Sprawa wygląda tak:
Podczas jazdy co pół obrotu korby jest strzelanie jakby łańcuch ocierał o jakąś sprężynkę, napinał ją i puszczał (takie strzały)
Nasłuchiwałem skąd to idzie, ale raz jakby coś przy tarczy, a raz przy przerzutce. Próbowałem nagrać audio ale by było słyszalne wystarczająco trzeba się rozpędzić, a wtedy szum zagłusza wszystko.
Wszystkie części mają 2 tygodnie.
Napęd 1x9
Korba Shimano Slx
Tarcza Dartmoor Totem
Łańcuch Connex 904
Przerzutka Shimano Sora
Kaseta Shimano CS-HG50 11-25T
Prowadnica
Nic nigdzie nie ociera, więc albo wina łąńcucha (smarowany i czyszczony)
albo przerzutki (dobrze wyregulowana)
Może ktoś coś pomoże w tej sprawie, bo te dźwięki sa gorsze niż z starego zardewiałego składaka.
Dziwne dźwięki w napędzie.
ehh ciezko zdiagnozowac usterke po twoim opisie, Sprawdz pedały i dobrze ogladnij lancuch-moze masz 1 ogniow krzywe. Dawno dawno temu mialem podobny problem, takze mialem wszystko nowe i przy mocnych nacisku na pedale slyszalem lekki zgrzyty. Glowilem sie dobry tydzien co to jest A OKAZALO SIE ZE ZACZELA PĘKAC MI RAMA. ALe w moim przypadku byly drobne zgzyty nie to co u Ciebie ..
pocieszyłes kolege :P
zle spiety łancuch, albo krzywe ogniwo wydaja sie mocno prawdopodobne, ale czestotliwosc jest co poł obrotu wiec to chyba nie to..
sproboj zrzucic łancuh i pokrecic sama korba pod obciazeniem("przejechac sie")
zle spiety łancuch, albo krzywe ogniwo wydaja sie mocno prawdopodobne, ale czestotliwosc jest co poł obrotu wiec to chyba nie to..
sproboj zrzucic łancuh i pokrecic sama korba pod obciazeniem("przejechac sie")
enduro/ fr/ street www.pinkbike.com/u/mongolski/
Pedały też nówki i na pewno to nie one. Łańcuch wydaje się bez wad, ale zobacze wieczorem.
I to też na pewno nie rama ;p
Spinam dołączoną spinką connexa próbowałem na dwa możliwe sposoby i nie zmienia to niczego.
Pod obciążeniem też nic.. normalnie pracuje. Myślę że to łańcuch,przerzutka i zębatka.. ale nie wiem czemu..
I to też na pewno nie rama ;p
Spinam dołączoną spinką connexa próbowałem na dwa możliwe sposoby i nie zmienia to niczego.
Pod obciążeniem też nic.. normalnie pracuje. Myślę że to łańcuch,przerzutka i zębatka.. ale nie wiem czemu..
A jaki łańcuch ? I nic nie robiłeś między czasie ?
Oglądałem dziś co z tymi dźwiękami i zauważyłem że łańcuch naskakuje/zeskakuje z zębatki przerzutki i napręża sie na chwilę o wózek (trudno to wytłumaczyć) Przerzutka jak pisałem wyregulowana, może coś warto zmienić/ustawić ? Z 4 trzaśnięcia nawet na jeden obrót korby..
Oglądałem dziś co z tymi dźwiękami i zauważyłem że łańcuch naskakuje/zeskakuje z zębatki przerzutki i napręża sie na chwilę o wózek (trudno to wytłumaczyć) Przerzutka jak pisałem wyregulowana, może coś warto zmienić/ustawić ? Z 4 trzaśnięcia nawet na jeden obrót korby..