Wybór nowego napędu
Wybór nowego napędu
Cześć
Mój napęd powoli się sypie i prosiłbym o pomoc w wyborze nowego. Napęd ma być do lokalnego FR, ale też do zwykłej jazdy. Aktualnie jeżdżę na 8 rzędowej Sram X4, kasecie 11-32 i blacie 42T. Potrzebuje kasety, łańcucha, przerzutki z manetką i może też blat. Wybrać napęd 9 czy 10 rzędowy? Chciałbym przeznaczyć na wszystko 650 zł, ale fajnie gdyby było mniej. Czy można spodziewać się jakichś promocji na zimę?
Mój napęd powoli się sypie i prosiłbym o pomoc w wyborze nowego. Napęd ma być do lokalnego FR, ale też do zwykłej jazdy. Aktualnie jeżdżę na 8 rzędowej Sram X4, kasecie 11-32 i blacie 42T. Potrzebuje kasety, łańcucha, przerzutki z manetką i może też blat. Wybrać napęd 9 czy 10 rzędowy? Chciałbym przeznaczyć na wszystko 650 zł, ale fajnie gdyby było mniej. Czy można spodziewać się jakichś promocji na zimę?
-
- Kontakt:
Kup komplet od Zee, ja mam w swoim drugim rowerze blat 32t, kasetę 11-36 (oczywiście 10 rzędów) jeżdżę bez przedniej przerzutki i jeszcze nie było górki, której bym nie wycisnął. Czasem trochę brakuje z górki, ale coś za coś. Na początku ustawianie zajęło mi sporo czasu, ale praca i wytrzymałość jest naprawdę bardzo dobra. Nowy komplet w rowerowym.com wyszedł mi po rabacie około 550 pln.
SRAM - Kaseta PG-1030 (10-rzędowa) [2013]
Shimano - Przerzutka tylna Zee RD-M640 (10 biegów) [2013]
Shimano - Dźwignia przerzutki Zee SL-M640 [2013]
Unex - Zestaw linek i pancerzy do przerzutek Sleek
SRAM - Łańcuch PC-1051
A SRAM praca ta sama co w Shimano z tym, ze jak dla mnie wystaje na bok i łatwiej ja uszkodzić (chodzi oczywiście o przerzutkę).
SRAM - Kaseta PG-1030 (10-rzędowa) [2013]
Shimano - Przerzutka tylna Zee RD-M640 (10 biegów) [2013]
Shimano - Dźwignia przerzutki Zee SL-M640 [2013]
Unex - Zestaw linek i pancerzy do przerzutek Sleek
SRAM - Łańcuch PC-1051
A SRAM praca ta sama co w Shimano z tym, ze jak dla mnie wystaje na bok i łatwiej ja uszkodzić (chodzi oczywiście o przerzutkę).
-
- Kontakt:
Oj, ja bym napisał, że "będzie to działać", nigdy bym się nie pokusił o użycie "dobrze" pod kątem tej konfiguracji. Mam dokładnie taki sam komplet manetka-automat i nie narzekam, bo z myślą "byle było" kupowałem ten zestaw, jednak np. wczoraj w górach jeździłem na rowerze z kompletem ZEE i nie ma to w ogóle porównania, na sucho jak i pod obciążeniem działa świetnie, bez przeskoków czy zbędnego czasu.
Jeśli szukasz taniutkiego zestawu to bier sora-alivio, jeśli szukasz dobrej pracy zestaw ZEE będzie odpowiedni.
Jeśli szukasz taniutkiego zestawu to bier sora-alivio, jeśli szukasz dobrej pracy zestaw ZEE będzie odpowiedni.
-
- Kontakt:
Wahałem się z tym "dobrze"
W hornecie obecnie mam komplet Alivio M410/430 i po wywaleniu jednej sprężyny z przerzutki zastaw o wiele mniej się tłucze i ma lepszy naciąg łańcucha niż w oryginale. A w naletce wywaliłem wyświetlacz by zyskać troche miejsca na klamke (Juicy 5).

Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
tak jak inni pisza komplet zee (kaseta z wyzszej polki lancuch tez manetka przerzutka) za calosc dalem chyba 520 z wysylka na poczatku tego sezonu. znalazlem sklep ktory oferowal caly sprzet taniej niz reszta. jezeli chcesz nazwe sklepu napisz mi na pw poszukam paragonu i podam Ci. Jezeli bys wzial nizszy model kasety i lancucha pewnie zaoszczedzil bys jeszcze te 20 moze 30 zl
EDIT tansze przerzutki maja tendencje do przeskiwania na wiekszych nierownosciach typu sora alivio deore. zee ma blokade zalaczasz podczas zjazdow i nic ci nawet na chwile nie przeskoczy.
W przypadku zee bierz wersje FR przystosowana na kasety 11-36 jezeli ma byc do FR.
EDIT tansze przerzutki maja tendencje do przeskiwania na wiekszych nierownosciach typu sora alivio deore. zee ma blokade zalaczasz podczas zjazdow i nic ci nawet na chwile nie przeskoczy.
W przypadku zee bierz wersje FR przystosowana na kasety 11-36 jezeli ma byc do FR.
Pozwólcie, że też zapytam w tym temacie. Stoje przed zmianą napędu. Chciałbym założyć blat 36 ewentualnie 38 zębów, kasete i łańcuch na 10-tke.. Pytanie jaka przerzutka? Brać Deore 615 na średnim wózku ze sprzęgłem za ~ 170 zł, czy lepiej będzie dołożyć do Zee FR za ok. ~ 195 zł? Kasa wielkiej roli nie gra bo i wielkiej rozbieżności tu nie ma
Chodzi mi tylko o to, czy będzie jakaś zauważalna różnica między tymi dwoma przerzutkami i czy warto dopłacić do Zee?