wish z boxxerem?

SpecHornet
Kontakt:

wish z boxxerem?

Post autor: SpecHornet »

Co sądzicie o zamontowaniu boxxera do wisha? Jeżdżę lekkie DH/fr. Jaki damper polecacie. Ważę 85 kg.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to jest rama pod jednopółki 160-180 skoku max. Ktoś tam jeździł, ale na własną odpowiedzialność. Uprzedzając kolejne pytania... nie.
;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Ale niektóre 1 półki są wyższe i to sporo od boxxera, więc jak to jest?
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

a2c boxa = a2z totema...
SegatiV
Kontakt:

Właśnie, ja w takiej konfiguracji martwił bym się raczej o pracę zawieszenia niż o wytrzymałość, nie zapominajmy, że od lat ludzie (w tym i ja swego czasu) wpychają 2półki do sztywniaków :)

Ja bym nie kombinował bo dobry amor 160-180mm skonu pracuje miodnie, dobrze ustawiony nie będzie ustępować 2półce, a liniowość pracy 2półki może (ale nie musi) zaburzać pracy dupy.
MUSZEL
Kontakt:

nie ma wyższych jedno półek od Boxxa, chyba że cofniemy się 10 lat wstecz i popatrzymy na rocznik 2005 od Marza ;)
dla mnie nie ma sensu pakować do ramy bikeparkowej Boxxa. Jaki tego sens? Taki jak włożenie Monstera do Wigry 3 ;)
SegatiV
Kontakt:

To samo napisałem :) Wyrosłem już lata temu z tego, teraz marzy mi się taki łisz czy inna podobna bikeparkowa zabaweczka FReczka z jednopółkowym amorkiem do 160mm <3

Ahh, żeby te starsze voltage były mocniejsze :P
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

a ja mam 2 polke i jest ona do bikeparku i co? I nic. W razie czego masz sprzet na zjazd w gory. Jeździ się super. Masa ludzi tak jeździ - nic nadzwyczajnego. Wiec zarowno jedno jak i dwu bym widzial w takiej ramie bez żadnego "ale". Nic jej sie nie stanie a wiadomo ze amor bedzie mial wszystkie zalety dwupolki no i boxxer to zawsze niezły wybór, praca, waga itd :) Muszel ma sklonnosci do mocnej przesady jak zwykle porownujac to z wigry i monsterem no to sory...Troszke za bardzo chyba chcecie każdy element roweru dopasować sztywno do miejsca użytkowania. Jak ma 2 polke to juz TYLKO dh i gory, jak jedno to juz tylko do FR na bikepark.
MUSZEL
Kontakt:

Kwiat, może przesadziłem z tym porównaniem ;)
ale Twoja Kona ma pewnie z 8 cali skoku, to się nie dziwie że masz 2 półke ;) ale to mała zwinna ramka o skoku 160mm, dlatego nie widzę takiego sensu ;) jak ktoś potrzebuje 2-półki to i potrzebuje innej ramy niż ta
SegatiV
Kontakt:

Re:

MUSZEL pisze: jak ktoś potrzebuje 2-półki to i potrzebuje innej ramy niż ta
O! O! O! I tutaj trafiłeś w sedno. Rowery są tak wyspecjalizowane, że mieszanie stylów nie jest wskazane, można mieć jeden rower do "wszystkiego", ale lepiej żeby wszystko współgrało ze sobą.

Dajmy na to, że ktoś chcę parkowego roweru używać też na trasie zjazdowej - wpakowanie tam amora 2półkowego 200mm wcale nie polepszy jego zjazdowych właściwości, a straci swoją zaletę - zwinność itd. Dobre dobrany sztywniak z 150mm z przodu + ogarnięta osoba jeżdżąca na nim wymiecie gościa który ma rower poskładany od dupy strony i bez umiejętności. Więc lepiej zabrać się za siebie, a z czasem na prawdę doceni się to, że ma się lepiej skonfigurowany rower. Wśród niedoświadczonych panuje przekonanie, że większy amorkyzator jest lepszy bo... jest większy, a tu dupa, to nie tak tu działa :)

Kup łisza, ogarnij fajny amorek 160-180mm i będzie Pan zadowoloooony.
Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Też jestem za jednopółką ponieważ będzie dużo lepiej wyglądać z tą ramą.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

http://img21.olx.pl/images_tablicapl/14 ... rev001.jpg

źle jest? A ten nasz Godziek Szymon to na jakim konfigu jeździł? 2 polka + taki wish chyba? W FR sie sprawdziło :)
MUSZEL
Kontakt:

