hamulce
hamulce
cześć. mam dylemat. chce wydać troszkę kasy na hamulce. co wybrać: avid code 2014(nowe), Formula RO(nowe) czy shimano saint(nowe)?

Santa Cruz bullit 2008
Mam Sainty nowe, miałem też starsze (M810) i mogę powiedzieć z czystym sumieniem - Moc, moc, moc... i oczywiście modulacja. Bezawaryjność i bez problemowa obsługa.
Dla mnie petarda. Z pozostałych, które wymieniłeś nie miałem żadnych, ale czytałem wiele opini i były różne..
Po prostu są hamulce i są Sainty
Dla mnie petarda. Z pozostałych, które wymieniłeś nie miałem żadnych, ale czytałem wiele opini i były różne..
Po prostu są hamulce i są Sainty

-
- Kontakt:
Panowie, orientujecie sie czy klamka Shimano SLX 675 bedzie w pełni kompatybilna z zaciskiem SHIMANO ZEE 640?? czy warto tworzyc taki sestaw?Oczywiscie ZEE mialo by byc na przod z tarcza XT Ice 203 a na tył zestaw SLX klamka + zacisk i tarcza XT ICE 180mm, do roweru enduro fr.Czy lepiej nie tworzyc i wziasc kąplet SLX-ów z tymi tarczami? Doradzcie...
-
- moderator
- Kontakt:
Re:
Ok, ale to nic nie wnosi do tematu. UzasadnijMLYNoBIKER pisze:Ja bym brał cody, ew formule, sainta nigdy :P
Re: Re:
no właśnie, co w nich nie tak (pytam poważnie z ciekawości)?nhp890 pisze:Ok, ale to nic nie wnosi do tematu. UzasadnijMLYNoBIKER pisze:Ja bym brał cody, ew formule, sainta nigdy :P
Przecież zaciski slx czy xt sa takie same, te modele hamulców różnią się regulacją freestroke w klamce, ktora w slx jest zaślepiona i wymieniając zaslepkę na śrubkę za 20gr mamy xt z slxów.
Zalezy ile ważysz, ja kupiłem kpl slxów, mam je na traczach 203 i przy moich 72kg +rower są wystarczająco mocne, oczywiście hamuję tylko jednym palcem.
Zalezy ile ważysz, ja kupiłem kpl slxów, mam je na traczach 203 i przy moich 72kg +rower są wystarczająco mocne, oczywiście hamuję tylko jednym palcem.
boogiel chyba dobrze przedstawił sytuacje -"zalezy ile wazysz".. troche pomijajac modulacje -moc hampla bedzie mocno uzalezniona od wagi ridera, klocków i wielkosci tarczy. Cena czesto jest dobrym wyznacznikiem, ale nie zawsze ;]
enduro/ fr/ street www.pinkbike.com/u/mongolski/
Re:
Heh, zaciekawiło mnie toboogiel pisze:Przecież zaciski slx czy xt sa takie same, te modele hamulców różnią się regulacją freestroke w klamce, ktora w slx jest zaślepiona i wymieniając zaslepkę na śrubkę za 20gr mamy xt z slxów.

Możesz rozwinąć wypowiedź/dać link do dokładnego przebiegu tej operacji? xD
Breaking The Law
Waze 73 kg+plecak z wodą i cala reszta powiedzmy ze 80 + 16 kg roweru to prawie 100 kg, zawsze mialem slabe hamulce jezdze enduro czasem wyskocze w gory pojezdzic po trasach dh wczesniej mialem Hayesy magi 203 180 i bylo słabo,pozniej strokery traile i bylo to samo, teraz niechce wydac kasy i miec slaby hamulec. myslalem zeby dac z przodu zee a na tył slx ale kupujac osobno te 2 hamulce zaplace tyle co 2 x zee bo mozna je wziasc za troche ponad 800 z metalicznymi klockami tarcze juz mam Shimano SM-RT66 203 i 180, zastanawiam sie pomiedzy slx a zee.
-
- Kontakt:
Re: hamulce
Witam , jeżdżę rowerem trochę po asfalcie trochę po lesie które hamulce byście mi polecili założyć http://www.katalogrowerowy.pl/kr/czesci ... r-3?id=409 czy http://tufotki.pl/cRbGM#p2518309
z góry dzięki za odpowiedz
z góry dzięki za odpowiedz
-
- moderator
- Kontakt:
Wszystkie sainty na których jeździłem = bardzo słaba modulacja i miękka klamka.Ok, ale to nic nie wnosi do tematu. Uzasadnij
Zdecydowanie nie jest to charakterystyka która mi odpowiada. Dlatego
Cody mam są super, na hope jeździłem też były super, formula tak samo, ale od shimano nigdy nic, ew slxy do xc...
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Re:
masz na myśli że działają za bardzo on/off? A wiesz jak w porównaniu do Sainta wychodzą XTRy?MLYNoBIKER pisze:Wszystkie sainty na których jeździłem = bardzo słaba modulacja i miękka klamka.Ok, ale to nic nie wnosi do tematu. Uzasadnij
Cody mam są super, na hope jeździłem też były super, formula tak samo, ale od shimano nigdy nic, ew slxy do xc...

Re:
Ta? Mnie w moich SLX'ach przy tarczach 180/160 mocy czy modulacji nie brakuje (ważę 70kg + sprzęt). A używam ich od XC po Enduro i nie mam im nic do zarzucenia. Ba, nawet je mogę pochwalićMLYNoBIKER pisze:Wszystkie sainty na których jeździłem = bardzo słaba modulacja i miękka klamka.Ok, ale to nic nie wnosi do tematu. Uzasadnij

Miękka klamka? Ja tego nie odczuwam, dla mnie jest idealna
Breaking The Law
-
- moderator
- Kontakt:
@UriUs781
A czy ja zarzucam brak mocy? nie, nawet slxą nie zarzucam, a modulacji nie mają dla mnie tylko sainty, jestem bardzo lekki i działają zero-jedynkowo. Dla Ciebie klamka jest idealna - dla mnie nie.
A czy ja zarzucam brak mocy? nie, nawet slxą nie zarzucam, a modulacji nie mają dla mnie tylko sainty, jestem bardzo lekki i działają zero-jedynkowo. Dla Ciebie klamka jest idealna - dla mnie nie.
Trek Session Park