyt wytrzymałe
KamilQ
Kontakt:

A czy są jeszcze jakieś piasty które wydają dźwięki z częstotliwością podobną do HOPE?
Lubię po prostu ten dźwięk :)
enigma
Kontakt:

Post autor: enigma »

To teraz rodzi się pytanie czy potrzebujesz dobrych kółek czy głośnych, żeby przyciągać wzrok nastek? Wszyscy wołają hope hope a dużo piast można po prostu podgłosić. [tylko po co?]
KamilQ
Kontakt:

Nie mam zamiaru przyciągać wzroku nastolatek :p
Lubię po prostu cykanie piast jak już napisałem wcześniej i nie chodzi mi o to jak głośne są bo wiem, że piasty można podgłośnić przez ściągnięcie smaru i wsadzeniu "sprężynki" z kluczy a celuję bardziej w częstotliwość z jaką cyka piasta. W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
Ważę ~50kg więc jakieś mocne kółka nie są potrzebne, jak narazie jeździłęm na dartmoorach raider/fortress i po 2 sezonach w sztywniaku nie ma prawie bicia a w fullu to już pewnie w ogóle nie będzie
enigma
Kontakt:

Post autor: enigma »

To może skoro masz lekki styl jazdy lepiej złożyć kółka na raiderach + generatory czy hope = 900 zł, a resztę kasy przeznaczyć na coś innego? ;)

Lub coś z mavica typu 521 721
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

MaxxisDH pisze:Powiem ci tak miałem kupić właśnie koła opiumy dh ale doszedłem do wniosku że nie kupie ich dlaczego ? A dlatego że po 1 , 1szprycha koło 20zł , po 2 24szprychy tylko czyli raczej brak zamienników obręczy jak by orginał się rozwalił itd , po 3 jak dla mnie za wąskie jednak są jak na dh .
I zamiast kół OPIUM DH złożyłem sobię mega fajne koła na piastach NUKE PROOF GENERATOR 20MM/12X150 MODEL 2014 , szprychy CN spokes , obręcze SPANK EVO 35AL red .
Jestem z tych kół bardzo zadowolony za komplet nowy wyszło mi 1280zł a i części zamiennych jest mega dużo poza tym co do opiumów dh to jakoś jednak nie wydze takich piast zaplatanych jak w deemaxach albo właśnie w crankach .
Powiem ci tak złóż sobie nowe koła na mega fajnych komponentach i będziesz bardzo zadowolony na pewno nię będziesz mdlał jak coś się stanie w zwykłych kołach niż w kolach za 1800zł bo ja np chyba bym się zapłakał zak bym kupil kola jednak za 1800zł i po katowaniu coś by jeb...o .
To moje zdanie ale zrobisz jak uważasz /Pozdrawiam

Ponad 1000zl na koła i dajesz podstawowe cn spoke? Na szprychach ubiłbys sporo bez utraty wytrzymałosci.

Weź albo raidery albo darty revolty, przednia piasta dowolna, tyl dart albo nuke + dt competition (nie champion) i masz lekkie koła. Lekki jestes to stykna.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

KamilQ pisze: W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
częstotliwość więc zależy od ilości zapadek i ilości punktów zaczepu ;)

Tak z ciekawości: ile można ubić z dwóch kół po 32 szprychy schodząc z DT Chamion np. na DT Revolution przy założeniu tych samych nypli DT? 200g na komplecie? 300g?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

W Riderach w koncu cos zmienili, czy dalej spadaja opony z tych obreczy...?
Spaced
moderator
Kontakt:

Re: Re:

MUSZEL pisze:
KamilQ pisze: W piastach HOPE dźwięk ten jest wręcz ciągły a w innych jak np NOVATEC są lekkie odstępy czasowe między cykaniem(nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć)
częstotliwość więc zależy od ilości zapadek i ilości punktów zaczepu ;)

Tak z ciekawości: ile można ubić z dwóch kół po 32 szprychy schodząc z DT Chamion np. na DT Revolution przy założeniu tych samych nypli DT? 200g na komplecie? 300g?
Masz wage na stronie ale revolution nie dawałbym inaczej niz do 823, obreczy carbonowych i ew. 821 jak okaza sie sztywne bo revo sie mocno wyciagaja. Compy juz tak.
MUSZEL
Kontakt:

to na całym zestawie, zakładając zmianę z DT Champion 2mm na Competition 2-1,8-2, chudnie się ok 62g, a zakładając zmianę z DT Champion 2mm na Competition 1,8-1,6-1,8 ok 131g.
Myślałem że więcej, tak sobie ;)
KamilQ
Kontakt:

ooo nie wiedziałem, że na samych szprychach można tyle zaoszczędzić :o
Dzięki Panowie za pomoc :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Kupując droższe szprychy typu cx-ray (bo revo za slabe) mozna wiecej jeszcze wyciagnac.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

KamilQ pisze:ooo nie wiedziałem, że na samych szprychach można tyle zaoszczędzić :o
wagę liczyłem dla obu kół ;) jak na moje (i 80% użytkowników forum co najmniej) potrzeby, sztuka dla sztuki :P
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

za 2 tys na rowerowym ze zniżką złożysz sobie hope + ztr flow ex + dobre szprychy, przy wadze 50 kg nawet bym sie nie zastanawiał, a jak za drogo to masz za 250 zl spanki 28 evo, też spokojnie ogarną
Spaced
moderator
Kontakt:

Re: Re:

MUSZEL pisze:
KamilQ pisze:ooo nie wiedziałem, że na samych szprychach można tyle zaoszczędzić :o
wagę liczyłem dla obu kół ;) jak na moje (i 80% użytkowników forum co najmniej) potrzeby, sztuka dla sztuki :P
Wiesz ale to jest zero straty wytrzymałosci. Własnie to mnie zadziwia w odchudzaniu rowerów w PL. Czesto ludzie idą za duzymi zyskami wagi w miejscu gdzie traca wytrzymałosc, a olewaja te małe gdzie nie traci się nic.

Do tego mozna pomyslec czy 821 nie jest dostatecznie sztywne, to samo super obrecz nowa e13. Jesli są to dajesz tam revo i zyskujesz jeszcze wiecej. Efektem takich kombinacji mój zestaw najlżejszych kół w rowerze dh wychodzi mnie 1870g, a tylna obrecz jest na prawde solidna.
ODPOWIEDZ