Godziek Panie Kwiat jeździł na Dartmoor Roots, a nie Wish ;)
http://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/dh-fr/prod/roots
Roots ma już 200mm skoku na tyle i jak najbardziej nadaje się do dwu półki ;)
Gulczas
Kontakt:

Post autor: Gulczas »

Pakowanie dwu półki do Wisha czy Sody to głupota. Są to typowe ramy do Fr przeznaczone pod amorki 160-180mm. Bez sensu wsadzać tam Boxxa, bo rama traci wszystkie swoje zalety...
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Sam myślałem nad Boxxerem z Solo Air do Wisha '13, ale jednak wziąłem Lyrika i nie żałuję ani trochę.
Nawet Boxxer Keronite waży i tak około 300-400 gram więcej od Lyrika na powietrzu. Jakichś olbrzymich różnic w sztywności nie odczułem. Tłumiki praktycznie takie same, golenie dolne też.
Do przodu do Wisha lepiej pakować powietrze, rama ma przełożenie progresywne więc lepiej żeby przy lądowaniach przód zbytnio nie nurkował w dół.
Damper tylko w tłumieniu M/M i z dużą puchą - rama i tak jest progresywna, mała pucha tylko zwiększy progresję na końcu skoku i nie wykorzystasz go nigdy. Ewentualnie można pakować jakiś damper sprężynowy pokroju Foxa Van, ale raczej bym się na to nie skusił bo to trochę nie potrzebna waga w tego typu ramie.
Ogólnie proponuję jakąś jednopółkę z dobrym tłumikiem na powietrzu (Totem RC2DH, Lyrik RC2DH, na bogato BOS Deville) i na tył jakiś damper powietrzny (Fox RP23, Roco air, jakieś nowe X-Fusion) - nawet Monarch R seryjny całkiem dobrze sobie daje radę - albo w wersji mniej budżetowej CCDBAir i troszkę mu podbić progresję.
Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

To jest moj config

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=94541

Wish i boxxer. Jezdzi mi sie genialnie i bez problemow. Wprawdzie jest opuszczony na polkach co w opisie zamiescilem ale ogolnie mysle ze jest to dobre polaczenie. Bo co z tego ze z tylu jest 160mm a z przodu 200mm? Do wszystkiego da sie przyzwyczaic.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Szymon_331 rower który wcześniej zamieścił Kwiat to nie Twój rower przed upgrade'ami? ;)

Z resztą nawet Ty masz w planach 'Widelec na jakieś powietrzne jednopółkowe 180mm'. Więc gdybyś miał możliwość wyboru np. Totem/Lyrik na powietrzu a jakikolwiek Boxxer, co byś wziął?

Ja nie mówię że Boxxer jest zły do tej ramy (w końcu i tu i tu taka sama wysokość a2c), ale gdybym miał możliwość wyboru to brałbym jednopółkę 160-180mm (dokładnie przed takim wyborem stałem jakieś 8 miesięcy temu).

[EDIT] A i ja się pochwalę konfigiem, na dole prawie aktualne zdjęcia.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=93818
Szymon_331
Kontakt:

Re: wish z boxxerem?

Post autor: Szymon_331 »

Z resztą nawet Ty masz w planach 'Widelec na jakieś powietrzne jednopółkowe 180mm'. Więc gdybyś miał możliwość wyboru np. Totem/Lyrik na powietrzu a jakikolwiek Boxxer, co byś wziął?
Totema bym nie wziął ale już Lyrika jak najbardziej.

Dokładnie tak, myślę nad zmianą na jednopółkowy sztuciec o skoku w okolicach 180mm ale nie dla tego że 180mm skoku lepiej może współgrać z 160mm z tyłu czy w jakiś konkretny sposób może zmienić geometrię roweru. Kwestia wagi. Jednopółkowy powietrzny uginacz moze być nawet około 1kg lżejszy od tego boxxera którego mam teraz a to już dużo.

Obecnie taka konfiguracja mnie bardzo pasuje. Nadaje się i do DH i do enduro. Tak, jeżdżę w enduro z boxxerem z przodu.
ODPOWIEDZ