Czyszczenie amortyzatora

Adas^^
Kontakt:

Czyszczenie amortyzatora

Post autor: Adas^^ »

Witam, macie jakieś dobre sposoby na dokładnie wyczyszczenie amortyzatora w środku bez wyjmowania uszczelek? Kurzowe wyjmę ale olejowe wolałbym zostawić w spokoju puki są ok. Chodzi oczywiście o dolne golenie bo góra to prosta sprawa.
marudny
Kontakt:

Post autor: marudny »

Nie wyciągam żadnych uszczelek - tylko gąbki do wyprania jeśli występują.

Wodny roztwór dimer-a (piana aktywna) + szczotka do butelek - 5 minut i po sprawie.
Gąbki piorę w tym samym.

Zero smrodu, bez wpływu na uszczelki i gąbki. Golenie dolne po takim czyszczeniu są niemalże sterylnie czyste. Wystarczy wysuszyć.

Odpowiednią szczotkę do butelek, która ogarnie wszystkie marki amortyzatorów znajdziesz w sklepach z wyposażeniem dla niemowląt :wink:
Adas^^
Kontakt:

Sposób super, a jakiś bardziej domowy zamiennik dimer-a? :D Jakiś płyn do mycia naczyń? :D
Ubuv
Kontakt:

Post autor: Ubuv »

Ja myłem płynem do naczyń i rozpuszczalnikiem wczesniej :P
marudny
Kontakt:

Płyn do mycia naczyń jest za słaby w kontakcie z breją smarowo-olejową...

Dimer jest bardzo silnym odtłuszczaczem i przy okazji nie gryzie się z gumą, lakierem ani gąbką. Syf spływa momentalnie. Trzeba uważać jednak na części anodowane lub gołe alu.

Drogi nie jest, jakieś trzydzieści parę złotych za 2 litry. Na wypucowanie jednego amortyzatora trzeba zużyć pięćdziesiątkę... Przydaje się też do czyszczenia elementów napędu.

Do kupienia bez problemu w tesko. :wink:
Adas^^
Kontakt:

Rozpuszczalnik to słaba opcja jeżeli chodzi o uszczelki... Więc trzeba kupić tego dimera
Faerie
Kontakt:

Post autor: Faerie »

Ja stosuję denaturat + jakiś wyciorek z nawiniętą szmatką
Adas^^
Kontakt:

Uszczelkom nic nie jest od jakiś denaturatów/rozpuszczalników itp?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

od denaturatu nie. Od rozpuszczalników - nie wiem, ale osobiście nie testowałem i nie zamierzam
marudny
Kontakt:

Alkohol nie zaszkodzi. Inne rozpuszczalniki mogą reagować.

Ja odpuściłem patenty z pchaniem wyciorów do środka. Skuteczność tej metody jest słaba w porównaniu z dimerem.

Temat do ogarnięcia w wannie/po prysznicem - wbrew pozorom czysta robota, wanna przy okazji się domywa... :twisted:

Od razu uprzedzam, w zabawie z pianą trzeba zachować zdrowy rozsądek jeżeli chodzi o czas pracy i stężenie (głównie na gołym/anodowanym alu). Rozpylić (np. z sikawki po płynie do mycia okien), wypucować, wypłukać.
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

Panowie -polecam cos ze swiata autodetalingu -czyli (all purpose cleaner) APC np firmy poorboy's na bazie kwasku cytrynowego -stezenie dobieramy sami w zaleznosci od stopnia zabrudzenia, nie powoduje korozji, nie niszczy elementów gumowych ani plastików -do zastosowania na całym rowerze ;] jesli chodzi o alkohol polecam (alkohol izopropylowy) IPA -swietnie odluszcza, zmywa i przygotowywuje powierznie pod wosk :twisted:
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Mongolski dobrze prawi - środki na bazie cytrusów potrafią naprawdę dobrze ogarnąć syf, a są najmniej agresywne dla gumy.

Używanie chemii wszelkiego rodzaju wbrew pozorom niszczy uszczelki (nawet nie zdajecie sobie sprawy co zwykła destylowana woda potrafi zrobić z NBR w sprzyjających okolicznościach), a poza tym wszelkie akcje typu "uważajcie na aluminiowe, anodowane elementy" to proszenie się o kłopoty. Większość rzeczy tego typu nie jest tania (goleń kosztuje ~1000 pln nie przez przypadek, a samo odtworzenie warstwy anody wymaga posiadania wiedzy, jaka ta warstwa była pierwotnie - drogie pomiary z dokładnościami rzędu mikronów).

Także podpinam się pod opinię, że najlepsze są samochodowe odtłuszczacze na bazie cytrusów + gorąca woda.
Adas^^
Kontakt:

Kupiłem ten specyfik DIMER i jest elegancki, robię bardzo słabe stężenie i nie sadzę zęby zaszkodziło.
zohaa
Kontakt:

Post autor: zohaa »

nice posts

Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

zohaa pisze:nice posts
:d
ODPOWIEDZ