[Amortyzator] Nie działa Talas (Fox 36)
-
- Kontakt:
[Amortyzator] Nie działa Talas (Fox 36)
Witajcie, mam Foxa 36 Talas i nie działa regulacja skoku, cały czas mam odkręconego na 160 mm i regulacją nie zejdzie do 130mm i 100mm, co dokładnie jest zepsute ? da się to naprawić ??? HELP ! 

-
- Kontakt:
Może być jeszcze tak, że masz Talasa wersji 4, czyli wadliwą wersję, która potrafi się zacinać i blokować. Coś takiego mnie dopadło, tyle, że w momencie większego ugięcia i został na wysokości około 80-90mm. W tym zakresie działał bardzo dobrze, ale do pełnego skoku nie chciał wrócić - nawet siłą.
Oddałem do Cultbike i bez problemu wymienili cały element na wersję 5. Nie wiem z którego roku masz amor, ale jak 2014 to nie powinno być z tym żadnego problemu. Jak starszy, to pewnie będzie pytanie czy masz robiony autoryzowany serwis, żeby przedłużyć gwarancję.
I jeżeli to jest ten rocznik to odradzam rozbieranie... Panowie z FOXa tak zakombinowali, że rozłożenie to nie problem, gorzej będzie złożyć, bo potrzebujesz odpowiednich nastawów i odległości, aby dobrze wyregulować "jakiś tam" (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa) pływak. A do tego ma tylko autoryzowany serwis i nic o tym nie ma (przynajmniej niedawno jeszcze nie było) na stronie serwisowej FOXa
Jak wersja 3 to tu masz opis serwisu:
http://service.foxracingshox.com/consum ... _III_R.htm
Oddałem do Cultbike i bez problemu wymienili cały element na wersję 5. Nie wiem z którego roku masz amor, ale jak 2014 to nie powinno być z tym żadnego problemu. Jak starszy, to pewnie będzie pytanie czy masz robiony autoryzowany serwis, żeby przedłużyć gwarancję.
I jeżeli to jest ten rocznik to odradzam rozbieranie... Panowie z FOXa tak zakombinowali, że rozłożenie to nie problem, gorzej będzie złożyć, bo potrzebujesz odpowiednich nastawów i odległości, aby dobrze wyregulować "jakiś tam" (nie pamiętam dokładnie jak się nazywa) pływak. A do tego ma tylko autoryzowany serwis i nic o tym nie ma (przynajmniej niedawno jeszcze nie było) na stronie serwisowej FOXa
Jak wersja 3 to tu masz opis serwisu:
http://service.foxracingshox.com/consum ... _III_R.htm
Jeżeli nie masz gwarancji to najtaniej i najlepiej jest wypieprzyć cały system Talas i wsadzić bebechy od Floata. No chyba, że zależy Ci bardzo na tej regulacji skoku, to niestety pozostaje Ci tylko udać się do specjalistycznego serwisu (zapewne skończy się na Cult Bikes)... niestety mało osób w PL potrafi ten system rozłożyć i złożyć, nie mówiąc już o naprawie...
43RIDE magazyn rowerowy
-
- Kontakt:
Ja swoje bebechy z talasa zamieniłem właśnie na floata
Sama sprężyna powietrzna w Cb to 800 zika ! Pogieło !
Natomiast jeśli chodzi o talasa i serwisowanie to fakt, Póki co jeden z najlepszych serwisów w Pl nie potrafi sobie poradzić z brakiem pracy amora w całym zakresie skoku ( mam 160 mm a wybiera 100 mm ) Walnięte jest hsc. Serwisant stwierdził ze mam nieodpowiednią rame i że kąt główki 65 st jest do bani i to jest pewnie wina braku pracy całym skokiem ;].. zonk ;]

Natomiast jeśli chodzi o talasa i serwisowanie to fakt, Póki co jeden z najlepszych serwisów w Pl nie potrafi sobie poradzić z brakiem pracy amora w całym zakresie skoku ( mam 160 mm a wybiera 100 mm ) Walnięte jest hsc. Serwisant stwierdził ze mam nieodpowiednią rame i że kąt główki 65 st jest do bani i to jest pewnie wina braku pracy całym skokiem ;].. zonk ;]
Re:
się uśmiałemDa__FreaK pisze:Serwisant stwierdził ze mam nieodpowiednią rame i że kąt główki 65 st jest do bani i to jest pewnie wina braku pracy całym skokiem ;].. zonk ;]