Rozkuwanie łańcucha bez rozkuwacza

michal002
Kontakt:

Rozkuwanie łańcucha bez rozkuwacza

Post autor: michal002 »

Witam Wszystkich. Chciałbym się spytać jak rozkuć łańcuch bez rozkuwacza , ponieważ chce dać łańcuch do innej ramy , Proszę o odpowiedzi :)
Papi
Kontakt:

Post autor: Papi »

To zależy czy w łancuchu masz spinke :wink:
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

da sie to zrobic bez problemu, ale czy warto niszczyc sprzet?
młotek, imadło i checi
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Rozkuwaczo-skuwacz majątku nie kosztuje więc po co wymyślać.
Wcześniej nukianuki.
tomko
Kontakt:

Post autor: tomko »

Pod łańcuch dajesz nakrętkę o otworze nieco większym niż pin łańcucha łączący sąsiednie ogniwa. Bierzesz jakiś kawałek prynta ;) o średnicy nieco mniejszej niż ten pin (na przykład gwóźdź spiłowany na obu końcach ale krótki, bo się będzie giął; ja stosuję ułamane wiertło odpowiednio zeszlifowane z obu stron), przykładasz pręta do pina (trzymając go kombinerkami) i zdecydowanym uderzeniem młotka (młotek nie za ciężki, 300g) wybijasz łączenie. Jak zrobisz to w miarę precyzyjnie to pójdzie gładko. Nie wybijaj nigdy do końca - tylko tak, żeby można było rozpiąć łańcuch - później będzie łatwo skuć to na nowo. Rozkuwacz jest git, ale musisz kupić w miarę porządny. Ja zwykle je łamałem bo szkoda mi było kasy na droższe. Spinka ułatwia robotę, a jak trzeba to robię jak wyżej. Powodzenia.
michal002
Kontakt:

Post autor: michal002 »

dobra temat do zamknięcia , kupiłem rozkuwacz za 14,50 zł ;D
ODPOWIEDZ