czy reduktory sterow obnizaja wytrzymalosc ramy?
czy reduktory sterow obnizaja wytrzymalosc ramy?
Tak jak w nazwie, czy obnizaja zywotnosc ramy, amortyzatora lub moze w jakis sposob wplywaja na sztywnosc lub cos innego? Przykladowo setup skladajacy sie z ramy z głowka tapered lub 1,5" z amortyzatorem 1.1/8 z "adapterem". Jak to sie ma w praktyce?
Jeśli wszystko jest dobrze spasowane, redukcja nie jest wykonana chałupniczą metodą nic nie ma prawa się dziać.
Wyróżniamy dwie wersje redukcji - te wbijane jak stery w główkę ramy do sterów 1.1/8" i zastępujące bieżnie na rurze sterowej pozwalające na używanie sterów 1.5". Obie opcje są bezpieczne i sprawdzone, choć nie podoba mi się, że redukcje na rurę są do kupienia tylko aluminiowe. Ja kupiłem używaną ramę z główką 1.5" i dostałem do ręki redukcję na rurę sterową zrobioną z nakrętki sprężyny z dampera - jest ok, ale i tak po sezonie będę zmieniał :P
Wyróżniamy dwie wersje redukcji - te wbijane jak stery w główkę ramy do sterów 1.1/8" i zastępujące bieżnie na rurze sterowej pozwalające na używanie sterów 1.5". Obie opcje są bezpieczne i sprawdzone, choć nie podoba mi się, że redukcje na rurę są do kupienia tylko aluminiowe. Ja kupiłem używaną ramę z główką 1.5" i dostałem do ręki redukcję na rurę sterową zrobioną z nakrętki sprężyny z dampera - jest ok, ale i tak po sezonie będę zmieniał :P
-
- Kontakt:
Za czasów jak jeszcze stery 1.5" z oryg. z redukcją nie były dostępne miałem w swoim intensie uzzi vpx reduktor + stery Chrisa Kinga, nic się z tym nie działo, a wręcz idealnie działało, każdy marudził jak to jego stery sunlinea strzelają itd. a u mnie cichosza. Nie widzę różnicy w żadnym z tych rozwiązań od kwestii użytkowej, teraz po zmianie trendów kwestie finansowe wygrywają wszystko - masz już stery (jak ja) 1.5" kupujesz za 15zł redukcję na rurę sterową, nie masz w ogóle sterów - wchodzisz na allegro i wybierasz najtańszą (najczęściej to darty za 120zł) opcję i jeździsz na tym do usranej śmierci. Nie rozumiem siania paniki o "mniejszej ilości połączeń" czy sugerowania częsci z kapsli od wina. Każdy sposób jest dobry jeśli działa, stery to nie prom kosmiczny - ma być skręcone i ma się kręcić, nigdy nie słyszałem żeby przez redukcję lub stery komuś główka odpadła. Za to przez źle wykonaną główkę(zubmi) czy niewłaściwy montaż misek, czy ich głupią budowę (stery z reg. kąta za 500zł - strzelały jakby je w piaskownicy peklowali) były problemy z użytkowaniem, nic więcej.