Manitou Swinger 4 Way - ustawienie?
Manitou Swinger 4 Way - ustawienie?
Cześć,
mam pytanie dotyczące mojego niedawno nabytego Manutou Swinger 4 Way ( i chyba damperów generalnie) . Na filmiku poniżej widać jak damper się zamyka przy zjeździe ze schodów, lub skoku z krawężnika (nawet przy odbiciu przed skokiem). Czy to normalne? Co jak zamiast z krawężnika zrobię jakiegoś pół metrowego dropa na płaskie? Jak temu zapobiec, jeśli to jest złe - więcej powietrza czy twarsza sprężyna? (teraz jest 300x2.5" a ważę 75).
http://youtu.be/MKx1GjK1iAI
Pozdro i dzięki za odpowiedzi!
mam pytanie dotyczące mojego niedawno nabytego Manutou Swinger 4 Way ( i chyba damperów generalnie) . Na filmiku poniżej widać jak damper się zamyka przy zjeździe ze schodów, lub skoku z krawężnika (nawet przy odbiciu przed skokiem). Czy to normalne? Co jak zamiast z krawężnika zrobię jakiegoś pół metrowego dropa na płaskie? Jak temu zapobiec, jeśli to jest złe - więcej powietrza czy twarsza sprężyna? (teraz jest 300x2.5" a ważę 75).
http://youtu.be/MKx1GjK1iAI
Pozdro i dzięki za odpowiedzi!
czemu masz 2 różne sznurówki? 
tak poważnie, to sprawdź:
- ciśnienie w zbiorniku (potrzebna specjalna pompka)
- wkręć regulację spv jak kolega wyżej pisze
- czy damper nie jest czasem zapowietrzony (czy syczy głośno i czy i regulacja działa na całym zakresie równo)
Jeżeli wszystko ok, to masz po prostu za miękką sprężynę. Szukaj sprężyny ~400x2,5

tak poważnie, to sprawdź:
- ciśnienie w zbiorniku (potrzebna specjalna pompka)
- wkręć regulację spv jak kolega wyżej pisze
- czy damper nie jest czasem zapowietrzony (czy syczy głośno i czy i regulacja działa na całym zakresie równo)
Jeżeli wszystko ok, to masz po prostu za miękką sprężynę. Szukaj sprężyny ~400x2,5
Re:
Minimum 75psisznib pisze:powinno być min. 50psi.

Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
-
- Kontakt:
Masz poczytaj tam masz ustawienia maniciaka http://fcdn.mtbr.com/attachments/shocks ... vsetup.gif
Re: Re:
na moim starym 4Way też było 50-175Puncu pisze:Minimum 75psisznib pisze:powinno być min. 50psi.

Dzięki za info. Miałem 50psi. Dopompowałem do 70, zmniejszyłem komorę SPV i pojechałem na otwarcie Kasiny
Teraz oblookam filmik i zobaczę, jak bardzo się zamyka.
Na wszelki wypadek załatwiłem sobie też sprężynę 400....
@Muszel - Jakoś tak lubię rożne sznurówki
a co do dampera, czy głośne syczenie to dobre jest, czy złe?
... Bo syczy fajnie - tak jakby oddychał :P
Pozdro!

@Muszel - Jakoś tak lubię rożne sznurówki

Pozdro!
Re:
co do sznurówek to był żartkris_w pisze:Dzięki za info. Miałem 50psi. Dopompowałem do 70, zmniejszyłem komorę SPV i pojechałem na otwarcie KasinyTeraz oblookam filmik i zobaczę, jak bardzo się zamyka.
@Muszel - Jakoś tak lubię rożne sznurówkia co do dampera, czy głośne syczenie to dobre jest, czy złe?
... Bo syczy fajnie - tak jakby oddychał :P
Pozdro!