Malowanie daszku kasku

misiekmisiu
Kontakt:

Malowanie daszku kasku

Post autor: misiekmisiu »

Witam wszystkich.
Postanowiłem, pomalować swój daszek kasku z racji że był pobijany itd.Postanowiłem go pomalować z racji, że jest to plastik więc zmatowałem plastik papierem 400 potem 600 i 800, cały daszek jest już ładnie zmatowany.Teraz chcę przejść do malowania z tego co się zapoznałem, najpierw powinienem nanieść podkład, poprawiający przyczepność akrylu -> pomalować akrylem -> lekko przeszlifować papierem 2000 -> malowanie.
I tu mam problem więc się pytam:
- czy po pomalowaniu ostatniej bazy (farby), mogę pomalować daszek jakimś utwardzaczem żeby farba była trwała ?
- chciałbym zrobić daszek w dwóch kolorach myślałem o oddzieleniu dwóch części taśmą malarską, aczkolwiek wolałbym czymś lepszym tylko nie wiem czym (myślałem o taśmie izolacyjnej) ?
Pozdrawiam misiekmisiu :).
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

To tylko daszek... zrób normalnie kolor bez podkładu, walnij ochronny bezbarwny jak jesteś pedantem i będzie ok. Malarska najlepsza bo kleju nie zostawi, nie kombinuj.
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

jesli malujesz to sprayem to nie ma sensu lac na to bezbarwny, zzolknie i bedzie nieciekawe. nie uzywaj zbyt drobnego papieru bo im wieksza gradacja tym powierzchnia jest bardziej gladka a co za tym idzie mniej przyczepna dla lakieru. w przypadku PCV najwazniejszy jest dobry podkład do plastików i bardzo dobrze odtluszczone powierzchnie. co do tasm -w podstawowym lakierniczym masz do wyboru, do koloru ;]
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

w przypadku PCV najwazniejszy jest dobry podkład do plastików i bardzo dobrze odtluszczone powierzchnie
Racja.

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-0718
to jest dobra taśma do odcinania, aczkolwiek po jej odklejeniu i tak warto przejechać krawędź odcięcia papierkiem 2000

A tu masz lakier z utwardzaczem, dobry na szybkie jednorazowe natarcie:
http://allegro.pl/motip-lakier-bezbarwn ... 50294.html
misiekmisiu
Kontakt:

Post autor: misiekmisiu »

Daszek pomalowany wrzuce zdj na dniach jak będe mieć czas testowałem go dziś na stożku jak ktoś mie widział to pozdrawiam jasny żółty daszek na czerwono-czarnym o'neal + żółty a-gang ninja 2.0 z foxem 36 na kashime :)
Pozdrawiam misiekmisiu :).
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

tak btw to większość porad tutaj to głupoty ;p
żeby to się trzymało plastiku powinno być tak
podkład PZP (podkład zwiększający przyczepność) > podkład akrylowy (zmatować) > lakier akrylowy w sprayu co by taniej było.
nie widzę sensu malowania tego na skróty bo to wszystko i tak prędzej czy później odpadnie
Adas^^
Kontakt:

Re:

Post autor: Adas^^ »

artin.van.bruyen pisze:tak btw to większość porad tutaj to głupoty ;p
żeby to się trzymało plastiku powinno być tak
podkład PZP (podkład zwiększający przyczepność) > podkład akrylowy (zmatować) > lakier akrylowy w sprayu co by taniej było.
nie widzę sensu malowania tego na skróty bo to wszystko i tak prędzej czy później odpadnie
Zmatowiłem i pomalowałem kiedyś kask lakierem w sprayu motip i jest nie do zdarcia. Nie wymyślajcie cyrków przy zwykłym daszku...
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

motip spoko.
jakich cyrków? koszt lakierowania tym sposobem co powiedziałem, jedynie słusznym to 20 zł tyle praktycznie co motip a będzie powłoka o wiele wytrzymalsza
ODPOWIEDZ