kompatybilność korby shimano slx/ rama ns majesty

mtbmxrider
Kontakt:

kompatybilność korby shimano slx/ rama ns majesty

Post autor: mtbmxrider »

Witam ! Zakupiłem do mojego roweru na bazie ramy ns majesty z roku 2012 korby shimano slx. dostałem dwie podkładki które należy włożyć między mufę supportu a miski. włożyłem po 1 na każdą stronę, do korby przymocowana jest 1 zębatka 26 zębów i haczy ona o tylny trójkąt. Żeby temu zapobiec trzeba by włożyć dodatkowo 2-3 podkładki po stronie napędu, ale czy rama/support to wytrzymają ? miał może ktoś podobny problem ? Proszę o pomoc.
Kythong
Kontakt:

Post autor: Kythong »

moim skromnym zdaniem te 2/4 mm nie zrobią różnicy.... Chyba że to sa jakieś szerokie podkładki to już nwm ale raczej droga wolna :P
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Potrzebujesz w sumie 3 podkładek, o ile nie posiadasz żadnego napinacza pod suportem. Wtedy 2 podkładki od strony zębatki, jedna od drugiej. Jaka zębatka? Powinno grać bez problemu
Kythong
Kontakt:

Post autor: Kythong »

dołacze się do posta :P
Czy tarcza 203 wejdzie do ramy majesty 2011 ? pisze że do 185, ale to już za późno zauważyłem i zamówiłem
mtbmxrider
Kontakt:

zmierzyłem przed chwilą, jedna podkładka 2 mm. Tylko po dodaniu ich pojawiają się 2 problemy.
1. miska w mniejszym stopniu siedzi w gwincie i teoretycznie można nawet połamać rame(?).
2. korba którą przykręca sie do ośki(ta nie od strony napędu) może siedzieć na niej np. tylko w połowie i będzie mogła sie luzować itd

może dodatkowo po dodaniu podkładek ze strony napędu ściągnąć tą z lewej strony ?
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Nie kupiłeś przypadkiem niewłaściwych korb? Jaka jest mufa w tej ramie? Z tego co piszesz wynika że kupiłeś korby pod złą szerokość suportu.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

Majesty ma mufę 68mm. SLX występuje tylko w wesji 68/73. Czyli jak pisałem potrzebujesz 3 podkładek (każda ma bodajże 2,5mm). Tak, z prawej strony będzie mniej gwintu w ramie o te 2,5mm, ale uwierz, w większości rowerów tak jest :)
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

SLX jest tylko pod 68/73mm mufy. Zmierz szerokość twojej. 68 to dwie podkładki od napędu i jedna po lewej stronie, 73 to jedna podkładka od strony napędu. I nie ma się co przejmować że miska słabo siedzi, lewa korba jest dociskana nakrętką czarną plastikową. Nie ma innej możliwości.
1. Mierzysz i dobierasz ilość podkładek.
2. Wkręcasz miski odpowiednimi stronami i dokładnie i DO KOŃCA!!! wkładasz oś.
3. Zakładasz lewe ramię, wkładasz taką śmieszną blaszkę i ściągasz czarną nakrętką.
4. Dokręcasz dwie śruby i wio do lasu!
mtbmxrider
Kontakt:

Ogarnęłem przed chwilą dokładnie sprawę. Prawa miska faktycznie ma dłuższy gwint o ok. 2.5 - mm. Jednak zębatka jest minimalnie krzywa i przy dwóch podkładkach z prawej strony zębatka dalej w jednym miejscu haczy minimalnie o ramę, dlatego musiałbym dać 3 podkładki ze strony napędu, lub dać jakąś podkładkę między miskę a zębatkę z korbą. Co o tym myślicie, która opcja lepsza ? I ile powinno zostac luzu między zębatką a ramą ?

Tej czarnej nakrętki plastikowej niestety nie mam, lecz nie jest ona niezbędna, można docisnąć korby bez niej, a po dokręceniu lewej korby nie jest juz potrzebna. :)
MUSZEL
Kontakt:

Re:

ale nie wywrzesz odpowiedniego docisku na łożyska. Jak chcesz to robić bez nakrętki, to chociaż w 2 osoby - jedna ściska ramiona a druga skręca imbusy 5.

Ja bym wymienił zębatkę i nie kombinował w takie sposoby ;) bo 3 podkładki po prawej i 0 po lewej to troche "nie tak"
mtbmxrider
Kontakt:

Z tym ze z mniejsza zebatka, bede za przeproszeniem musial zapierdalac rowno zeby sie rozpedzic :( faktycznie troche nie tak, ale jednak, to jest czesc z ktora nigdy nie ma problemow, wiec przy mojej wadze 70 kg i 1 dodatkowej dwumilimetrowej podkladce, nie powinno sie nic stac (?). O to mi chodzilo z tym skrecaniem :)
mtbmxrider
Kontakt:

Krzychu a o co chodzi z tą czarną blaszką ?
MUSZEL
Kontakt:

Re:

mtbmxrider pisze:Krzychu a o co chodzi z tą czarną blaszką ?
chodziło mu pewnie o ten czarny plastik w lewym ramieniu, który musi trafić w dziurkę w osi ;)

w takim razie próbuj montować o ile masz trzecią podkładkę i pisz jaki rezultat ;)
mtbmxrider
Kontakt:

Okej dzis będe mial podkladki, napisze co i jak :) jakby ktos mial sprzedac ten dynks plastikowy, alb8 znal kogos kto probowal podobnego patentu z podkladkami, niech da znac :)
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

Blaszka to: https://www.google.pl/search?q=podk%C5% ... B800%3B443 czyli "podkładka blokująca". A gdzie mieszkasz mtbmxrider?
mtbmxrider
Kontakt:

Sorki, jak bede mial czas pouzupelniam dane w profilu :) w wejherowie, obok trojmiasta.
mtbmxrider
Kontakt:

Re: kompatybilność korby shimano slx/ rama ns majesty

Tutaj jest zdjecie misek, na jednej sa zalozone 3 podkladki (powinny byc 2 ). Wytrzyma to na takim patencie ?
Załączniki
Foto patent.jpg
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Nie ma takiej opcji. Już lepiej jak byś dał podkładkę między korbę, a miskę. Ale wspominałeś wyżej, że blat jest lekko krzywy i przy 2 podkładkach trochę ociera o ramę właśnie w miejscu gdzie jest bicie. Czy nie lepiej będzie pokusić się o wymianę na prosty blat?
mtbmxrider
Kontakt:

Krzywizna jest rzedu niespelna 1 mm, przy 2 podkladkach jest po prostu az tak na styk. Jedynie moglbym kupic mniejsza zebatke, ale niechetnie bardzo do tego podchodze. Sprobuje zajechac jeszcze do tokarza i ogarnac ta podkladke miedzy miske a korbe. Mam nadzieje ze bedzie git.

Odnosnie tego czy wytrzyma- jestes pewny ze nie ? Jeszcze nigdy nie widzialem peknietej miski ( z winy przeciazenia), a 1 dodatkowa podkladka 2 mm robi az taka roznice ?
ODPOWIEDZ