dhx 5, ustawianie sag
dhx 5, ustawianie sag
Siema, mam pewien problem z ustawieniem prawidłowego sagu i ogólnie kilka wątpliwośći które fajnie by było żeby ktoś bardziej doświadczony zweryfikował. Na początek kilka danych, czyli rama - demo 8 II 2008r, do tego DHX 5. Sprężyna 500x2.8. Moja waga 80kg (+/- 2). Zakładam że Sag powinien mieścić się w zakresie 28-35% skoku amortyzatora. Ten DHX ma 70mm skoku zatem sag powinien wynosić 21mm. ( w manualu jest między 21 a 24mm ). Natomiast na tej sprezynie nie mogę ustawić sagu większego niż 20mm, bo sprężyna jest mało skręcona i czuć, że jest luźno. Czyli Potrzebuje sprężyny 450 ? Druga sprawa, udało mi się ostatnio dobić ten amor, wyrzygał olej, zaniosłem go do serwisu, okazało się że się rozkręcił. oliwka przy okazji wymieniona, bo było błoto. I teraz gość, który go składał twierdzi, że powinienem ustawić sag na 6mm, żeby było prawidłowo. i że ustawiając sag na damperze 6mm otrzymamy około tych 20mm na tylnym zawieszeniu. Probowalem ale nie da rady dojsc do 6mm, i ogólnie wydaje mi się że takie mocne skrecanie sprezyny nie jest prawidłowe.