wish z boxxerem?
-
- Kontakt:
wish z boxxerem?
Co sądzicie o zamontowaniu boxxera do wisha? Jeżdżę lekkie DH/fr. Jaki damper polecacie. Ważę 85 kg.
Właśnie, ja w takiej konfiguracji martwił bym się raczej o pracę zawieszenia niż o wytrzymałość, nie zapominajmy, że od lat ludzie (w tym i ja swego czasu) wpychają 2półki do sztywniaków 
Ja bym nie kombinował bo dobry amor 160-180mm skonu pracuje miodnie, dobrze ustawiony nie będzie ustępować 2półce, a liniowość pracy 2półki może (ale nie musi) zaburzać pracy dupy.

Ja bym nie kombinował bo dobry amor 160-180mm skonu pracuje miodnie, dobrze ustawiony nie będzie ustępować 2półce, a liniowość pracy 2półki może (ale nie musi) zaburzać pracy dupy.
a ja mam 2 polke i jest ona do bikeparku i co? I nic. W razie czego masz sprzet na zjazd w gory. Jeździ się super. Masa ludzi tak jeździ - nic nadzwyczajnego. Wiec zarowno jedno jak i dwu bym widzial w takiej ramie bez żadnego "ale". Nic jej sie nie stanie a wiadomo ze amor bedzie mial wszystkie zalety dwupolki no i boxxer to zawsze niezły wybór, praca, waga itd
Muszel ma sklonnosci do mocnej przesady jak zwykle porownujac to z wigry i monsterem no to sory...Troszke za bardzo chyba chcecie każdy element roweru dopasować sztywno do miejsca użytkowania. Jak ma 2 polke to juz TYLKO dh i gory, jak jedno to juz tylko do FR na bikepark.

Re:
O! O! O! I tutaj trafiłeś w sedno. Rowery są tak wyspecjalizowane, że mieszanie stylów nie jest wskazane, można mieć jeden rower do "wszystkiego", ale lepiej żeby wszystko współgrało ze sobą.MUSZEL pisze: jak ktoś potrzebuje 2-półki to i potrzebuje innej ramy niż ta
Dajmy na to, że ktoś chcę parkowego roweru używać też na trasie zjazdowej - wpakowanie tam amora 2półkowego 200mm wcale nie polepszy jego zjazdowych właściwości, a straci swoją zaletę - zwinność itd. Dobre dobrany sztywniak z 150mm z przodu + ogarnięta osoba jeżdżąca na nim wymiecie gościa który ma rower poskładany od dupy strony i bez umiejętności. Więc lepiej zabrać się za siebie, a z czasem na prawdę doceni się to, że ma się lepiej skonfigurowany rower. Wśród niedoświadczonych panuje przekonanie, że większy amorkyzator jest lepszy bo... jest większy, a tu dupa, to nie tak tu działa

Kup łisza, ogarnij fajny amorek 160-180mm i będzie Pan zadowoloooony.
http://img21.olx.pl/images_tablicapl/14 ... rev001.jpg
źle jest? A ten nasz Godziek Szymon to na jakim konfigu jeździł? 2 polka + taki wish chyba? W FR sie sprawdziło
źle jest? A ten nasz Godziek Szymon to na jakim konfigu jeździł? 2 polka + taki wish chyba? W FR sie sprawdziło

Godziek Panie Kwiat jeździł na Dartmoor Roots, a nie Wish 
http://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/dh-fr/prod/roots
Roots ma już 200mm skoku na tyle i jak najbardziej nadaje się do dwu półki

http://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/dh-fr/prod/roots
Roots ma już 200mm skoku na tyle i jak najbardziej nadaje się do dwu półki

