Jaki rower FR/DH polecacie?

Torox1
Kontakt:

Jaki rower FR/DH polecacie?

Post autor: Torox1 »

Siema. Czy warto kupić mi rower Iron Horse 7point3? Cena dość mała, mam wątpliwości jedynie co do amora, Marzocchi Bomber Junior T - dobry on jest? Dobrze pracuje? Będzie to mój 1 full i chciałbym go do DH i FR ale z głównym naciskiem na FR :) Możecie go polecić? Czy lepiej szukać czegoś innego?

http://olx.pl/oferta/niezniszczalny-iro ... 6APVD.html
Banan Zwyczajny
Kontakt:

Post autor: Banan Zwyczajny »

7point3 to bardziej rama do enduro z dużym skokiem. Niemniej "polskie" FR ogarnie bez problemu. Trochę biedny osprzęt. Obczaj te:
http://olx.pl/oferta/specialized-big-hi ... 7b61488b01
http://olx.pl/oferta/giant-faith-06-CID ... 21d8f2b519
Zdecydowanie ciekawszy osprzęt. Na pewno stargujesz się na te 3k. Obie ramki mają więcej skoku (8 cali), ale geometrie typowo FR. Giant ma podobnie rozwiązane zawieszenie jak ten IH, zawiecha Big Hita jest bardziej czuła, ale też bardziej buja (z resztą to również kwestia ustawienia dampera).
Torox1
Kontakt:

Ramę kiedyś pewnie zmieniłbym na coś lepszego, damper DHX 3.0 testowałem u kolegi i jestem zadowolony z jego pracy, przerzutkę Alivio bym pewnie też w najbliższym czasie zmienił chociaż mam ją w obecnym rowerze i nie mam z nią żadnych problemów :)

Poza tym z tego co widzę to w Bid Hicie tym co dałeś link jest gorsza przerzutka (Sora), damper ten sam i amor RS Totem a ja chcę 2 półkę. Poza tym nie chcę też ramy o konstrukcji otwartej jak Big Hit tylko zamkniętą z takim wahaczem jak ma IH 7point3, Glory, IH Sunday itp. Ogólnie Big Hit ma dość podobny osprzęt a jest droższy.

Giant Faith - amor ten sam co w 7point3, damper i przerzutka lepsze (cena też wyższa :D ).

Jak bym kupił tego 7point3 to powoli bym też w niego inwestował (lepsze części itp.).

A jak jest z pracą Juniora T?
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

DHX 3.0 to jest gówno nie damper i to bym zmieniał w pierwszej kolejności. :) Ale do rzeczy z tych wszystkich brałbym Big Hita, Sora jest gorsza od Alivio? Z jakiej strony? Wolę Totema w dobrym stanie niż Juniora który jest czuły ale nie ma regulacji i działa w sumie jakoś bez szału.
Adas^^
Kontakt:

Re:

Post autor: Adas^^ »

UfuS78 pisze:DHX 3.0 to jest gówno nie damper

Miałeś? Skąd taka opinia?
EDIT: teraz dopatrzyłem w bc że miałeś. Czemu tak twierdzisz?
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

Bo jeździłem na wielu innych damperach i trochę tego przerobiłem. Przelatuje przez skok tłumienie działa jak chce. Żadnego DHX'a nie polecam bo to nie wart tej kasy zabawka. Chyba że ktoś chce żeby fajnie się uginało jak jedzie przez miasto to może to ma sens. ;)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

To jest kwestia preferencji, niektórzy zachwalają Foxa za czułość inni na niego psioczą. Znam ludzi którzy jeżdżą na DHX'ach, Van'ach i sobie chwalą, ja osobiście przerobiłem kilka fox'ów i moim preferencją najbardziej przypadł Manitou/5th Element.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Torox1
Kontakt:

Więc jaki damper polecacie w rozsądnej kasie? Nie mam za dużo a też planuje właśnie go zmienić :) Na 2 półce mi zależy i 1 półki nie kupię a jak sami piszecie Junior T jest dość czuły. Na Totemie jeździłem i nie zrobił na mnie jakiegoś super wrażenia.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Jeżeli to Twój pierwszy full i nie masz doświadczenia z damperami to go zostaw. Jak już trochę pojeździsz to sam ocenisz czy Ci odpowiada czy nie.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
malek
Kontakt:

Re:

Post autor: malek »

Banan Zwyczajny pisze:7point3 to bardziej rama do enduro z dużym skokiem.
No chyba sobie jaja robisz, 7 point to przecież właśnie rama stworzona do fr. Bardziej pod enduro była robiona rama 6 point, mniejszy skok, lżejsza konstrukcja i inna geometria.

Sam mam 7 pointa i jak dla mnie to genialna rama, bardzo skoczna, zwinna i progresywna.
Geometria może i mocno odbiega od panującej mody np. dość stromy kąt główki 67 stopni, ale w połączeniu z szeroką kierownicą prowadzi się pewnie i stabilnie.

