Jeszcze jedno pytanie czy jest się łatwo oraz szybko przyzwyczaić do spd oraz czy jest się łatwo wypiąć z nich ( to mnie trzyma w niepewności przy spotkaniu się z ziemią )
Proszę o szczere wypowiedzi.
Pozdro

Arturo bo to tez chwilke trzeba sie przyzwyczaic. Ja z racji tego, ze rower mniejszy na wyjazdy typu rychleby mam na spd, a legenda na flatach to przesiadka idzie lajtowo ale to totalnie kwestia preferencji. Czasem żałuje, ze nie mam flatów, a czasem odwrotnie.ArthurGreen pisze:17 lat śmigam w SPD i nigdy kontuzji nie nabawiłem się przez to. Shimanowskie wpinki wg mnie są gorsze, wypinają się jedynie w bok, Mallety czy time nawet do góry wyrwiesz. Glebię jak każdy, ale rzadko kiedy rower poleci za mną bardziej niż by miało to miejsce na platformach.
Ja osobiście nie potrafię na platformach, chociaż próbowałem. W błocie na upartego ok, zjadę ale nic poza tym.
HT Nano AN02SStracer252.56@o2.pl pisze: A jeszcze jedna sprawa jakie polecacie kupic platformy w granicach 200zl ?
sithas pisze:Tracer: nie przesadzajjeżeli noga spada Ci z pedałów przy dużych prędkościach czy na korzeniach to zacznij ćwiczyć technikę
Ostatnio Sam Hill rozwalił system wygrywając w Mont Sainte Anne na World Cup'ie na platformach bez klików i wyprzedzając Bryceland'a o ponad sekundę. Poza tym przez wiele lat zawodnicy jeździli tylko na platformach i nie było z tym problemu. To co Ci napisaliśmy musisz czytać ze zrozumieniem: jedne i drugie pedały doskonale sprawdzają się na zjazdach, ale jedne i drugie mają również swoje wady.
Co do kwestii wyboru to poza preferencjami wszystko zależy jaki masz na nie budżet? Najtańsze SPD Shimano PD-M530 wyjdą zależnie od sklepu 130-150 PLN, inne modele ponad 200 PLN (zarówno Shimano, czy Crank Brothers lub Time). Platformy z kompozytu możesz kupić poniżej 100 PLN, a z aluminium już w granicach 200 i wyżej.
Tak więc jak masz na wydanie 600 to spokojnie możesz rozważyć Mallet'y DH i masz platformę z klikiem, czyli "prawie" dwa w jednym
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość