Jacyś chętni do Red Bull Rampage?

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

moim zdaniem... trzeba nie mieć mózgu, albo mieć jaja zamiast niego :mrgreen:
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Kochones na plecy dla lepszego balansu, switch off w mózgu, zamykasz oczy, głęboki wdech i jedziesz - co będzie, to będzie :D
Puncu
Kontakt:

Re:

Post autor: Puncu »

SegatiV pisze:Kochones na plecy dla lepszego balansu, switch off w mózgu, zamykasz oczy, głęboki wdech i jedziesz - co będzie, to będzie :D
Ja bym ubrał spadochron :D
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

@Spaced wytłumacz mi dlaczego ty mnie sie tak uczepiłeś??
Co chwile wyrywasz z kontekstu zdania które wypowiedziałem 4 lata temu a wtedy na rampage były na prawdę dostatecznie małe dropy żeby je latać bez oporów.
Bo dzisiaj to co innego chociaż uważam ze wielu polaków spokojnie było by w stanie polecieć wiele rzeczy zwłaszcza że teraz rampage jest wycackany i wygłaskany a niedługo wyleją tam asfalt i puszczą deskorolkarzy.
Mi wydaje się że to bardziej to kwestia odwagi niż umiejętności bo z tego co widać na filmach to najazdy bardzo gładkie i wszystko spoko wybija.
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

4 lata temu quarter pipe był na tyle trudny że prawie nikt go nie leciał, dopiero po tym jak Gee pokazał co należy zrobić inni zaczęli latać ( rok później ). Oakley sender też nie był mały.

W tym roku ma być podobno powrót do korzeni, Strait mówi o pozbyciu się drzewa na rampage (czytaj koniec drewnianych wybić) a zawody przenoszą się na 2 stronę zbocza żeby zmniejszyć wpływ wiatru.
adiko
Kontakt:

Post autor: adiko »

Myślę że jaws i szamanek by sobie spokojnie poradzili .
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

Bogumil pisze:@Spaced wytłumacz mi dlaczego ty mnie sie tak uczepiłeś??
Co chwile wyrywasz z kontekstu zdania które wypowiedziałem 4 lata temu a wtedy na rampage były na prawdę dostatecznie małe dropy żeby je latać bez oporów.
Bo dzisiaj to co innego chociaż uważam ze wielu polaków spokojnie było by w stanie polecieć wiele rzeczy zwłaszcza że teraz rampage jest wycackany i wygłaskany a niedługo wyleją tam asfalt i puszczą deskorolkarzy.
Mi wydaje się że to bardziej to kwestia odwagi niż umiejętności bo z tego co widać na filmach to najazdy bardzo gładkie i wszystko spoko wybija.
Bo najpierw mówisz, że dawno a potem dalej to samo twierdzisz. Boguś znam lepszych riderów od Ciebie i mówią, że to nie dla nich a Ty taki pewny. Pojedź chociażby do Chatel i pojedz cała trase Mountain Style. Pokazesz mi z tego filmik to bedziesz mieć prawo do pitolenia jak to łatwo. Pamietaj, że kamery mocno spłaszczają. A ogólnie to sie czepiam Ciebie bo z uporem maniaka gadasz głupoty i pomimo tego, że nie ma na forum jednej osoby, która się z Tobą zgadza to jesteś przekonany, że wszyscy są szaleni, a ty jedyny normalny.

@Adiko - Szamanek to młodszy brat Szamana i on na bmxie jeździ. Ja rozumiem, że sukcesy odnosi ale chyba bmxa na rampage jak boguś nie widzisz ;)
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

ArthurGreen pisze:@Nikom kiedyś mi mówił, że na swoim Lapierre spokojnie by większość elementów ogarnął, tylko że przez DHZ nie ma czasu.
ArthurGreen - prosze nie rozsiewaj plot, jeszcze nie zrezygnowalem ze startu :D
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Widzę że temat świeży a szybko rozkwita :D
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
Bogumil
Kontakt:

@Spaced polecenie wielu rzeczy z rampage 2008 o którym mówiłem to był lajt a ty cały czas wyciągasz coś z tego kontekstu mówiąc o najnowszym rampage.
Po za tym wydaje mi się że to nie lot na tych dropach jest takim problemem co robienie na nich takich zwariowanych trików.
A jak ktoś ma nastawienie że coś jest niemożliwe i że to samobójstwo to nigdy nic dużego, a nawet średniego nie poleci.
Dlatego Polska jest tak zacofana pod tym względem, 95% ludzi ma podejście że jak coś jest doże to trzeba nie mieć mózgu i że normalny człowiek nie powinien tego latać bo jest głupi.
Z resztą jeszcze nigdzie nie pisałem że jestem w stanie polecieć wszystko na rampage itp wiec nie wiem o co ci chodzi :P
Wszędzie gdzie tylko możesz się mnie czepiasz.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Bogumil pisze:Dlatego w polska jest tak zacofana pod tym względem, 95% ludzi ma podejście że jak coś jest doże to trzeba nie mieć mózgu i że normalny człowiek nie powinien tego latać bo jest głupi.
to się akurat nazywa "zdrowy rozsądek" lub "strach" Boguś. Niektórzy zbyt wiele myślą i mają zbyt wiele scenariuszy w głowie i nie jest to niczym złym ;)
SegatiV
Kontakt:

