Pompowanie Fox DHX 4.0 AIR
-
- Kontakt:
Pompowanie Fox DHX 4.0 AIR
Moja ramka to Giant Reign z damperem Fox DHX 4.0 Air, jest to mój pierwszy powietrzny damper i nie bardzo mam pojęcie jak mocno go podpompować, ważę ok 76kg a zawieszenie ramy to maestro. Na stronie foxa dowiedziałem się tylko, że do komory "rezerwowej" ? pompować min 125psi a max 200psi a do głównej min 50psi max 300psi. Póki co napompowałem go na oko i jakoś chodzi hehe
, ale chciał bym się czegoś więcej dowiedzieć, aby usprawnić prace zawieszenia w zależności od warunków w jakich będę jeździł.

komory w zbiorniczku wyrównawczym (czyli w tej "baterii" jak to ludzie mówią) lepiej nie ruszaj w takim razie
do komory głównej napompuj tyle, żeby było Ci wygodnie
sag, czyli wstępne ugięcie po usiądnięciu na rower powinien wynosić w granicach 20-30% w zależności od preferencji - możesz sam to zmierzyć i ustawić odpowiednie ciśnienie do jazdy
ja bym proponował ustawić na ok 25%.
A... na tłoku powinieneś mieć "gumkę", przesuń ją w stronę korpusu i usiądź, a jej odsunięcie będzie miarą ugięcia

A... na tłoku powinieneś mieć "gumkę", przesuń ją w stronę korpusu i usiądź, a jej odsunięcie będzie miarą ugięcia

Re:
Masz całkowitą rację Majster !MUSZEL pisze:komory w zbiorniczku wyrównawczym (czyli w tej "baterii" jak to ludzie mówią) lepiej nie ruszaj w takim raziedo komory głównej napompuj tyle, żeby było Ci wygodnie
sag, czyli wstępne ugięcie po usiądnięciu na rower powinien wynosić w granicach 20-30% w zależności od preferencji - naliczanie wynagrodzeń możesz sam to zmierzyć i ustawić odpowiednie ciśnienie do jazdy
ja bym proponował ustawić na ok 25%
-
- Kontakt:
Re:
Niech ruszy i upewni się, że komora w wyrównawczym ma cisnienie powyzej minimum. Potem niech da minimum i niech nie rusza.MUSZEL pisze:komory w zbiorniczku wyrównawczym (czyli w tej "baterii" jak to ludzie mówią) lepiej nie ruszaj w takim raziedo komory głównej napompuj tyle, żeby było Ci wygodnie
sag, czyli wstępne ugięcie po usiądnięciu na rower powinien wynosić w granicach 20-30% w zależności od preferencji - możesz sam to zmierzyć i ustawić odpowiednie ciśnienie do jazdy
ja bym proponował ustawić na ok 25%.
Ja zawsze skręcam Bottom'a na środek, bije tyle ile mi pasuje, a potem mam regulację +/-, myślę, że to najlepszy sposób.
A komorę główną to jak koledzy piszą, wg. SAGu, bo to różnie w ramach wychodzi - inne przełożenie, własne preferencje itd. Chyba zaworowanie pod konkretną ramę mogło by coś wnieść, prawda?
A komorę główną to jak koledzy piszą, wg. SAGu, bo to różnie w ramach wychodzi - inne przełożenie, własne preferencje itd. Chyba zaworowanie pod konkretną ramę mogło by coś wnieść, prawda?