CCDB stuka.

nhp890
Kontakt:

CCDB stuka.

Post autor: nhp890 »

Hej, mam od dość dawna problem z damperem i kiedy mój ostatni pomysł zawiódł, nie mam ich już więcej. Rama: Summum 2012. Damper: CCDB 2011.

Do rzeczy: damper stuka na samym początku skoku. Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=HwnbkeBSeXk

Próbowałem zmieniać łożyska (miałem zamiast tulejek DU łożyska sferyczne), zmieniać sprężynę, montować do innego Summuma i cały czas stuka. Ostatnio zmieniłem łożyska na tulejki polimerowe, wraz z tulejami montażowymi i dystansowymi. Byłem pewien że to już pomoże, ale nie. Ciągle stuka.

Co ciekawe, w teście na sucho (bez sprężyny i nie w ramie) nie stuka. Przed kwietniowym serwisem, w Summumie też nie stukał. Można by powiedzieć, że coś w serwisie poszło nie tak, ale przecież wtedy stukałby na sucho.

Czy ktokolwiek ma jeszcze jakikolwiek pomysł? Bo mi już nie przychodzi do głowy nic poza zmianą dampera.
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

nie pomogę ale strasznie mnie jedna rzecz ciekawi... Gdzie go serwisowaleś ?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Jak przed serwisem nie stukał, a po stuka, to chyba rozwiązanie nasuwa się samo...
Bez sprężyny na damper rozprężający nie działają duże siły i dopiero po jej założeniu stukanie może się uwydatniać.
nhp890
Kontakt:

Re:

Post autor: nhp890 »

boogiel pisze:Jak przed serwisem nie stukał, a po stuka, to chyba rozwiązanie nasuwa się samo...
To mi je podaj ;) że COŚ jest nie tak to wiem, szukam konkretnej przyczyny.

Groochas - nie chcę nikomu robić antyreklamy
ODPOWIEDZ