przesiadka z xc na dh

Diter
Kontakt:

przesiadka z xc na dh

Post autor: Diter »

witam,

kilka slow wstepu o autorze:

do tej pory smigalem na HT al'a maratony i takie tam. jak czytalem bika to zawsze patrzylem na zdjecia z DH i sciskalo mnie w sercu. ale mowilem sobie ze mam dla kogo zyc, :mrgreen: ze za stary jestem zeby to zaczynac, ze tu gdzie mieszkam jest plasko i najbizej mam 160km do belchatowa...

ale teraz stwierdzilem ze wole zalowac ze tak pozno sprobowalem niz zalowac ze wogle nie sprobowalem.

teraz tak zastanawiam sie nad

agang ninja 2.0 vs nsBike soda fr 2

ochraniacze mam z moto wiec rower to jedyny zakup jaki musze wykonac zeby zaczac.

co byscie poradzili poczatkujacemu 32-latkowi. i w jakim rozmiarze to brac (181cm , 84kg) ew. gdzie z radomia najblizej bede mial stacjonarny sklep w ktorym moge sie przymierzyc.

pzdr.
kardarat
Kontakt:

Post autor: kardarat »

Jeżeli znajduje się w pobliżu MBIKE to tam zazwyczaj mają oba te modele :)
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Oczywiście lepiej pózno niz wcale ;)

Z tego co się orientuję to soda to bardziej akrobatyka niż DH, poczytaj troszkę forum bo w tej cenie jest trochę rowerów do wyboru i chyba można lepiej wydać te 6k. Ja z tych dwóch to chyba raczej celował bym w agang ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.

Co bym poradził ;) ? Nie chcieć od razu za dużo, opanować perfekt jeden element i dopiero brać się za następny itd itd....
Diter
Kontakt:

witam ponownie, staralem sie odrobic lekcje ale bardzo malo info jest nt. ninja 2.0 co innego ninja dh lub dh team. w zwiazku z powyzszym zwracam sie z ogromna prosba o wypowiedzenie sie w temacie tego modelu. ( ninja 2.0) wasze fachowe oko na pewno widzi - przynajmniej na papierze- czy ten rower nada sie na .pl zjazdy. chce wydac jak najmniej bo licze sie z tym ze moze okazac sie ze moje cohones beda sie szrinking w zastraszajacym tempie i rower trzeba bedzie sprzedac.

ps. takie moje spostrzezenie( nie wiem czy trafne) ze rower do DH to si e zaczyna od ok. 12-15 tys. ? :-/
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

Jeżeli mieszkasz w Radomiu to na dobrą miejscówkę masz z 80 km-Kielce Telegraf, ewentualnie około 90 km Rąblów w kierunku Puławy. Ja radziłbym Ci złożyć rower z części. Lepiej na tym wyjdziesz. Najlepszy serwis-sklep w Radomiu to masz u Robka, ale tam nie ma tych rowerów co wymieniłeś...
Ronnin
Kontakt:

Re:

Diter pisze:
ps. takie moje spostrzezenie( nie wiem czy trafne) ze rower do DH to si e zaczyna od ok. 12-15 tys. ? :-/
Nie nie prawda.
Oczywiście miło by było mieć taki rower ale na poziomie amatorskim a zwłaszcza dla początkującego można mieć około 6k całkiem przyzwoitego fulla i to nowego. Może nie stricte DH tylko bardziej FR ale na polskie trasy wystarczy, zwłaszcza że najbliższe miejscówki masz jednak bardziej FR ;)
Za tą sumę możesz mieć bardzo dobry używany profesjonalny rower do DH, nie będzie to nowy model ale będzie to zawodnicza konstrukcja sprzed kilku lat.
Diter
Kontakt:

Robek to Tytan ?
samemu chetnie bym zlozyl, ale jeszcze nie wiem co lubie i co potrzebuje.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

z tych dwóch ja mogę polecić Sode, w rozmiarze L to świetny uniwersalny rower (Mka nadaje się bardziej dla małych ludzi lub typowego tric1kowania)
maczejson
Kontakt:

Post autor: maczejson »

a mozę coś od Canyona lub YT? Zawsze trochę taniej wyjdzie ;)
Szpej: Romet Mosquito + Marzocchi 55 RS

[ Ja nie latam, ja się staczam... :/ ]
Diter
Kontakt:

no chetnie cos tanszego przytule. ale co ? maczejson zalinkuj co masz na mysli.
maczejson
Kontakt:

Tzn. i tak trzeba niecałe 8 tys. liczyć, aczkolwiek wyposażenie będzie lepsze, dla porównania:
- Mondraker Prayer http://rowerowy.com/sklep/rowery/dh_fr/ ... rayer_2014
- Soda 2 http://rowerowy.com/sklep/rowery/dh_fr/ ... ikes_soda2
- Dartmoor Wish http://rowerowy.com/sklep/rowery/dh_fr/ ... h_pro_2013
i Canyon...
https://www.canyon.com/_pl/mountainbike ... tml?b=3273
Jak porównasz osprzęt, to Canyon ZDECYDOWANIE wychodzi najlepiej, tylko jest jeden problem - roweru nie "przymierzysz", przesyłka prosto z Niemiec, dzięki temu pomijają sieć dystrybucji, co ma wpływ na partsy wyższej klasy ;)
To jeśli chodzi o nówki ;)

nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

a moze cos bardziej Enduro? :)
maczejson
Kontakt:

ewentualnie jakaś hybryda, np. Soda Air ;)

Diter
Kontakt:

ano, ano. ns bikes najbardziej do mnie przemawiaja. ale zalozylem ze wydam 6tys na rower i +\- 2tys na upgrejdy. i chce sie tego trzymac bo wiem jak to jest... nie ma konca a to stery pincet a to kiera zle lezy a to pancerz nie pasuje do obreczy, w sumie to i korby tez jakies takie no i pietnastak nie wyjety a tu zaraz nowy sezon idzie i znowu sie zaczyna nakrecanie.
Diter
Kontakt:

moze trzeba w HT uderzyc ?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Przy takim budżecie to bez sensu. Zreszta to zawsze bez sensu, umarwianie się na siłę, a przy przesiadce na fulla uczysz się od nowa :P
maczejson
Kontakt:

http://allegro.pl/super-okazja-haro-x7- ... source=mlt - jeszcze takie cudo z nowych wykombinowałem, ale tak szczerze to ja bym brał Canyona :)

Ronnin
Kontakt:

No nie wszystko tylko nie to Haro. Jednozawias w strasznej cenie.
Osobiście mam Prayera i jestem bardzo zadowolony ;) tylko....
Model z zeszłego roku jak byś znalazł to byś go kupił sporo taniej. Na początku roku 7Anna sprzedawali Prayera 2013 w promocji poniżej 5k.

Hmm... Zaraz zostanę skrzyczany ale co tam...... Skoro myślisz na Prayerem to....
http://www.decathlon.pl/rockrider-fr10- ... 93612.html
Blizniak, ta sama rama Astro, osprzęt podobny a cena sporo mniejsza. No i nikt nie daje takiej gwarancji jak Dec.
Diter
Kontakt:

Koledzy ostatnie trucie dupy. jaram sie jak mlody i nie chce zrobic glupoty. ten rockrider da rade dla zoltodzioba ?
ODPOWIEDZ