Takie przepychanki w necie od razu rzucają mi ten widok przed oczy:

https://www.youtube.com/watch?v=eArlm3ukbVs
misiekmisiu
Kontakt:

Post autor: misiekmisiu »

Ja akurat popieram bogusia bo dobrze gada, nie mówie tutaj o 2008r już nie wspominając o 2013r i 2014r który się szybko zbliża przecież te hopy nie są aż tak duże to sie tylko tak wydaje patrząc na to z kamery a w żeczywistości z roweru to niewygląda aż tak wysoko te dropy w 2001r mają z 7m coś koło tego u mnie na lokalnych sa typki co latają 9m dropy i 12m step down'y gdzie typek poleciał na 18m lekko ;)
Pozdrawiam misiekmisiu :).
SegatiV
Kontakt:

No to co to się dzieje, że chłopaki nie ogarniają takiej imprezy u siebie? Po co mają jechać tam, skoro rampage może przyjechać do nich :D To wiele prostsze niż lot do Utah. Warunki macie jak widać, są hopy po 12m przecież :)
Puncu
Kontakt:

Re: Re:

MUSZEL pisze:
Bogumil pisze:Dlatego w polska jest tak zacofana pod tym względem, 95% ludzi ma podejście że jak coś jest doże to trzeba nie mieć mózgu i że normalny człowiek nie powinien tego latać bo jest głupi.
to się akurat nazywa "zdrowy rozsądek" lub "strach" Boguś. Niektórzy zbyt wiele myślą i mają zbyt wiele scenariuszy w głowie i nie jest to niczym złym ;)
Po prostu im człowiek starszy tam ma więcej obaw. Ma świadomość co może pójść nie tak i jakie są konsekwencje. Prawdopodobnie nie raz widzieliście 15-latka latającego wszystko, świetnie technicznie i bez oporów.
Już dawno nie mam 15 lat, wszystko się na mnie goi gorzej i mam dużo do stracenia :)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

jak widzę, że ktoś mówi że ludzie na okolicznych hopkach latają 9 metrów dropy i 12 metrów stepy to mi się śmiać chce. Jakieś kompleksy natury personalnej i trzeba wyolbrzymiać wszystko? Bo sorry, ale chyba tacy ludzie nie mają pojęcia ile to jest metr. Drop z 9 metrów to lot z czwartej kondygnacji. Stepdown 12 metrów to już 5 kondygnacji. Używać wyobraźni trzeba, bo mogę powiedzieć że widziałem gościa co na hornecie z duro djd wylądował na płachę bez szwanku z 10tego piętra. Pytanie, kto uwierzy...
Bogumil
Kontakt:

Po prostu nie powinno się podawać długości przekątnej tylko wysokość pionowo w dół.
Więc jak teoretycznie jak ktoś ma długość przelotu 10m to wychodzi na to że pionowo w dół spadł 4m i to jest obiektywna wielkość dropa.
I myślę że problem tkwi w niewłaściwym ocenianiu wielkości.

@Puncu mi wydaje się że o to w tym sporcie chodzi i jeżeli ma się dużo do stracenia to frajda i satysfakcja jest jeszcze większa.
Po za tym jeżeli chodzi o latanie to jak się jeździ systematycznie i trzyma umiejętności na wystarczającym poziomie to dropy do czterech lub pięciu metrów można bez obaw latać.

Ale tak w zasadzie wielkość nie zawsze jest takim problemem bo często mniejsze dropy są dużo trudniejsze od tych wielkich.
Na przykład jeżeli chodzi o rampage to według mnie łatwiej polecieć to:
http://www.pinkbike.com/photo/10437338/
niż to:
http://www.pinkbike.com/photo/11011116/
A jeżeli chodzi o te mniejsze drewniane step downy, pod ludzikiem to raczej można spokojnie na nich dać sobie radę jeżeli by nie trzeba było robić backflipa czy coś.
Puncu
Kontakt:

Re:

Bogumil pisze: @Puncu mi wydaje się że o to w tym sporcie chodzi i jeżeli ma się dużo do stracenia to frajda i satysfakcja jest jeszcze większa.
Masz racje wydaje Ci się.
Jeżeli ktoś podchodzi do tego z głową i szlifuje swoje umiejętności stopniowo, po kroczku, za każdym razem o dalej/wyżej to zmniejsza ryzyko do minimum.
A jeżeli ktoś nie czuje się w czymś mocny to nie porywa się na nie wiadomo co.
Satysfakcja jest, ale ja z czasem nauczyłem się cieszyć z małych rzeczy i gdy wszystko po kolei mi się uda, satysfakcje mam ogromną.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Zablokowany