Od siebie mogę dodać, że jeździłem od czasów podstawówki na bajku po lesie i był to zwykły całkiem sztywny mtb ze sklepu za 300zł. Rozdupcał się co chwilę, odwagi mi nie brakowało, więc i ja nie raz się mocniej poobijałem a nawet połamałem.
Jakieś 6 lat temu przesiadłem się na enduro ze skokiem z przodu 100mm więc bez szału, ten rower też nie był zbyt wytrzymały, ale przynajmniej na nim była jakaś trakcja i już przynajmniej mi nic się nie działo.
3 lata temu przesiadłem się z tego enduro na fulla 203/228mm skoku. I był to dla mnie wielki przeskok jeżeli chodzi o technikę jazdy.
Mając wtedy 23 lata i połowę swojego życia wyjeżdżone w lesie myślałem, że umiem dobrze jeździć, ale na fullu to zupełnie co innego:
- Większa przyczepność (u mnie jest strasznie kamieniście) na początku nie mogłem uwierzyć jak bardzo można się rozpędzić na kamienistych szlakach, w HT tył na kamieniach latał na boki, co mnie zmuszało do zwalniania, a na fullu tego problemu już nie było 228mm skoku pochłania prawie wszystko.
- Możliwość balansowania ciałem przód tył, przenoszenie ciężaru z jednego amortyzatora na drugi, przy dużym skoku zawiechy czuć zmianę geometrii, jeżeli przechylisz się na max do tył lub do przodu.
- W całkiem sztywnym MTB nie musiałem uwzględniać reakcji zawieszenia przy wybiciu, a w fullu już dobrze jest mieć to na uwadze (sam się o tym boleśnie przekonałem)
- Full jest nieco cięższy, a czasem dużo cięższy niż HT, dobrze jest nauczyć się ogarniać tą wagę na zakrętach czy w powietrzu, a do nauki, wiadomo czasu potrzeba.
To kilka z wielu takich moich osobistych odczuć po przesiadce z HT na fulla. I szczerze powiem, że gdybym przesiadł się na fulla nie 3 a 13 lat temu to dzisiaj moja technika jazdy była by o te 10 lat lepsza.
Dla mnie jedyny powód żeby kupić HT to jebanane $$$, chyba że ktoś bardziej od DH lubi latać po gładkich dirtowo-freeridowych miejscówkach.
Ps. składałem sam i wydałem niecałe 3k za dobrego i bez awaryjnego fulla, szukanie okazji trwało 9 miesięcy, wystarczająco dużo czasu żeby się douczyć o gratach.