LEDy na rower

Lonique
Kontakt:

LEDy na rower

Post autor: Lonique »

Cześć,

Chwilę temu obejrzałem ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=DTC3zpVz0e0
Spodobał mi się pomysł z LEDami jako oświetlenie przy jeździe nocą.
Fajnie by było coś takiego przymocować na obręczach.
Tylko teraz nie wiem, jak się do tego zabrać.
Na pewno musiałbym kupić dobre LEDy. Myślałem nad taśmą LED, ale czy to da radę.
Mam koło 26", co daje nieco ponad 207cm obwodu, a taśmy są 1m i 5m.
Pociąć się takiej nie da chyba.
No i jak podłączyć?

Więc generalnie potrzebowałbym możliwości doboru długości taśmy lub możliwości jej pocięcia. Myślałem, że pod siodełkiem zamontowałbym zdejmowany akumulator. W domu bym ładował, potem do roweru, podpinałbym LEDy i wio, ale nie wiem, jak to po prostu zrobić.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

będzie Cię oślepiało i tak jak ten gościu w 1:45 przywalił japą w drzewo tak będziesz też przywalał.

Na kołach musiał byś mieć osobne zasilanie z baterii zamocowanych gdzieś między szprychami przy samej piaście. (na filmie nawet widać w 3:10)

A jak podłączyć taśmy led poszukaj na youdupie jest sporo poradników.
Na informatyce nie uczyli jak korzystać z wyszukiwarki?

Na święta taka żywa choinka przemykająca przez las.... Ktoś zobaczy z daleka to potem całe życie będzie się zastanawiał co to mogło być.

Ps. ogólnie to pomyślał bym ze to wiocha, ale idą święta, w TV już mikołaj, więc pomysł nawet pasuje. :wink:
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Więcej sensu by miało jakbyś lampy z akumulatorkami doczepił do kasku, które oświetlałyby drogę ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Grooke
Kontakt:

Post autor: Grooke »

Taśmy ledowe można jak najbardziej ciąć, troszkę większy problem jest z łączeniem ich, jednak jest to jak najbardziej możliwe. http://sklep.profiled.pl/dane/editor/images/tech.jpg
Z racji że to ledy, to musisz napięcie 12V podać, więc zwykła bateria akumulatorek musi być z jakimś sterownikiem/zasilaczem. Do zasilania najlepiej użyj kilku akumulatorków 18650 - tylko jakiejś normalnej firmy a nie noname za 2 zł (rzeczywista pojemność i żywotność swoje, a naklejka swoje). Jeżeli wiesz co nieco o elektryce, lub jest ktoś kto by ci mógł z tym pomóc to można się podjąć takiej zabawy. Jednak osobiście myślę, że po 1 użyciu będziesz miał dość. Tak jak wyżej napisane, oślepiałoby cię to jak cholera. nie widziałbyś nic ponad 2 metry. Nie oświetlałoby to otoczenia/drogi w żaden sposób. Lepiej kupić porządną lampkę na kask/kierownice za te 200 zł. Lepiej tak wydać pieniądze niż kombinować(najzwyklejsza taśma ledowa np z leroy merlin 50 zł/5m+akumulatorki 4x 15zł+przewody, izolacja, pierdoły potrzebne do sklecenia tego+jakaś ładowarka+czas - ze 150zł pewnie wydasz - nie opłaca się, ale nie mnie to oceniać). Na filmie owszem fajnie wygląda, ale funkcjonalności brak.

@edit
na szybko znalezione coś - koszt takiego czegoś w granicach 10zł.
http://www.youtube.com/watch?v=smDmGDMPX74
Jednak jakość zależy już od ciebie.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Nie wiedziałem że można wiejski tuning zrobić w rowerze ;)
santaDH

Post autor: santaDH »

Filmik fajny, ale żeby od razu montować do roweru taśmy ledowe na stałe, to trzeba mieć złoty łańcuch i mieszkać w bronksie :D
Inttegra
Kontakt:

Post autor: Inttegra »

Jak kogoś kręcą takie klimaty to po co kombinować skoro na allegro jest tego w pytke
http://allegro.pl/laserowe-kola-neony-n ... 32541.html
oliwierdobrowolski
Kontakt:

Post autor: oliwierdobrowolski »

Niestety, mam wrażenie, że to jedynie fajnie wygląda na filmiku. Jedź w nocy, gdzie widzenie jest bardzo ograniczone i jeszcze nadwyrężaj wzrok intensywnym, migającym światłem. Można puścić pawia i dostać ataku epilepsji. Nie mówiąc już o zagrożeniu dla innych rowerzystów i pieszych... Odradzałbym. Pozdro! :)
ODPOWIEDZ