RS TOTEM-klikanie w prawej goleni-Problem?!?!?

danndeenbe
Kontakt:

RS TOTEM-klikanie w prawej goleni-Problem?!?!?

Post autor: danndeenbe »

Hej.
Jest to mój pierwszy post na tym forum i pierwszy poważniejszy problem z moim amortyzatorem. Przeszukałem już forum na ten temat ale konkretnych odpowiedzi nie znalazłem, Niektóre posty są bardzo stare a zależało by mi na tych osobach które kilka lat temu pisały o podobnych problemach ze stukaniem i czy rozwiązały problem czy tez nie. Tylko ze ja wiem konkretnie w której ladze mi stuka i na którym odcinku ale nie wiem co może tak klikać?
Mianowicie chodzi o mojego RS Totema RC2DH z 2012 r. a posiadam go od nowości od wiosny 2013 r. Do tego momentu nie było z nim problemów przed i po serwisie. A Od kilku miesięcy zacząłem słyszeć stopniowo coraz głośniejsze "klikanie" w prawej ladze w komorze rebound. Nie mam pojęcia co może być przyczyna a amortyzator serwisowałem już 2 razy w ostatnich 5 miesiącach ze względu na ta przypadłość i był rozbierany na drobne części.Teraz zamierzam go rozebrać ponownie tylko nie wiem dokładnie na co powinienem zwrócić szczególna uwagę?Czy jest jakiś luz(ślizgi?) bo takie mam wrażenie lub coś się wytarło?( Na moje amatorskie oko nic nie dostrzegłem i zawsze jest tak samo. Do jego pracy nie mam zastrzeżeń tylko ten irytujący dźwięk, który wydobywa się gdy amortyzator wchodzi DO 1 cm a moze i nawet DO 5mm i wychodzi. Czyli na bardzo krótkim odcinku i na samym początku jego ruchu.
Pisząc mam nadzieje, ze może ktoś z doświadczeniem i fachowym okiem pomoże lub naprowadzi mnie na jakieś wskazówki, które mi się przydadzą przy następnym rozbieraniu i smarowaniu(wszystko robię samodzielnie z duża dokładnością).
Wysłałbym go do serwisuale po 1 jestem daleko poza polska a po 2 zapłacił bym podwójny podatek od serwisu poza krajem w którym się znajduje(Islandia).
Pozdrawiam.
Dolaczam rowniez filmik: https://www.youtube.com/watch?v=DCpehXDpyzM
dm24
Kontakt:

Post autor: dm24 »

a jestes pewien, ze dotyczy to lagi z tlumikiem, a nie ze sprezyna?? dotykasz lag i wyrazniej czujesz na tej z tlumikiem??
danndeenbe
Kontakt:

Post autor: danndeenbe »

Tak, na 99%. Wyciągałem sprężynę i sprawdzałem bez. Bardziej słychać niż czuć. Dźwięk ten sam. Jak przychodzi Ci coś do głowy nawet w ladze ze sprężyna to pisz śmiało. Wszystkie uwagi bardzo pomocne:)
dm24
Kontakt:

Post autor: dm24 »

Ja, to mialem podobna sytuacje, ale ze sprezyna, kiedy okazalo sie ze jest troche za krotka, do poprzedniej... U mnie bylo wyraznie wyczuwalne i slyszalne, po stronie sprezyny. Mialem tez, przez krotki czas, po serwisie, kiedy rozbieralem tlumik, ze w tlumiku jeden element sie obluzowal. Najprostszy sposob, to rozebrac i sprawdzac tak, jak ze sprezyna. Czyli ugniatac i odejmowac poszczegolne elementy, to wtedy wylapiesz, ktory to halasuje...
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

stery ? :D:D:
ODPOWIEDZ