Marzocchi 55 R czy Durolux rc2

KMtown
Kontakt:

Re:

Post autor: KMtown »

Troglodytor pisze: O suntour nic nie powiem, na oczy go nie widziałem, osobiście i tak mam do suntora dystans, dla mnie to dalej firma która robi amorki może i dobre ale do roweru miejskiego/lekkiego xc :)
Nie widziałeś a oceniasz moim zdaniem to trochę bez sensu :D
Wybieram duroluxa , marzochhi nie robi już takich trwałych powłok na goleniach jak dawnej, zostało to potwierdzone w tym temacie i u znajomego :)

A co do części to spokojnie je można dostać u dystrybutora :)
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

fakt, ze czesto płaci sie za marke, ale ja tez poki co nie ufałbym suntourowi do ciezszych zastosowan ;]
widziałem i nie wyglada zle, pracuje tez całkiem spoko, ale pozostaje to "ale" po połmanych duro 130 itp
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
KMtown
Kontakt:

Tylko ja się ma duro do duroluxa ? Dwie zupełnie klasy amortyzatora. To tak jak by się opierać na opiniach wadliwych serii marzochhi z 08 i 09 roku i ich przez to nie polecać. Gdzie tu sens i logika ? :)

A tak z ciekawości czy któraś z osób hejtujących suntoura jeździła na amorkach rocznik 2011 i wzwyż ? Nie chodzi mi tu o bronienie Suntoura ale denerwuje mnie ciągłe narzekanie na jakiegoś producenta tylko ze względu na to ,że opinia jest wzorowana na starych amortyzatorach a nie nowych jak w przypadku tej firmy.
Mongolski
Kontakt:

nie powiedziałem, zeby ich nie polecac ino, ze ja bym sie nie skusił na duroluxa. ;]
KMtown
Kontakt:

Re:

Mongolski pisze:... ale ja tez poki co nie ufałbym suntourowi do ciezszych zastosowan ;]
widziałem i nie wyglada zle, pracuje tez całkiem spoko, ale pozostaje to "ale" po połmanych duro 130 itp
A jednak odpowiedź brzmi jednoznacznie :P
Troglodytor
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Troglodytor »

KMtown pisze:
Troglodytor pisze: O suntour nic nie powiem, na oczy go nie widziałem, osobiście i tak mam do suntora dystans, dla mnie to dalej firma która robi amorki może i dobre ale do roweru miejskiego/lekkiego xc :)
Nie widziałeś a oceniasz moim zdaniem to trochę bez sensu :D
Wybieram duroluxa , marzochhi nie robi już takich trwałych powłok na goleniach jak dawnej, zostało to potwierdzone w tym temacie i u znajomego :)

A co do części to spokojnie je można dostać u dystrybutora :)
Jeździłem na suntorach "tylko nie na duroluxie" nawet z tego roku, nie miałem styczności z duroluxem, jeździłem na epiconie rc2, a podejrzewam że durolux w pracy niczym się nie różni, i ta praca rc2c w suntour jest upośledzona jak i regulacja. Dla człowieka, który nigdy nie miał jakiś 66rc3 czy totema lub innego konkret sprzetu, to durolux będzie chodził dobrze bo ma małe rozeznanie.. typowy sprzęt dla powiedzmy amatora. Skąd to info, że łatwo dostać części u dystrybutora ?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Nie ma Epicona z tlumikiem RC2... Epicon to widel XC, takze nic dziwnego, ze praca nie powala.

Wiesz idac Twoim tokiem rozumowania - jezdzilem na marzocchi "tylko nie na 380"; nie mialem stycznosci z nim ale jezdzilem na 44 r takze 380 pewnie beda rownie beznadziejne.

W tej cenie nowy amor, nie ma co oczekiwac cudow, ale ludzie bardzo chwala roczniki 2013+ takze nie ma co dramatyzowac.

Ja zadam odwrotne pytanie:
u jakiego dystrybutora u nas latwo dostac cokolwiek z czesci zamiennych, bez czekania do nastepnego sezonu (oby tylko nastepnego)? Idz do harfy popytaj o graty do boxa, albo do gregorio po tlumik MZ czy graty do formuli, powodzenia eeeeheheheh.
KMtown
Kontakt:

Troglodytor pisze:
Jeździłem na suntorach "tylko nie na duroluxie" nawet z tego roku, nie miałem styczności z duroluxem, jeździłem na epiconie rc2, a podejrzewam że durolux w pracy niczym się nie różni, i ta praca rc2c w suntour jest upośledzona jak i regulacja. Dla człowieka, który nigdy nie miał jakiś 66rc3 czy totema lub innego konkret sprzetu, to durolux będzie chodził dobrze bo ma małe rozeznanie.. typowy sprzęt dla powiedzmy amatora. Skąd to info, że łatwo dostać części u dystrybutora ?
Jeśli już mieszasz marzochhi 66rc3 do porównania z duroluxem rc2 to już sama cena tego amora różni się i to dość bardzo. Jeśli porównujemy amory to porównujmy je do amora innej firmy ale taj samej klasy :)
xKaNiOnx
Kontakt:

Post autor: xKaNiOnx »

Durolux RC2 2014 jest bardzo mocną konkurencją dla Lyrika MisionControl (Lyrik RC2DH już wypada lepiej) i Foxa Float 36 RC2 i na podstawie recenzji w necie + opinii użytkowników tych amorków wybrałbym Duroluxa (sam rozważałem sprzedaż mojego Float'a RC2 w zamian za zakup Duroluxa, ale różnica in plus nie byłaby powalająca, zatem jednak idę w inną stronę) .

