Jakie sprężyny do 888?

Torox1
Kontakt:

Jakie sprężyny do 888?

Post autor: Torox1 »

Witam. Posiadam amor 888 RC 2005 i waham się czy nie zmienić w nim sprężyn na miększe. Mam wrażenie że jest dość twardy ponieważ jak go uginam jadąc po płaskim najmocniej jak umiem to wchodzi mi niewiele ponad połowę. Nigdy go jeszcze nie dobiłem całego nawet skacząc ze sporych schodów na płasko. Można w ogóle gdzieś kupić takie sprężyny do niego?

PS. Tu nie chodzi raczej o regulacje bo obie mam max. na minus czyli najmiększe i nie chodzi też o olej bo mam wlanego Motorexa 7.5W.

PS2. Ile powinno wchodzić amora jak się go ugina na płaskim?

PS3. Jeżeli już bym zmieniał sprężyny to na jakie najlepiej? Ważę około 65kg.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Standardowe bezbarwne są pod wagę 65-75kg.
Miękkich czerwonych też nie zamkniesz na byle czym bo w dolnych lagach powstaje poduszka powietrza która chroni przed dobiciem.

Zmierz ile masz % SAGu, wtedy można będzie zastanowić się czy potrzebne Ci miększe sprężyny ;)

Edit.
Torox1 pisze: PS. Tu nie chodzi raczej o regulacje bo obie mam max. na minus czyli najmiększe
Chodzi Ci o pokrętła czy napięcie wstępne sprężyny?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

heh, moj 888 ma chyba z 15% sagu a pracuje prawie całym skokiem :) Ważę sporo więcej, sprężyny standard. Mnie bardziej by interesowało jak radzi sobie na przeszkodach, czy jest otępiały czy nie, to że nie dobija to wg mnie na plus. A co do jazdy po płaskim to wbicie go ponad połowę to chyba normalne.
Torox1
Kontakt:

Post autor: Torox1 »

Nie wiem jakie jest wstępne napięcie sprężyny bo do środka nie zaglądałem ale chodziło mi o pokrętła że są max na minus :)
SAGu nie mierzyłem ale jak po prostu siadam na rowerze to amor nawet nie drgnie ale jak go trochę wbiję na jakieś 20mm to też sam nie wraca.
Na przeszkodach czyli sporo korzeni, kamieni itp. jest tak że jak jadę wolno i bez napierania na kierownicę to wyłapuje bez problemu wszystko, jak wiszę na kierownicy to ju tak nie połyka przeszkód a jak jadę szybko to w zależności czy napieram na kiere czy nie czasami wyłapuje a czasami nie ale chodzi bardzo płynnie. Na wybojach ogólnie ten amor nie pracuje mi pełnym skokiem tylko tak mniej niż połową.

PS. Za niedługo zamontuję kamerkę pod ramą i nagram filmik jak on pracuje na wybojach itp. i wstawię na YT i podeślę jak coś :)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Chcesz żeby Ci się zawieszenie zamykało na korzeniach? Akurat ten amor jest bardzo trudno zamknąć nawet przy miękkich sprężynach. Sprawdź sag, sprawdź napięcie wstępne sprężyny i wtedy będziesz wiedział czy potrzebujesz miększych czy nie.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
ODPOWIEDZ