Trzeszczący suport Shimano

dh_fr
Kontakt:

Trzeszczący suport Shimano

Post autor: dh_fr »

Mam taki mały problem dotyczący trzeszczącego suportu shimano (model to ten co jest sprzedawany z korbą zee :D ) na początku było ok, wszystko ładnie pięknie po jakiś 2 miesiącach zaczął wydawać z siebie niepokojące dźwięki, na początku myślałem że to piasek więc go wyczyściłem i na 2 godziny miałem spokój nie wiem jak to powiedzieć ale jak korbie i w trakcie jak naciskam prawą nogą to słychać takie 3 strzały/trzaśnięcia a z drugiej strony 2 :D i teraz pytanko do was czy ten cudowny suport shimano rozpadł się po 3 miesiącach użytkowania czy co ?? :D myślałem że może piasek wleciał tam gdzieś dalej i od razu pytanko jak wyjąć te łożyska ;) Pozdro
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Kręciłeś łożyskami, sprawdzałeś ich stan? Bo to jeszcze może być brud na gwincie miskach suportu.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
dh_fr
Kontakt:

Sprawdzałem ;) ładnie się kręcą nie czuć żadnych zacięć czy oporów trzeszczenie pojawia się jak zaczynam mocniej korbić ;) jutro rozbiorę i wyczyszczę jeszcze raz ;)
kycho
Kontakt:

Post autor: kycho »

Bo to nie koniecznie musi być suport. Może być wszystko od pedałów aż po hak przerzutki, jak nie więcej - poważnie. Po kolei, sukcesywnie wykręcaj, czyść dokładnie i SMARUJ po jednej części, aż dojdziesz do tego co zgrzypi. W najgorszym wypadku suport do wymiany. Możesz tez zdjąć uszczelnienie łożysk żeby dostać się do środka i tam wyczyścić co się da w miarę możliwości (jakiś spray, czy coś pod ciśnieniem) a potem nasmarować to, ale nie wiem na ile się to uda dokładnie zrobić. Samych łożysk się raczej nie wyciąga, mało opłacalne bo jak się już zajadą to wymienia się po prostu całe miski.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

To mogą być nawet trzeszczące stery, gdy naciskałem na korbę to było słychać trzeszczenie, nie wiem po jakim czasie doszedłem że wtedy zaczęły działać też siły na główkę i trzeszczały stery a nie suport, a zawsze myślałem że to suport :)
standby
Kontakt:

Post autor: standby »

Miałem tak samo w swoim przypadku ,również korba ZEE i oryginalny do niej suport. Po około 3-4 miesiącach dziwne odgłosy z suportu ,po rozebraniu okazało się że łożyska padły ,zamontowałem stary suport slx (3 letni) który ciągle kręci się jak nowy.
dh_fr
Kontakt:

to jest suport na 100% sprawdzałem wszystko po kolei ;) rozbiorę go jeszcze dokładnie bo i tak nie mam nic do stracenia i zobaczę co tam się porobiło ;) dzięki za pomoc ;)
ODPOWIEDZ