Jedna uwaga tutaj - po zakupie Duroluxa wskazane jest zalanie goleni dolnych olejem smarującym. Suntour nie robi tego fabrycznie w celu ułatwienia serwisu userowi - amor fabrycznie jest jedynie nasmarowany SlickyHoney. Po zalaniu po kilkanaście - kilkadziesiąt ml 15WT podobno jest masło.

Wracając natomiast do wspomnianego porównania 55R 2014 vs Durolux 2014 to trzeba się zastanowić na czym Ci bardziej zależy.

55R 2014 jest już amorkiem z nowym tłumikiem DBC który zbiera bardzo wysokie noty. Dodatkowo jest to tłumik "pół" otwarty (w przeciwieństwie do Duroluxa) zatem możesz spodziewać się tego z czego Marcoki są znane - czułości na małe nierówności. Minusem tutaj jest brak zewnętrznych regulacji - podobno producent HSC i LSC ustawił w sposób prawidłowy i nie ma na co narzekać, ale jednak różne ludzie mają potrzeby. Dodatkowo 55R jest ze 150g cięży od Duroluxa - dla niektórych może mieć to jakieś tam znaczenie.

Durolux 2014:
+ bardzo dobry i chwalony tłumik z kompletem regulacji (HSC i LSC),
+ niska waga.

Marzocchi 55R 2014
+ bardzo dobry i chwalony tłumik,
+ legendarna czułość,
- brak regulacji,
- wyższa waga.

Dodatkowo pomyśl też o możliwościach serwisu w domu lub cenie w profesjonalnym serwisie oraz podejściu dystrybutora do gwarancji.
Z ciekawostek zarówno jedno jak i drugie w obu przypadkach (MZ i Suntour) ogarnia ta firma:
http://endurotrophy.pl/forum/forumdisplay.php?fid=100 (zatem nie jesteśmy już skazani na Gregorio).

BTW
Osoby które porównują Duroluxa do Domaina 318, lub patrzą przez pryzmat Duro nie wiedzą o czym piszą. Podobnie jak osoby porównujące 55R 2014 do wszystkich starych 55.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

miałem kiedyś rower górski Giant. Był do bani... Glorka pewnie też jest c*ujowa ;)
Mongolski
Kontakt:

to BTW -chyba do mnie :P

ale nie rozumiem dlaczego nie mogłbym porownac duroluxa np do domaina 318 ?
w czym ten amor procz tłumika jest lepszy od RS?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jeżeli ma lepszy tłumik (czego nie wiem) - to na pewno jest lepszy, bo puszkę Durolux też ma lepszą od Domaina, chociażby ok 0.5kg lzejszą ;)
Mongolski
Kontakt:

nie kontynuuje...
Troglodytor
Kontakt:

Re:

Post autor: Troglodytor »

xKaNiOnx pisze:Durolux RC2 2014 jest bardzo mocną konkurencją dla Lyrika MisionControl (Lyrik RC2DH już wypada lepiej) i Foxa Float 36 RC2 i na podstawie recenzji w necie + opinii użytkowników tych amorków wybrałbym Duroluxa (sam rozważałem sprzedaż mojego Float'a RC2 w zamian za zakup Duroluxa, ale różnica in plus nie byłaby powalająca, zatem jednak idę w inną stronę) .

Jedna uwaga tutaj - po zakupie Duroluxa wskazane jest zalanie goleni dolnych olejem smarującym. Suntour nie robi tego fabrycznie w celu ułatwienia serwisu userowi - amor fabrycznie jest jedynie nasmarowany SlickyHoney. Po zalaniu po kilkanaście - kilkadziesiąt ml 15WT podobno jest masło.

Wracając natomiast do wspomnianego porównania 55R 2014 vs Durolux 2014 to trzeba się zastanowić na czym Ci bardziej zależy.

55R 2014 jest już amorkiem z nowym tłumikiem DBC który zbiera bardzo wysokie noty. Dodatkowo jest to tłumik "pół" otwarty (w przeciwieństwie do Duroluxa) zatem możesz spodziewać się tego z czego Marcoki są znane - czułości na małe nierówności. Minusem tutaj jest brak zewnętrznych regulacji - podobno producent HSC i LSC ustawił w sposób prawidłowy i nie ma na co narzekać, ale jednak różne ludzie mają potrzeby. Dodatkowo 55R jest ze 150g cięży od Duroluxa - dla niektórych może mieć to jakieś tam znaczenie.

