Temat "drop z 2,5 na płaskie" ma ponad 200 postów i 10k odsłon, a o nowym Boxxerze 2015 nikt się nie zająknął...?!

A zatem... 1 kwietnia, co ,na szczęście, nie okazało się żartem, RS zaprezentował nową, ulepszoną wersję widelca Boxxer 2015.
Oto najważniejsze zmiany:
tłumik Charger w modelach WC i Team - znany z Pike'a, zbierający bardzo dobre opinie
upgrade sprężyny powietrznej w modelu WC
czarne golenie górne Fast Black (to chyba nie to samo co DLC??) we wszystkich modelach
każdy z trzech modeli: WC, Team i RC dostępny z dolnymi goleniami do kół 26 i 27,5
Wraz ze zmianą tłumika na Charger RS zmniejszył ilość regulacji. Teraz mamy "tylko" regulację tłumienia powrotu początkowej fazy oraz tłumienia wolnej kompresji. RS twierdzi, że fabryczne ustawienie tłumienia szybkiej kompresji i Rapid Recovery będą pasować znakomitej większości użytkowników, jak dowiodły tego testy.
W razie czego, widelec można dostroić wewnętrznie (dodanie shims?).
Jeśli chodzi o upgrade powietrznej sprężyny w modelu WC, to zamiast pokrętła zmieniającego objętość komory powietrznej, są teraz tokeny - "spacery", które umożliwiają 4 stopnie regulacji. Zmieniono też wielkość komory pozytywnej i negatywnej. Jest jeszcze jakaś jedna zmiana, ale nie mogę znaleźć szczegółów
Bardzo fajne jest to, że tłumik Charger można kupić i zamontować w każdym Boxxerze od 2011, z goleniami 35mm. A upgrade komory powietrznej w odpowiednich egzemplarzach modelu WC.
Kolejną nowością jest wprowadzenie wersji do kół 27,5". Boxxer do średnich kół waży tylko ok. 50g więcej niż "zwykły".
Wszystkie zmiany w bebechach doprowadziły do obniżenia wagi poszczególnych modeli do poziomu:
WC 26" - 2585g!!!
WC 27,5" - 2637g!
Team 26" - 2890g
Team 27,5" - 2942g
RC 26" - 2882g
RC 27,5" - 2934g
Ceny wahają się od 865$ do 1735$.
Ceny upgrade'ów: tłumik 379$, sprężyna powietrzna 188$
Ci co jeździli, twierdzą, że czuć znaczną poprawę w działaniu widelca. Ręce podobno mniej się męczą. Widelec jest bardziej czuły.
Ja się jaram, bo będę mieć Team'a w nowym rowerze, którego od razu chcę przerobić na WC. Na dodatek, będzie to mój powrót na dwupółkę po kilku latach na 2 Totemach i Foxie 36 180.
Więcej info m.in. na Pinku http://www.pinkbike.com/news/rockshox-b ... -look.html
Kilka zdjęć