Trzeba jedynie zwrócić uwagę czy nie robią się luzy na dolnym linku bo łożyska są dość drogie i raczej trudno dostępne.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

wg. mnie ten 7 point przy obecnych std. to nawet pod enduro się nie łapie z takimi kątami.
Wiadomo, że sprzęt sam nie jeździ ale zobacz jak nienaturalnie wygląda ta rama z 2półką.
Jakby przed chwilą miała spotkanie z drzewem.
Może poszukałbyś coś mniej znanego w podobnej cenie.
Gdzieś ostatnio widziałem ogłoszenie sprzedaży Omena na Boxxerze, całkiem dobrze to wyglądało.
Rama może nie wygląda jakoś pięknie (wg. mnie), ale znajomy miał i bardzo fajnie to pracowało.
Na pewno lepiej będzie ci się na tym zjeżdżać niż na wszystkich wyżej wymienionych rowerach.
Może oprócz Faitha ;)
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Torox1
Kontakt:

Hehe :D Właśnie to samo pomyślałem widząc ten rower pierwszy raz na oczy "wygląda jak by dobił w drzewo..." :D

PS. Możliwe że mój budżet na rower zwiększy się na 3800zł :) Tylko już niestety nie mam pomysłów czego szukać w tej cenie.

Kryteria jakie musi dla mnie spełniać full:
- fajny amor 2 półkowy 200mm,
- fajny wygląd ogólny,
- dobre kąty, odpowiednia geometria itp.,
- w miarę dobry osprzęt żeby nie musiał co chwile leżeć w serwisie :)

Szukałem już takich rowerów jak: DunCon Cane Corso 2008, Iron Horse Sunday, Giant Glory, miałem kilka na oku ale nic z tego nie wyszło :/ Było kilka okazji które mi wykupili i nie zdążyłem a teraz z wyżej wymienionych rowerów wszystkie wykraczają poza mój budżet :/
koniuszy
Kontakt:

Post autor: koniuszy »

ja bym nie kombinowal w tej cenie na sile z jakims 2-pulkowym fullem. Doradzalbym zainwestowac w jakiegos lekkiego fulla, w stylu enduro. zjazdowki w tej cenie bywaja naprwade ostro zmeczone.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Myślę, że przy takim budżecie można spokojnie coś ciekawego wyszukać.
Tylko trzeba cierpliwości a czasem dobrej negocjacji ;)
Glory 01 dh myślę, że będzie można znaleźć w budżecie.
To jest ten omen o którym myślałem
http://olx.pl/oferta/omen-vigo-2010-zam ... 84da9dcac7

Oczywiście trzeba sprawdzić w jakim stanie dokładnie jest. Ale w tej kasie to dobra propozycja.
Masz boxxa 10, rama ma aktualną geometrię i naprawdę fajnie to jeździ.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Torox1
Kontakt:

Jakoś nie jestem przekonany to wyglądu tej ramy i jej wytrzymałości ze względu na budowę :/ Poza tym nie jest przypadkiem tak że cały syf z tylnego koła leci na damper?

PS. Ten Omen był pęknięty i spawany jak zresztą pisze w opisie :/
Paweu
Kontakt:

Post autor: Paweu »

Przy takim budżecie bez problemu coś znajdziesz, tylko musisz szukać i być cierpliwym. Ja miałem jeszcze mniejszy budżet niż ty i udało mi się kupić prawie nowego Voltage'a za 3k. Sezon już praktycznie się skończył i ceny rowerów polecą trochę w dół, tylko musisz ciągle szukać! ;)
Torox1
Kontakt:

Mi właśnie się troszkę spieszy z zakupem fulla, nie mówię że muszę go kupić już w tym tygodniu ale na pewno do końca tego roku ponieważ jak spadnie śnieg także mam zamiar jeździć - i tu moje bardzo ważne pytanie. Co z amorem i damperem? Jak będą mrozy to nie będą robiły się twarde? Mój obecny rower XC ma jakiś tam amor Suntour XCM i on jest twardy już przy 10*C i zdaję sobie sprawę z tego że jest to sama sprężyna bez kropli oleju. Tak więc jeżeli np. taki Boxxer lub 888 ma otwartą kąpiel olejową w środku to będzie zawsze miękki i płynny niezależnie od temperatury?
ostatni_archaniol
Kontakt:

Post autor: ostatni_archaniol »

A ile chcesz wydać na cały rower ??, czasem lepiej coś poskładać, bo poskładasz na takich częściach jakie chcesz, a nie kupić całość i wymieniać bo wyjdzie dwa razy więcej. Ja składałem swój rowera a potem jak była kasa to coś wymieniałem ale zawsze to było to co ja chciałem.
Torox1
Kontakt:

Składać się boję bo nie chcę żeby wyszło mnie drożej niż przewidywałem. Mój znajomy składając rower wydał 2x więcej niż jak by kupił w całości używany. Na rower będę miał do dyspozycji około 3800zł jeżeli sprzedam swój aktualny.
ODPOWIEDZ