Sam myślałem nad Boxxerem z Solo Air do Wisha '13, ale jednak wziąłem Lyrika i nie żałuję ani trochę.
Nawet Boxxer Keronite waży i tak około 300-400 gram więcej od Lyrika na powietrzu. Jakichś olbrzymich różnic w sztywności nie odczułem. Tłumiki praktycznie takie same, golenie dolne też.
Do przodu do Wisha lepiej pakować powietrze, rama ma przełożenie progresywne więc lepiej żeby przy lądowaniach przód zbytnio nie nurkował w dół.
Damper tylko w tłumieniu M/M i z dużą puchą - rama i tak jest progresywna, mała pucha tylko zwiększy progresję na końcu skoku i nie wykorzystasz go nigdy. Ewentualnie można pakować jakiś damper sprężynowy pokroju Foxa Van, ale raczej bym się na to nie skusił bo to trochę nie potrzebna waga w tego typu ramie.
Ogólnie proponuję jakąś jednopółkę z dobrym tłumikiem na powietrzu (Totem RC2DH, Lyrik RC2DH, na bogato BOS Deville) i na tył jakiś damper powietrzny (Fox RP23, Roco air, jakieś nowe X-Fusion) - nawet Monarch R seryjny całkiem dobrze sobie daje radę - albo w wersji mniej budżetowej CCDBAir i troszkę mu podbić progresję.
Nawet Boxxer Keronite waży i tak około 300-400 gram więcej od Lyrika na powietrzu. Jakichś olbrzymich różnic w sztywności nie odczułem. Tłumiki praktycznie takie same, golenie dolne też.
Do przodu do Wisha lepiej pakować powietrze, rama ma przełożenie progresywne więc lepiej żeby przy lądowaniach przód zbytnio nie nurkował w dół.
Damper tylko w tłumieniu M/M i z dużą puchą - rama i tak jest progresywna, mała pucha tylko zwiększy progresję na końcu skoku i nie wykorzystasz go nigdy. Ewentualnie można pakować jakiś damper sprężynowy pokroju Foxa Van, ale raczej bym się na to nie skusił bo to trochę nie potrzebna waga w tego typu ramie.
Ogólnie proponuję jakąś jednopółkę z dobrym tłumikiem na powietrzu (Totem RC2DH, Lyrik RC2DH, na bogato BOS Deville) i na tył jakiś damper powietrzny (Fox RP23, Roco air, jakieś nowe X-Fusion) - nawet Monarch R seryjny całkiem dobrze sobie daje radę - albo w wersji mniej budżetowej CCDBAir i troszkę mu podbić progresję.
-
- Kontakt:
To jest moj config
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=94541
Wish i boxxer. Jezdzi mi sie genialnie i bez problemow. Wprawdzie jest opuszczony na polkach co w opisie zamiescilem ale ogolnie mysle ze jest to dobre polaczenie. Bo co z tego ze z tylu jest 160mm a z przodu 200mm? Do wszystkiego da sie przyzwyczaic.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=94541
Wish i boxxer. Jezdzi mi sie genialnie i bez problemow. Wprawdzie jest opuszczony na polkach co w opisie zamiescilem ale ogolnie mysle ze jest to dobre polaczenie. Bo co z tego ze z tylu jest 160mm a z przodu 200mm? Do wszystkiego da sie przyzwyczaic.
Szymon_331 rower który wcześniej zamieścił Kwiat to nie Twój rower przed upgrade'ami? 
Z resztą nawet Ty masz w planach 'Widelec na jakieś powietrzne jednopółkowe 180mm'. Więc gdybyś miał możliwość wyboru np. Totem/Lyrik na powietrzu a jakikolwiek Boxxer, co byś wziął?
Ja nie mówię że Boxxer jest zły do tej ramy (w końcu i tu i tu taka sama wysokość a2c), ale gdybym miał możliwość wyboru to brałbym jednopółkę 160-180mm (dokładnie przed takim wyborem stałem jakieś 8 miesięcy temu).
[EDIT] A i ja się pochwalę konfigiem, na dole prawie aktualne zdjęcia.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=93818

Z resztą nawet Ty masz w planach 'Widelec na jakieś powietrzne jednopółkowe 180mm'. Więc gdybyś miał możliwość wyboru np. Totem/Lyrik na powietrzu a jakikolwiek Boxxer, co byś wziął?
Ja nie mówię że Boxxer jest zły do tej ramy (w końcu i tu i tu taka sama wysokość a2c), ale gdybym miał możliwość wyboru to brałbym jednopółkę 160-180mm (dokładnie przed takim wyborem stałem jakieś 8 miesięcy temu).
[EDIT] A i ja się pochwalę konfigiem, na dole prawie aktualne zdjęcia.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=93818
-
- Kontakt:
Re: wish z boxxerem?
Totema bym nie wziął ale już Lyrika jak najbardziej.Z resztą nawet Ty masz w planach 'Widelec na jakieś powietrzne jednopółkowe 180mm'. Więc gdybyś miał możliwość wyboru np. Totem/Lyrik na powietrzu a jakikolwiek Boxxer, co byś wziął?
Dokładnie tak, myślę nad zmianą na jednopółkowy sztuciec o skoku w okolicach 180mm ale nie dla tego że 180mm skoku lepiej może współgrać z 160mm z tyłu czy w jakiś konkretny sposób może zmienić geometrię roweru. Kwestia wagi. Jednopółkowy powietrzny uginacz moze być nawet około 1kg lżejszy od tego boxxera którego mam teraz a to już dużo.
Obecnie taka konfiguracja mnie bardzo pasuje. Nadaje się i do DH i do enduro. Tak, jeżdżę w enduro z boxxerem z przodu.