Durolux 2014:
+ bardzo dobry i chwalony tłumik z kompletem regulacji (HSC i LSC),
+ niska waga.

Marzocchi 55R 2014
+ bardzo dobry i chwalony tłumik,
+ legendarna czułość,
- brak regulacji,
- wyższa waga.

Dodatkowo pomyśl też o możliwościach serwisu w domu lub cenie w profesjonalnym serwisie oraz podejściu dystrybutora do gwarancji.
Z ciekawostek zarówno jedno jak i drugie w obu przypadkach (MZ i Suntour) ogarnia ta firma:
http://endurotrophy.pl/forum/forumdisplay.php?fid=100 (zatem nie jesteśmy już skazani na Gregorio).

BTW
Osoby które porównują Duroluxa do Domaina 318, lub patrzą przez pryzmat Duro nie wiedzą o czym piszą. Podobnie jak osoby porównujące 55R 2014 do wszystkich starych 55.

Bardzo dobrze to podsumowałeś :) Potwierdzam też, że 55r 2014 jest dość dobrze skonfigurowany fabrycznie i praca jest podobna jak stare dobre marcoki, a i tam wyżej pomyliłem tłumik, chodzi o epicon rc :mrgreen: sory za wprowadzenie w błąd.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Jesli faktycznie siedzi w tych 55r tlumik DBC, to nie jest to taka zla opcja. Zbyt duzo jednak widzialem nowych Marzo 2013+ ze zjechanymi po sezonie goleniami albo odpryskami na krancach lag (glownie te zlote golenie ala kaszima). Fabrycznie koslawe dolne golenie to tez zaden powod do dumy. Cos tam chlopaki nie ogarneli znowu... No i regulacja powrotu to troche krucho na dluzsza mete. Serwis DBC tez prosty nie bedzie, takze w tej cenie mysle ze SR jednak wygrywa.
immortal-like-a-god
Kontakt:

Post autor: immortal-like-a-god »

Temat ciekawy bo wreszcie Durolux RC2 jest dostrzegany to miło.

po przeczytaniu dotychczasowych wpisów na temat Duroluxa 2k14 wyłoniłem wg. mnie najciekawszy, chociaż nie ukrywam jest jeszcze kilka ciekawych.
Troglodytor pisze: Jeździłem na suntorach "tylko nie na duroluxie" nawet z tego roku, nie miałem styczności z duroluxem, jeździłem na epiconie rc2, a podejrzewam że durolux w pracy niczym się nie różni, i ta praca rc2c w suntour jest upośledzona jak i regulacja. Dla człowieka, który nigdy nie miał jakiś 66rc3 czy totema lub innego konkret sprzetu, to durolux będzie chodził dobrze bo ma małe rozeznanie.. typowy sprzęt dla powiedzmy amatora. Skąd to info, że łatwo dostać części u dystrybutora ?
A więc miałem Totema Solo air i wiele innych konkret sprzętów a pół roku temu zaryzykowałem i kupiłem Duroluxa RC2 i człowieku powiem Ci tak, pomacaj przejedź się i poczujesz że z tym modelem i wieloma innymi Suntour wzbił się na wyżyny.
Klasa sprzęt za małą kasę, z tego co słyszałem to nie ma problemu z gwarą, części zamiennych do wyboru do koloru i ceny nie zwalają z nóg.
więc polecam najpierw poczytać i zajrzeć na stronę dystry i ocenić zasoby części zamiennych. ja mam serdecznie dosyć Gregorio i ich chorych cen.
santaradix71
Kontakt:

Post autor: santaradix71 »

...długo biłem się z myślą czy kupić tego Duroluxa czy nie?
Tak jak pisze Marek wykonanie i działanie (może super)...Ja nie testowałem.Ale jet ale...nie da rady pozbyć się firmowych naklejek które mi się nie podobają...Wygląd jak kto lubi ale mi nie pasił...Więc kupiłem 55Rc3 Ti 2011...Marzocchi górą.
Radix
immortal-like-a-god
Kontakt:

Re:

Post autor: immortal-like-a-god »

santaradix71 pisze:...długo biłem się z myślą czy kupić tego Duroluxa czy nie?
Tak jak pisze Marek wykonanie i działanie (może super)...Ja nie testowałem.Ale jet ale...nie da rady pozbyć się firmowych naklejek które mi się nie podobają...Wygląd jak kto lubi ale mi nie pasił...Więc kupiłem 55Rc3 Ti 2011...Marzocchi górą.
Rux też źle wygląda bo ma napis SR Suntour :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
santaradix71
Kontakt:

Post autor: santaradix71 »

...Marku czy Ty zawsze musisz się czepiać?Napisałem dlaczego nie wybrałem Duroluxa...coś co się podoba jednej osobie innym może się nie podobać?!...więcej tolerancji...
p.s 2-półki wszystkie są fuuuuuuu...
Radix
ODPOWIEDZ