Szprychy dt champion .. Pytanko na końcu posta :)

Kythong
Kontakt:

Szprychy dt champion .. Pytanko na końcu posta :)

Post autor: Kythong »

Jest tu ktoś kto już przerabiał ten temat ? Bo tak sobie obliczam i mogę kupić dt champion srebrne i jebnąć je koszulkami czarnymi :P Taniej w hooy jak dla mnie ^^ :P Ile może ważyć 18 metrów takiej koszulki ? :)

aaaaa i jeszcze jedno pytanie .. :) Jak okleić szprychy przy główkach koło kołnierza piasty oraz koło gwintu ? jak będzie wystawało srebrne to będzie wyglądało bleeeee !!! :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Ważyć będzie zdecydowanie za dużo. No ale jak lubisz niepotrzebnie cieżkie koła.
krylos
Kontakt:

Post autor: krylos »

Powiem tak: chyba do reszty ocipiałeś...
PatrKonX0
Kontakt:

Post autor: PatrKonX0 »

Hehe lepiej walnij spray ;)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

daj spokój chłopie, wolałbym to już sprejem pomalować niż w koszulki ładować...
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

on po prostu woli w gumce,waga nie ważna - liczy się bezpieczeństwo
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

To co ja tu przeczytałem to jest po prostu ewenement. :D
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Przecież to będzie ważyć max 200g... To jest cienkie jak papier.
Pomijając fakt, że czarne są lepsze to nie bardzo wiem czemu hejt.
Z gówna bata nie ukręcisz.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jeeeju, jakie pojazdy na gościa, kreatywnie podszedł do tematu, a jakiś pajac od razu pisze, że gość ocipiał. Jak dobrze to ogarnie to będzie bez porównania lepiej wyglądać niż malowane sprayem, a do tego wytrzymałość tego patentu będzie o wiele wyższa.

Ale czy to rzeczywiście taka oszczędność będzie? No i zawsze w jakomś tam stopniu nie całe będą w koszulce, po za tym rozwiązanie ma jedną istotną wadę - zwiększy się średnica szprychy, więc "koszulkować" będzie trzeba po włożeniu w oczko piasty, co będzie bardzo upierdliwe.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

SegatiV pisze:No i zawsze w jakomś tam stopniu nie całe będą w koszulce, po za tym rozwiązanie ma jedną istotną wadę - zwiększy się średnica szprychy, więc "koszulkować" będzie trzeba po włożeniu w oczko piasty, co będzie bardzo upierdliwe.
niestety więc łepek szprychy zostanie bez koszulki. Ciężko też będzie z gwintem szprychy - koszulkę będzie trzeba docinać już po wycentrowaniu koła. Dla bardzo cierpliwego - wykonalne. Aczkolwiek wolałbym dołożyć te 15zł i mieć komplet czarnych sklepowych :)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

No to nie ma dwóch zdań, nakład pracy jest w tym momencie wielokrotnie wyższy niż dopłata za org. czarne szprychy, na browary więcej się wyda podczas takiej zabawy niźli przy zwykłym zaplataniu.
Ale kto bogatemu zabroni? :D
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Nie wiem jakiej jakości, ale najtańsze czarne masz za 1zł. :P http://rowerowy.com/sklep/czesci/szpryc ... ack-spokes
KubaLa
moderator
Kontakt:

Generalnie problem jest w tym,że pytasz o czarne szprychy, gdzie faktycznie dopłata do czarnych jest znacznie bardziej opłacalna niż zakup srebrnych+koszulki. Ale gdyby ktoś chciał mieć DOBRE i KOLOROWE szprychy? W sumie dobre wyjście te koszulki.
Kythong
Kontakt:

Post autor: Kythong »

Dziękuje za wszystkie hejty a jeszcze bardziej za pomocne komentarze ...
Mam jeszcze jedno pytanko koleś w serwisie zmierzył mi jakie potrzebuje szprychy i powiedział że albo będę musiał zamówić 4 rodzaje lub 3 rodzaje z dłuższymi nyplami ( 20mm ).

I teraz tak: na e-bmx są czarne dt champion z nyplami gratis za 2 zł ( okeyyyy niezła cenka ) ale nyple 12mm ... wiec nwm czy nie lepiej kupic 4 rodzaje z tego sklepu i mieć wyje**ne na te szprychy czy kupić szprychy i dodatkowo nyple 20mm ( tylko że 20 mm są tylko na e-bmx cn spoke .. szajjjjs chyba ) I teraz co mam zrobić ? Mogę dać jeszcze rodzaj piast i obręczy :)
MUSZEL
Kontakt:

zazwyczaj po obu stronach koła powinny być inne szprychy, więc możliwe, że trzeba dać 4 różne długości szprych. Z doświadczenia wiem: chcesz dobrze? Zrób raz a porządnie :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

KubaLa pisze:Przecież to będzie ważyć max 200g... To jest cienkie jak papier.
Pomijając fakt, że czarne są lepsze to nie bardzo wiem czemu hejt.

Kubala biorąc pod uwage, że komplet szprych na 2 koła waży 440g to 200g dobicie wagi to jest OGROMNA różnica. Wyobraź sobie, że jesteś o 50% grubszy. Nie ma róznicy? ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Spaced zamknął temat wagi. :D

Ja mam na dodatek po jednej stronie szprychy DT po drugiej Sapimy w kole, fabrycznie. :P Nie mam pojęcia dlaczego.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Chciałbym ważyć 440 ;)
W stosunku do szprych to jest 50% ale w stosunku do kół z oponami? Ludzie jeżdżą na dętkach DH i żyją :) A te ważą znacznie więcej i są znacznie bardziej odsunięte od osi obrotu :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

KubaLa pisze:Chciałbym ważyć 440 ;)
W stosunku do szprych to jest 50% ale w stosunku do kół z oponami? Ludzie jeżdżą na dętkach DH i żyją :) A te ważą znacznie więcej i są znacznie bardziej odsunięte od osi obrotu :)
Ludzie robią jeszcze głupsze rzeczy ale to nie znaczy, że mamy je polecać. Jak ktoś włoży głowe do pieca i przeżyje to też ma to polecać?

Liczy się % wzrost masy części. Właśnie przez takie liczenie w gramach ludzie potem zastanawiaja się czemu maja cieżkie rowery skoro oszczędzili 1.5kg na kilku dużych częsciach, a zapomnieli że dorzucili 3kg na pierdołach typu właśnie szprychy, dętki i inne szpargały. Jak tamto porównanie nie działa to weź rower ważący 16kg (czyli lekki rower dh) i teraz dodaj mu 50% masy (czyli 8kg). Na prawde chciałbyś jeździć na rowerze ważącym 24kg? Na prawde nie widzisz, że to głupi argument?
ODPOWIEDZ