Połączenie Duncon Cane Corso 07' + DHX 5.0 Air - możliwe ?

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Połączenie Duncon Cane Corso 07' + DHX 5.0 Air - możliwe ?

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam. Od pewnego czasu przymierzam się do wykonania gruntownego remontu mojego roweru http://www.dh-zone.com/pl/bikes/dc-cane-corso-shiver-dc. ( nieco nieaktualne zdjęcie )

Chciałbym wymienić w nim parę rzeczy ( napęd, koła, tylny damper itp. ) , bo po prostu przywiązałem się do tego seta ( Shiver + Cane Corso ) i szkoda zmieniać mi rower szczególnie, że mój Shiver jest w perfekcyjnym stanie i wszystko wskazuje na to, że będę mógł przejeździć nim bez większych problemów jeszcze ok 5 lat.

Jako, że chciałbym również zdjąć trochę z wagi całości pomyślałem nad wymianą dampera ( aktualnie sprężynowy manitou swinger x4 ).

Docelowy damper który przychodzi mi na myśl to Fox DHX 5.0 Air http://www.cult-bikes.com/FoxDHXair.htm

Pytanie brzmi: słyszałem, że nie do każdej ramy można założyć powietrzny damper, jak jest w przypadku Cane Corso 2007 i DHX 5.0 Air ?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

co do powietrza z tyłu, zależy od przełożenia i charakterystyki ramy. Myślę, że do swojej możesz wkładać, tylko spodziewaj się zupełnie innego zawieszenia ;) na pewno nie będzie się nadawać na wielkie dropowanie.

Wagę można zbijać tutaj wszędzie, pytanie tylko ile masz $$, jak jeździsz i ile ważysz (czyli na jakie wylajtowane części można sobie pozwolić)
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

A co z zaworem bottom-out w DHXie ? Mówisz, że zrobi się całkiem liniowo ?
MUSZEL
Kontakt:

jak znajdziesz damper z małą puszką, albo zmniejszysz te puszkę np. wlewając ciut oleju (jest wiele sposobów na zmniejszenie objętości puszki powietrznej), nie będzie dobijał na pewno, ale charakterystyka wykorzystywania skoku w powietrzu moim (zaznaczam, moim) zdaniem nie będzie nadawać się do hardkorów. Do zjazdów, jakichś tam hop jak najbardziej ok, ale nie do hardkoru ;) stąd też pytanie jak jeździsz
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Największy drop w moim życiu miał 5 metrów, NIE JESTEM JAKIMŚ HARDKOREM :D . Teraz zwykle latam hopki bardziej na odległość, niż spadam, więc chyba da radę.
MUSZEL
Kontakt:

no dobra, to ile masz $$ i ile ważysz, i co konkretnie byś chciał wymienić? ;)
ODPOWIEDZ