Shiver 2003 cieknie

PatrKonX0
Kontakt:

Shiver 2003 cieknie

Post autor: PatrKonX0 »

Witam od niedawna mam Marzocchi Shiver 2003. Od początku jego użytkowania pocią mi się okolice pokręteł regulacyjnych w obydwu lagach tak samo. Czy to jakaś awaria czy poprostu kaprys.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

raczej kaprys wynikający z budowy amora, ale możesz zmienić oringi na łączeniu tłumik-korek
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

zużycie, a nie kaprys, tam normalnie nic nie ma prawa cieknąć, a ponadto oringi mają zatrzymywać wewnątrz powietrze.

Wykręć regulatory z goleni, odkręć małym imbusem regulator naprężenia wstępnego i zdejmij małym śrubokrętem seger, który jest pod spodem. Odkręć regulator od tłoczyska tłumika (kontra jest na klucz płaski chyba 10mm, za regulator musisz złapać od góry). Regulator powinien zejść z bardzo lekkim oporem eksponując pręcik do regulacji tłumienia z założonym na nim oringiem. Trzeba go wymienić na nowy - kupując podajesz średnicę wewnętrzną i grubość uszczelki.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

pisząc "kaprys wynikający z budowy amora" miałem na myśli, że łączenie korka ze szpilką tłumika (zwłaszcza z użyciem tego pierścienia) jest dość słabo przemyślane. Żeby nie było, miałem Shivera i wiem jak to jest zbudowane :) korek ten najczęściej ma luz na tym łączeniu co często skutkuje stukaniem podczas podnoszenia amora. Choć fakt, amor powinien tam trzymać szczelność i tym bardziej nie pocić się, stąd uszczelka do wymiany
ODPOWIEDZ