Spaw

Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

W Dobrzańskim jest dużo ale nie wszystko, najlepiej przerobić kilka książek różnych autorów żeby naświetlić sobie to z różnych punktów widzenia.
Też trochę w internecie poszperać można i najlepiej męczyć profesorów :mrgreen:
Niektórzy dużo wiedzą dużo ciekawych rzeczy ale nie chcą powiedzieć.
Sandwitch
Kontakt:

Re:

Post autor: Sandwitch »

Bogumil pisze:W Dobrzańskim jest dużo ale nie wszystko, najlepiej przerobić kilka książek różnych autorów żeby naświetlić sobie to z różnych punktów widzenia.
Polecisz coś fajnego ? Dobrzańskiego całkiem przyjemnie się czyta, nie jest to jakaś surowa wiedza tylko w miarę otwarcie na prostych przykładach wytłumaczona :)
btw. jaki kierunek studiujesz ?
Bogumil
Kontakt:

Ja jestem na mechanice i budowie maszyn.

*Michael Ashby, Hugh Shercliff, David Cebon : "Inżynieria materiałowa Tom1 i Tom2"
*Marek Blicharski : "Wstęp do inżynierii materiałowej".
*Internet + laborki w szkole i męczenie profesorów.

Ewentualnie jakieś stare komunistyczne książki, pewne rzeczy są nie aktualne jak na przykład węglik eta zamiast Fe2C jest napisane Fe2,3C ale to niema takiego znaczenia a większość jest bardzo łopatologicznie napisana.
Ogólnie najlepiej jest wejść do biblioteki i przejrzeć wszystkie z metaloznawstwa.
W każdej są jakieś smakowite informacje których niema w innej.
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

O Ashby`m słyszałem :) Z resztą Dobrzański na nim w pewnym stopniu bazuje :)
Czekam aż będę miał chwilę wolnego czasu po sesji żeby na spokojnie się za to zabrać...
btw. też męczę MiBM na PP :)
Bogumil
Kontakt:

No jest bardzo dużo pierdołowatych przedmiotów które nie mają sensu a zaliczenie ich to problem jak cholera.
Ja mam o tyle dobrze że studiuje w Szczecinie a mieszkam w Stargardzie i dojeżdżam codziennie pociągiem więc mi się nudzi i czytam sobie jakieś książeczki o materiałach.
neejm
Kontakt:

Post autor: neejm »

studiujesz na zucie ? na ktorym roku ? byc moze otarles sie na 1 roku o mojego brata ktory pozniej olal studia.
Bogumil
Kontakt:

No na zucie.
Od października zaczyna się trzeci rok.
mrfaja
Kontakt:

Post autor: mrfaja »

Spawam od prawie 8 lat - i do końca nie zgodzę się z Bogumiłem w kwestii większego amperażu podczas spawania - czyli dobrego wtopienia - z doświadczenia widziałem po sobie ze z biegiem lat wykonywanego zawodu zwiększałem amperaż oraz prędkość spawania wzrastała - chodzi mi o to że podczas wolnego spawania małym prądem materiał nagrzeje się bardziej niż pospawanie go większym ale pod warunkiem że będzie ono szybsze - jak ktoś spawa dużo od paru lat na pewno zrobi to lepiej niż osoba która spawa 2-3 spoiny na miesiąc nawet jeśli ma uprawnienia od 20 lat - a to że osoba spędziła kupę lat na uczelniach i wkuwała teorie nie znaczy ze w praktyce jest tak samo - wiem z doświadczenia po badaniach moich spoin - firma daje próbki do badań żeby dostać dopuszczenia na daną grupę materiałową - gdzie były robione badania twardości,udarności i oczywiście rentgen - więc gdybym przegrzał to takie badania by nie przechodziły

A teraz zwracam się do xprot-a i diskordia - mnie nie obchodzi czy ktoś nie używa interpunkcji tak jak byście sobie tego życzyli jak ci się nie podoba to napisz mu na PW a nie wyjeżdżacie ze jest to bardzo istotne i że słabo - bo widzę ze tekst zrozumieliście a piszecie tak jak byście rady nie dawali - nie każdy skończył studia więc nie każdego takie błędy bolą - jak dla mnie nic do tematu nie wnosicie i takie posty powinno się usuwać !!!
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

lada moment pożałujesz, że śmiałeś zaprzeczyć teorii bogusia.
jak ten ci referat dojebie to masz przesrane, wyjdzie, że wiesz gówno i tak naprawde nie możesz nic pospawać, bo to nie będzie trzymać :D

a pisać możesz nawet po zawodówce, wiec ciebie nie obchodzi, a dla mnie to kwestia, w której wole zwrócić uwagę na tak nieistotnym lingwistycznie forum, niech gość będzie świadomy tego, ze nie umie pisać, jakby miał napisać coś bardziej poważnego, typu odpowiedź do spółdzielni, żeby nie uznali go za oszołoma, z którym nie warto rozmawiać.
.
neejm
Kontakt:

To raczej sie nie zetknales z moim bratem. nieco starszy jest
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

a powiedz, co mnie twoj brat ? i pewnie niecoo starszy i tak nie jest takim dinozaurem jak ja:) zobacz ile czasu mam konto na tym forum
Bogumil
Kontakt:

@mrfaja
Gdzie ja pisałem coś o amperażu?
Mi chodzi bardziej o to żeby nie robić super wielkich spoin i grzać bardzo długo na pałe wszystkiego jak niektórzy lubią bo to nic nie daje a tylko szkodzi.
A szybkie chłodzenie ciekłego metalu znacznie zwiększa drobnoziarnistość a po za tym spoina się przesyca.

Zgadzam się z tym że może być tak że większy amperaż mniej przegrzeje materiał bo spawany będzie bardzo szybko zwłaszcza w przypadku spawania ręcznego.
Ale parametry to już trzeba ustawiać zależnie od sytuacji.
neejm
Kontakt:

Re:

xprot pisze:a powiedz, co mnie twoj brat ? i pewnie niecoo starszy i tak nie jest takim dinozaurem jak ja:) zobacz ile czasu mam konto na tym forum
wzmianka o moim bracie nie wnosila nic do tego tematu zwykla ciekawosc
ODPOWIEDZ