Malowanie daszku kasku
-
- Kontakt:
Malowanie daszku kasku
Witam wszystkich.
Postanowiłem, pomalować swój daszek kasku z racji że był pobijany itd.Postanowiłem go pomalować z racji, że jest to plastik więc zmatowałem plastik papierem 400 potem 600 i 800, cały daszek jest już ładnie zmatowany.Teraz chcę przejść do malowania z tego co się zapoznałem, najpierw powinienem nanieść podkład, poprawiający przyczepność akrylu -> pomalować akrylem -> lekko przeszlifować papierem 2000 -> malowanie.
I tu mam problem więc się pytam:
- czy po pomalowaniu ostatniej bazy (farby), mogę pomalować daszek jakimś utwardzaczem żeby farba była trwała ?
- chciałbym zrobić daszek w dwóch kolorach myślałem o oddzieleniu dwóch części taśmą malarską, aczkolwiek wolałbym czymś lepszym tylko nie wiem czym (myślałem o taśmie izolacyjnej) ?
Postanowiłem, pomalować swój daszek kasku z racji że był pobijany itd.Postanowiłem go pomalować z racji, że jest to plastik więc zmatowałem plastik papierem 400 potem 600 i 800, cały daszek jest już ładnie zmatowany.Teraz chcę przejść do malowania z tego co się zapoznałem, najpierw powinienem nanieść podkład, poprawiający przyczepność akrylu -> pomalować akrylem -> lekko przeszlifować papierem 2000 -> malowanie.
I tu mam problem więc się pytam:
- czy po pomalowaniu ostatniej bazy (farby), mogę pomalować daszek jakimś utwardzaczem żeby farba była trwała ?
- chciałbym zrobić daszek w dwóch kolorach myślałem o oddzieleniu dwóch części taśmą malarską, aczkolwiek wolałbym czymś lepszym tylko nie wiem czym (myślałem o taśmie izolacyjnej) ?
Pozdrawiam misiekmisiu
.

-
- moderator
- Kontakt:
To tylko daszek... zrób normalnie kolor bez podkładu, walnij ochronny bezbarwny jak jesteś pedantem i będzie ok. Malarska najlepsza bo kleju nie zostawi, nie kombinuj.
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
jesli malujesz to sprayem to nie ma sensu lac na to bezbarwny, zzolknie i bedzie nieciekawe. nie uzywaj zbyt drobnego papieru bo im wieksza gradacja tym powierzchnia jest bardziej gladka a co za tym idzie mniej przyczepna dla lakieru. w przypadku PCV najwazniejszy jest dobry podkład do plastików i bardzo dobrze odtluszczone powierzchnie. co do tasm -w podstawowym lakierniczym masz do wyboru, do koloru ;]
enduro/ fr/ street www.pinkbike.com/u/mongolski/
-
- Kontakt:
Racja.w przypadku PCV najwazniejszy jest dobry podkład do plastików i bardzo dobrze odtluszczone powierzchnie
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-0718
to jest dobra taśma do odcinania, aczkolwiek po jej odklejeniu i tak warto przejechać krawędź odcięcia papierkiem 2000
A tu masz lakier z utwardzaczem, dobry na szybkie jednorazowe natarcie:
http://allegro.pl/motip-lakier-bezbarwn ... 50294.html
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
tak btw to większość porad tutaj to głupoty ;p
żeby to się trzymało plastiku powinno być tak
podkład PZP (podkład zwiększający przyczepność) > podkład akrylowy (zmatować) > lakier akrylowy w sprayu co by taniej było.
nie widzę sensu malowania tego na skróty bo to wszystko i tak prędzej czy później odpadnie
podkład PZP (podkład zwiększający przyczepność) > podkład akrylowy (zmatować) > lakier akrylowy w sprayu co by taniej było.
nie widzę sensu malowania tego na skróty bo to wszystko i tak prędzej czy później odpadnie
Re:
Zmatowiłem i pomalowałem kiedyś kask lakierem w sprayu motip i jest nie do zdarcia. Nie wymyślajcie cyrków przy zwykłym daszku...artin.van.bruyen pisze:tak btw to większość porad tutaj to głupoty ;p
-
- Kontakt: