Dobre pedały, jak dla mnie lepsze od DX, już kiedyś pisałem dlaczego więc możesz poszukać.
Do 4X bym brał na sezon, dwa będą idealne ale pod warunkiem ,że podchodził będziesz po trawie
Eeeee tam, ja dużo podchodzę po różnych nawierzchniach i bloki muszę wymieniać tak co sezon - jak wszyscy. Pedały po dwóch sezonach dobrze się trzymają, choć powoli szukam opcji wymiany sprężynek bo trochę się przecierają i złapały luzy. Ale ja się wypinam 10000 razy na godzinę, kumple z DH nie mają takich problemów.
Co do obciążenia stawów to słyszałem różne teorie i nie wiem czy można coś jednoznacznie stwierdzić.
Opinia 1: złe, bo noga w jednej pozycji i jeśli nie masz idealnie ustawionych bloków to kolano pracuje skręcone. Jak dla mnie bzdura, tak właśnie jest na platformach, a w spd jest luz roboczy, dzięki czemu stopa może się ustawić pod idealnym kątem.
Opinia 2: złe, bo jest luz roboczy i noga ciągle pracuje na boki, co rozwala więzadła. Tu może być trochę racji, bo faktycznie przy pedałowaniu łatwo o delikatne ruchy stopą, a to na pewno nie jest dobre przy obciążeniu. Ja jednak żadnych problemów nie mam...