[Amortyzator]Sr Suntour Durolux TAD 2010 - serwis w domu

Lukasz1PL
Kontakt:

[Amortyzator]Sr Suntour Durolux TAD 2010 - serwis w domu

Post autor: Lukasz1PL »

Witam.
Mam taki amortyzator, kolega całkiem nie dawno go kupił, ale ponieważ regulacja skoku sprawia problemy, a regulacja tłumienia w ogóle nie działa i ogólnie chodzi jak by w środku był zalany kisielem truskawkowym, toteż zdecydowaliśmy się na serwis. Prócz tego sprzedający rzekomo wymienił uszczelki(stare dał jako dowód podobno) aczkolwiek amortyzator... no rzyganiem tego nie nazwę, ale delikatne prążki od oleju to też nie są. W każdym razie jest go na tyle, że spływa po ladze i ogólnie do dupy to wygląda.

Kilka amorów już rozebrałem i złożyłem z oczekiwanym skutkiem, więc nie spodziewam się też jakiegoś kosmosu tutaj, ale nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś service manuala czy chociaż schematu tego amora.
A najważniejsze dla mnie są dane o oleju, jaki wlać, ile go, do jednej czy do drugiej lagi.

Jeżeli ma ktoś takie informacje lub linki do nich, to byłbym bardzo wdzięczny za ich podanie poniżej.

Dla upierdliwych, forumowa szukajka nie wiele pomogła, a w internecie znalazłem jeden filmik o serwise tego amora.
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Mi regulacja skoku działała bez problemu, ale przy każdej glebie, jak kierownica się przekręciła, to wyrywała/przestawiała się linka ;)
Lukasz1PL
Kontakt:

Post autor: Lukasz1PL »

Bardziej chodzi o to, że w pewnym ustawieniu tłumienie jest, a w innym go w ogóle nie ma(amor stuka). Kolega kupił ten amor używany, rzekomo po serwisie i puszcza olej, bo sprzedający "lubił jak tak było". Narazie znalazłem jak wymienić olej w tłumiku więc zaraz biorę się do roboty. Ale też mnie ciekawi, tam nie ma żadnego oleju do smarowania ślizgów, żeby chociaż jakieś 20 ml na lagę?
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Tutaj masz service manuala do Suntour'ów. Może coś ciekawego znajdziesz.
http://veloline.by/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D ... 062a1666cb
ODPOWIEDZ