jak rozroznica ramy dh od enduro?
jak rozroznica ramy dh od enduro?
Przegladam sobie ramy, i pozornie wygladajaca rama dh okazuje sie enduro, lub czasami odwrotnie, moze pytanie glupie ale calkiem powazniem, po czym poznac nie majac specyfikacji czy dana rama jest enduro czy dh?
enduro jest przedewszystkim wyzsza rama, z zalozenia bardziej filigranowa i lzejsza niz rama do dh -pomijajac ww najwazniejsze sa kąty. do dh sa bardziej płaskie a do enduro stroomsze ;]
enduro/ fr/ street www.pinkbike.com/u/mongolski/
Re:
Nie wszystkie ramy enduro są wyzszeMongolski pisze:enduro jest przedewszystkim wyzsza rama, z zalozenia bardziej filigranowa i lzejsza niz rama do dh -pomijajac ww najwazniejsze sa kąty. do dh sa bardziej płaskie a do enduro stroomsze ;]
zalezy od rozmiaru -racja:P -ale przewaznie sa wyzsze.
Re:
Ale co przez wyzsze rozumiesz?Mongolski pisze:zalezy od rozmiaru -racja:P -ale przewaznie sa wyzsze.
wieksze 'trojkaty', mniejsze katy, krotsza rama i automatycznie rower idzie w gore ;]
Re:
Czyli co jest w ramie wysoko bo na prawde dalej nie rozumiem.Mongolski pisze:wieksze 'trojkaty', mniejsze katy, krotsza rama i automatycznie rower idzie w gore ;]
A i rama jest w enduro często jest długa aby się lepiej pedałowało jesli chodzi o górna rure

no to juz nie wiem jak mam to napisac :P
powiedzmy, ze sie z Toba zgadzam -niech bedzie.
hehe ;]
powiedzmy, ze sie z Toba zgadzam -niech bedzie.

hehe ;]
ogolnie miałem na mysli, ze rower jest wyzszy i wydaje sie sporo wiekszy, czyli dokładnie to co napisałes powyzej ;]
-
- Kontakt:
Co nazywasz wysoką kierą? 30mm? 50mm? a może już od 20mm jest wysoko? Ja myślałem, że kokpit wybiera się pod specyfikację - rama, stery, amor + własne preferencje. Sam teraz strzeliłem gafę, bo kupiłem kierę z 7mm "wzniosem" i teraz kombinuję jak tu dodać z 15mm na mostku, półkach itd.
Co co różni ramę enduro od DH to geometria, nic innego. Potem zagłębiamy się w jej konstrukcje, bo przecież 6kg rama w geo do enduro będzie nadal spełniać swoje zadania, tylko o wiele za ciężko, a rama do DH o wadze 2.5kg będzie nią tylko o wiele krócej bo szybko pęknie. Zaznaczyć trzeba też, że trendy na geometrię zmieniają się co jakiś czas i to co było DH parę lat temu teraz podchodzi pod enduro właśnie. Dlatego dobór odpowiedniego roweru dla siebie jest tak trudny i często kosztowny.
Co co różni ramę enduro od DH to geometria, nic innego. Potem zagłębiamy się w jej konstrukcje, bo przecież 6kg rama w geo do enduro będzie nadal spełniać swoje zadania, tylko o wiele za ciężko, a rama do DH o wadze 2.5kg będzie nią tylko o wiele krócej bo szybko pęknie. Zaznaczyć trzeba też, że trendy na geometrię zmieniają się co jakiś czas i to co było DH parę lat temu teraz podchodzi pod enduro właśnie. Dlatego dobór odpowiedniego roweru dla siebie jest tak trudny i często kosztowny.
Re:
nie da sie ukryc!SegatiV pisze: ...i to co było DH parę lat temu teraz podchodzi pod enduro właśnie.