Składanie roweru na hornecie

james5
Kontakt:

Składanie roweru na hornecie

Post autor: james5 »

Witam, mam zamiar złożyć teraz rower na bazie ramy Dartmoor hornet 16". Nie wiem, co teraz opłaca się kupić, a czego nie. Co jest dobrej jakości, a co nie. Jedyne sugestie:
- amortyzator skok około 100mm.
- koła i korba bardzo wytrzymałe, bo ważę około 87kg
- nie zdecydowałem jeszcze o przedniej przerzutce, bo w sumie na moim rowerze jaki teraz miałem to nie schodziłem z zębatki (42), ale chyba jednak nie zdecyduje się na pojedynczą z napinaczem. Tutaj bym prosił o dobrą radę.

- koszt całkowity mniej więcej 3500 zł.
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Do czego ma być rower? Am/Xc czy czegoś do fr/dh szukasz?
:*
james5
Kontakt:

Powiedziałbym, że FR/DH ale niestety nie na sztywniaku, nie za te pieniądze i nie w moich okolicach :P Tak więc na początku to miał być 4x, bo lubię sobie skoczyć jakieś mniejsze hopki (mniejsze nie znaczy małe, ale po prostu nie dirtowe czy jakieś duże dropy), ale tam ramy powinny być około 14, a ja na takiej ramie nigdzie bym nie dojechał, więc tak między AM/4x.
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Nijak widzę, musisz sobie sprecyzować do czego chcesz rower, bo am i 4x nie da się połączyć. Myślałeś może o sztywniaku z długą sztycą i amorkiem o regulowanym skokiem i blokadą?
Np. Surge 15"/Zumbi Voodo/Hornet/Dragstar/Amstaf/Spec P1/Street Fighter 16"/ + RS Revelation/Pike . W budżecie się spokojnie zmieścisz, na połowie używanych części. Sam zresztą zawsze wolę używki niż bulić 2x za nówki.
:*
james5
Kontakt:

Re:

Śpiący pisze:Nijak widzę, musisz sobie sprecyzować do czego chcesz rower, bo am i 4x nie da się połączyć. Myślałeś może o sztywniaku z długą sztycą i amorkiem o regulowanym skokiem i blokadą?
Np. Surge 15"/Zumbi Voodo/Hornet/Dragstar/Amstaf/Spec P1/Street Fighter 16"/ + RS Revelation/Pike . W budżecie się spokojnie zmieścisz, na połowie używanych części. Sam zresztą zawsze wolę używki niż bulić 2x za nówki.
Co masz na myśli? Możesz podesłać, jeśli masz coś gotowego albo gotowy spis części.
Ja wiem, że Am i 4x to raczej nie da się połączyć. Dlatego raczej 4x, bo nawet ciężko mi się ustosunkować do AM, gdyż większość z nich jak patrze to fulle, a jak już trafi się sztywniak to ma jakąś dziwną konstrukcję. Tym bardziej, że czasem lubię pojeździć na jakiś mniejszych hopkach, a nie wiem jak wygodne to będzie na AM, a na 4x się i tak mniej więcej przyzwyczaiłem do jazdy.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

A może amortyzator z regulacją skoku, sztyca myk-myk, jeden/dwa blaty z przodu + napinacz, kaseta 9rz i myślę że w miarę uniwersalny rower by wyszedł :)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
james5
Kontakt:

Mógłbyś dać parę przykładów (linków) do takich części jak napisałeś? : )
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Amor z regulacją skoku to może RS Pike 409: http://www.katalogrowerowy.pl/a/widelce ... 409-u-turn .
Ma zakres regulacji skoku 95-140mm, regulowany pokrętłem z zewnątrz (nie trzeba grzebać). Trochę ciężki, jednak niska cena (za 600-700zł) i praca (jest dobra :) ) sprawiają że jest to dość dobry wideł. Sam mam i ci go mogę spokojnie polecić :D
Breaking The Law
ODPOWIEDZ