Smarowanie boxxera rc 11
-
- Kontakt:
Smarowanie boxxera rc 11
Witam. Chciałem zapytać jakiego smaru użyć pod uszczelki. Zwykła wazelina techniczna wystarczy czy warto zainwestować w coś porządniejszego? Polećcie jakąś niedrogą alternatywę. 

-
- moderator
- Kontakt:
Ja zawsze smarowałem zwykłym motorexem 2000 ale ostatnio wyposażyłem się w to:
http://velo.pl/akcesoria/srodki-do-kons ... eme-fluoro
http://velo.pl/akcesoria/srodki-do-kons ... eme-fluoro
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- Kontakt:
Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Zależy Ci na dobrej pracy amortyzatora, więc kupujesz dobry amortyzator wydając ok 1500 zł, a nie kupisz do niego dedykowanego smaru za 50 zł? Różnica pomiędzy wazeliną a smarem dedykowanym do uszczelek jest duża. Szczerze mówiąc to nie rozumiem po co ludzie wydają pieniądze na dobre amortyzatory, a potem nie przestrzegają interwałów serwisowych i zaleceń producenta.
Re:
Nie jest to logiczne, to że coś jest wiele droższe i ma napis Rock Shox nie znaczy, że jest lepsze. JB to w ogóle nie nadaje się do smarowania amortyzatorów. AmenHugoo pisze:Logiczne jest to, że wazelina będzie gorzej pracowała niż np Judy Butter... Naprawdę warto przestrzegać zaleceń producenta dotyczących serwisu.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
A ja mogę powiedzieć że używam Slick Honey od BikeBert'a, pierwsze godzina pracy po serwisie i amorek chodzi jak miodzio, różnica pracy po 20 godzinach jazdy jest znacznie odczuwalna,
Więc wydaje mi się, że warto zainwestować w dobry olej i smar.
Nie rozumiem jak można jeździć przez np rok czy dwa i nie robić serwisu, a zdażają się tacy.
To tak jak by się panienkę ... na sucho.
Jak ma dobrze smaru i oleju to mistrzowsko to mało powiedziane, zwłaszcza jeżeli chodzi o czułość.
Nie rozumiem jak można jeździć przez np rok czy dwa i nie robić serwisu, a zdażają się tacy.
Jak ma dobrze smaru i oleju to mistrzowsko to mało powiedziane, zwłaszcza jeżeli chodzi o czułość.
Re:
ano właśnie.rafal.zwdh pisze:A ja mogę powiedzieć że używam Slick Honey od BikeBert'a, pierwsze godzina pracy po serwisie i amorek chodzi jak miodzio, różnica pracy po 20 godzinach jazdy jest znacznie odczuwalna,
Warto zauważyć, że wszelkie opory (wpływające też na czułość) powstają właśnie na uszczelkach amora. Nawet opory Solo Air itp. są stosunkowo małe w porównaniu do tych. Kto nie smaruje, nie jedzie

-
- Kontakt:
i dla tego przerobiłem swojego boxxa z WC na Race, opory na solo air też były odczuwalne, a dokładnie to poczułem ich brak po wyrzuceniu SA
i tak jak byłem zwolennikiem amortyzatorów powietrznych, chwaląc sobie wagę i zmianę twardości, to teraz właśnie przez dodatkowe opory uszczelnień komory powietrznej jestem zwolennikiem stalowych springów.
O takie coś mniej więcej mi chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=PQDCUa-KIyw
i tak jak byłem zwolennikiem amortyzatorów powietrznych, chwaląc sobie wagę i zmianę twardości, to teraz właśnie przez dodatkowe opory uszczelnień komory powietrznej jestem zwolennikiem stalowych springów.
O takie coś mniej więcej mi chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=PQDCUa-KIyw
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: