Klocki Ocierają co zrobić ?

RockiMountain
Kontakt:

Klocki Ocierają co zrobić ?

Post autor: RockiMountain »

Witam.
Mam problem dotyczący hamulców.
Problem polega na tym że strasznie mi hamuje przednie koło i nie wiem co z tym zrobić wiem że tarcza mi ociera o klocki ale co zrobić żeby nie ocierała?.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jaki hamulec, jaka tarcza, jaki amortyzator? Co to znaczy że strasznie hamuje?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Może puść klamkę?
albo inaczej...
Puść te Heble!
c24rny
Kontakt:

Post autor: c24rny »

wyciągnij klocki. przestanie hamować...
kroniowiórka
Kontakt:

Post autor: kroniowiórka »

Posmaruj Kujawskim
RockiMountain
Kontakt:

Widzę że otaczają mnie kretyni.
RockiMountain
Kontakt:

Muszel avidy klocki pół metaliczne amortyzator Spinner Cargono kolo zamiast się ładnie kręcić to go hamuje.
Vinrael
Kontakt:

Nie ubliżaj. Sam nie podałeś żadnych szczegółów jak nawet co to za hamulec, jaki amortyzator, czy cokolwiek próbowałeś ustawiać, czy hamulec jest odpowietrzony, czy tarcza prosta, dosłownie nic. A więc czemu to nas wyzywasz od kretynów?

Dalej - jakie avidy, Code? Elixir? Juicy? BB5? BB7? Tarcze proste?

Na dodatek - nie pisz posta pod postem. Używaj opcji edytuj.

Już pomijając Twoją ignorancję. Próbowałeś odkręcić hamulec, wcisnąć klamkę na najbardziej ocierającym miejscu, i na wciśniętej klamce przykręcać? Jak nie, to spróbuj.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Vinrael pisze:Dalej - jakie avidy, Code? Elixir? Juicy? BB5? BB7? Tarcze proste?
....
Próbowałeś odkręcić hamulec, wcisnąć klamkę na najbardziej ocierającym miejscu, i na wciśniętej klamce przykręcać? Jak nie, to spróbuj.
+1
koniuszy
Kontakt:

Re:

Post autor: koniuszy »

Vinrael pisze:Nie ubliżaj. Sam nie podałeś żadnych szczegółów jak nawet co to za hamulec, jaki amortyzator, czy cokolwiek próbowałeś ustawiać, czy hamulec jest odpowietrzony, czy tarcza prosta, dosłownie nic. A więc czemu to nas wyzywasz od kretynów?
.
sam najpierw glupio odpowiedziales koledze a teraz go pouczasz... ejjjj.

Odnosnie problem z tarcza to moze byc wiele powodow, zle ustawienie hamulca, zla regulacja albo krzywa tarcza. mi sie najczesciej zdarza to ostatnie, trzeba wtedy bardzo dekilatnie kombinerkami popracowac. odnosnie pozostalych, musisz sprawcic czy dobrze ustawione (regulacje na klamce itd). no i podaj tez model, to moze cos wiecej doradzimy.

pozdrawiam!
c24rny
Kontakt:

Post autor: c24rny »

sprawdź też grubość klocków. Jak kupowałeś to do swojego modelu hampla? I tak jak koledzy piszą - sprawdź jak wygląda tarcza. Ewentualnie ściągnij hamulec z tarczy, ściągnij klocki i zobacz na tłoczki. Jakby co to patrz tu: http://www.rowerowe-porady.pl/jak-wyreg ... w-rowerze/ - powinno pomóc.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Zmieniałeś klocki na nowe? Cofnij tłoczki.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Vinrael
Kontakt:

koniuszy - niedoprecyzowane pytanie, więc moja odpowiedź nie była głupia. Była prawidłowa. Czasami ludzie po prostu muszą pomyśleć w sposób logiczny - czy podane przeze mnie informacje dostarczają wystarczającą ilość danych, aby problem mógł zostać rozwiązany? Mam mu wypisywać wszystkie możliwe możliwości? To on koniecznie chce dostać odpowiedź. On powinien się postarać.
prolite
Kontakt:

Post autor: prolite »

Siema'
To moze ja powiem jak to robie
1. Sprawdzacz czy tarcza jest prost jak krzywa to ja centrujesz ogdnijaca lekko palcami. Jesli jednak jest prosta lub mimo wycentrowana nadal ociera patrz 2.
2. sprawdasz po ktorej stronie hamulec ociera o ktorys z klockow centrujesz zacisk )nie zawsze wystarcza poluzowanie srob i wcisnienie klami trzeba to zrobic metoda prob i bledow na wyczucie) jak nadal ociera patrz p 3.
3. Mimo wykonanych ruchów 1,2 nadal ociera przyczyna moze byc
a) zapowietrzony zacisk
- wyjmujesz klocki rozpychasz tłoczki wsadasz bleed block (czyli bloczek pomiedzy tłoczki adekwaty do twojego typu i modelu hamulca (dostarczaja go razm z nowym hamulcem przy zakupie w pudelku) podlaczasz strzykawe odpowietrzasz
b) jeden lub wiecej z tłoczków zapiekł się i nie wraca
- odkrecasz zacisk od kabla rozbierasz zacisk wymieniasz uszczelki odpowietrzasz jak w pt "a)"
c) Zbyt dużo oleju w układzie :
- wiele razy ludzie odpowietrzaja hamulec na "rowerze" czyli bez uzycia bleed block'a jest w tym zagrożenie że klocki mogą być zużyte podczas tej czynnosci i porostu odpowietrzajac hamulec do ukladu dostaja sie zbyt duza ilosc oleju powoduje to że przy wymianie klockow na nowe tloczki nie wracaja calkowicie na swoje miejsce co powoduje usytuowanie klocków (tych nowych) zbyt blisko tarczy cztaj. ocieranie

Pozdrawiam,

aa jeszcze jednk jak pomodlem to wejdz tutaj i kup lub/i polub te strone i wesprzyj tym samym nasz (nasz czyli rowniez twoj zapraszamy) bikepark Hafjell https://www.facebook.com/savehafjellbikepark?fref=ts
koniuszy
Kontakt:

Re:

Post autor: koniuszy »

Vinrael pisze:koniuszy - niedoprecyzowane pytanie, więc moja odpowiedź nie była głupia. Była prawidłowa. Czasami ludzie po prostu muszą pomyśleć w sposób logiczny - czy podane przeze mnie informacje dostarczają wystarczającą ilość danych, aby problem mógł zostać rozwiązany?
nie wiem po co te filozofie, dla mnie nie byla prawidlowa, to ze kolega pominal szczegoly, nie znaczy ze mozna mu glupio odpisywac, tyle.
ODPOWIEDZ